Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Malý hrdina! Hendikepovaný chlapec (8) chodí každý den do školy tři kilometry po rukou

Autor: lm - 
9. prosince 2018
06:30

Obrovské odhodlání prokazuje každý den teprve osmiletý chlapeček z Indonésie. Kvůli tělesnému postižení si nemůže stoupnout na nohy a pohyb na invalidním vozíku je v jeho vsi prakticky nemožný. Chlapec se však nevzdal, naučil se chodit po rukou a teď tak každý den vyráží do školy!

Malý Indonésan Mukhlis Abdul Holik se narodil s nedostatečně vyvinutýma nohama a lékaři jeho rodičům oznámili, že nikdy nebude schopný chodit. Pro jeho rodinu, která žije v odlehlé oblasti na ostrově Jáva, to byla zdrcující zpráva. Navzdory těžkému osudu se však chlapec nevzdal a stal se inspirací pro všechny ostatní.

Už když mu byly čtyři, začal se malý Mukhlis těšit do školy. Zoufalí rodiče si však nevěděli rady, protože žijí ve skalnaté oblasti, kde je prakticky nemožné jezdit na invalidním vozíku, a škola je od jejich domova zhruba tři kilometry daleko. Navíc si nebyli jistí, jak ostatní děti jejich hendikepovaného syna přijmou. Mukhlis si ale stál za svým a rozhodl se, že se s osudem popere.

Chlapec se naučil chodit po rukou a s dlaněmi zabořenými do sandálů teď každý den odvážně vyráží do školy přes terén plný strmých překážek a různých nástrah. Škola chlapce samozřejmě s radostí přijala, mezi spolužáky je oblíbený a chválí ho i učitelé. Ve škole se se šikanou nesetkal, problém má ale s dětmi, které potkává venku. Ty ho občas trápí, z čehož je smutný.

„Mukhlis nadšeně hltá všechno, co probíráme. Navzdory svému hendikepu se nevzdal a aktivně se zapojuje do školních aktivit. Školu nevynechá, ani když prší. Všichni jsme na něj velmi hrdí,“ cituje slova chlapcova učitele portál Storytrender.com.

Školní docházkou to však pro chlapce s nezdolným duchem nekončí, smělé plány má i do budoucna. Ačkoliv to není reálné, jeho snem je stát se hasičem a horolezcem. Velmi rád by totiž pomáhal lidem.

odlisny ( 9. prosince 2018 08:49 )

no jen tak dál a za deset let se těma rukama ani nenají

Zobrazit celou diskusi