Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Obhajoba Petra K. bude hodně drahá! Přijde na statisíce!

Autor: red - 
6. dubna 2014
15:47

Advokáta Jaromíra Richtera přidělil soud Petru K. 18. února jako ex offo, tedy z moci úřední. Kolik bude stát obhajoba? Podle odhadu právníků statisíce korun!

„Náklady na takové případy se mohou vyšplhat až na 300, někdy i 500 tisíc korun. Vím v Praze o případu komplikované vraždy, která přišla na 1,5 milionu,“ řekl nám známý pražský advokát Eduard Bruna.

Odměna advokáta

Odměny za obhajobu ex offo platí obhájcům stát, který v případě odsouzení peníze zpětně vymáhá na odsouzených.  

Odvolaný advokát Richter má podle vyhlášky minist. spravedlnosti č. 177/1996 Sb. nárok na mimosmluvní odměnu a náhradu hotových výdajů. Odměna + 360 Kč brutto náleží advokátovi za každý právní úkon.

3 100 Kč za výslech

V případě Petra K. se její výše odvíjí od tarifní hodnoty 50 000 Kč. Tak je »oceněn« trestný čin, na který zákon stanoví trest vězení převyšující 10 let. Výsledkem je odměna 3 100 Kč za jeden právní úkon, např. účast při výslechu.

Elitní právníci si běžně účtují 5 000 Kč. Nová advokátka Jana Rejžková (50) se ale nechala slyšet, že „advokát ex offo stojí daleko víc než ona.“ Ročně vyplatí stát advokátům ex offo na 600 milionů korun. V ČR je u soudů zapsáno na tři tisíce advokátů. Pokud jsou soudem vyzváni, musí obhajobu převzít.

Kolik úkonů Jaromír Richter při obhajobě Petra K. uskutečnil?

„Lze očekávat vysoký počet úkonů. Už jenom prostudování obsáhlého spisu, který přišel z Egypta, mohlo vyjít na několik desítek tisíc korun,“ domnívá se advokát Bruna.

Odstupňované odměny

Odměna advokáta v trestním řízení je odstupňována podle výše trestu, který obviněnému hrozí. Částka je za 1 právní úkon.

Odnětí svobody do 1 roku - 1.000 Kč
Odnětí svobody na 1 až 5 let - 1.500 Kč
10 let až výjimečný trest - 3.100 Kč

Co jsou právní úkony?

Mezi právní úkony patří například: první porada s klientem včetně převzetí a přípravy zastoupení nebo obhajoby, účast při vyšetřovacích úkonech v přípravném řízení, a to každé započaté dvě hodiny, prostudování spisu při skončení vyšetřování, a to každé započaté dvě hodiny, účast na jednání před soudem nebo jiným orgánem, a to každé započaté dvě hodiny, odvolání, dovolání, návrh na obnovu řízení, žaloba pro zmatečnost, popřípadě stížnost proti rozhodnutí o návrhu na obnovu řízení a vyjádření k nim, podnět k podání stížnosti pro porušení zákona a vyjádření ke stížnosti pro porušení zákona, atd.

gogo ( 7. dubna 2014 07:12 )

Ty jsi milé dítě, soudě dle Tvého vyjadřování, do bulváru zabloudil jistě omylem. Tak z něj zase vypadni a již ho nikdy nečti. Je to jistě pod Tvoji inteligenční úroveň...

ninka64 ( 6. dubna 2014 22:56 )

To není zábava, to je hodně vážná věc, když někdo zavraždí manželku a dceru.

la.ma ( 6. dubna 2014 21:51 )

ČTĚTE RYCH... TO JE INTELIGENT A TY KRÁSNÉ NADÁVKY ... K POBLITÍ

rych.and. ( 6. dubna 2014 21:12 )

Nejnizsi lidska luza, bezmozkove kreatury prirody maji zabavu. Zmr.di tahnete do bedny a nelezte sem. Vas cist je na bliti.

setroseuros ( 6. dubna 2014 20:27 )

nemel cas tlacit na policii! schanel holky a bojoval o dedictvi! To bylo prece mnohem dulezitejsi! a nac hledat vraha? Jeste by na nej prisli! Zrejme se drzi prislovi, ze do vosiho hnizda se radeji nema pichat!!!

Zobrazit celou diskusi