Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Věděla jsem, že mi pojišťovna léčbu možná neuhradí, připustila máma Pavla. Zemřela na rakovinu

Autor: yks - 
25. září 2018
05:00

„Jeden zázrak se už stal, jinak bych tu neseděla, nebo i seděla, ale v kolečkovém křesle. Teď doufám ve druhý,“ řekla v říjnu 2017 tehdy 32letá Pavla Dandová. Po dvou komplikovaných operacích páteře se na chvíli zdálo, že svůj boj s rakovinou vyhrála. Nyní ale přišel krutý zvrat. Pavla zákeřné nemoci podlehla. S oblíbenou ženou se nyní na sociálních sítích loučí stovky lidí.

Zákeřná choroba jí pronikla do plic. Přesto neztrácela naději. „Bylo by hezké, kdyby se účinnost mé léčby projevila ve sto procentech,“ řekla Dandová v rozhovoru s redaktorem serveru iDnes.cz. To se však již nestalo. V neděli ráno své nemoci podlehla. Zprávu o tom zveřejnily facebookové stránky Nadačního fondu S lehkou hlavou, který zakládala.

Vsadila na modernější léčbu

Lékařka jí dala na vybranou. Mohla podstoupit dvojitou chemoterapii, nebo ji zkombinovat s modernější a mnohem účinnější cílenou biologickou léčbou. Tu ale v té době pojišťovny paušálně neproplácely. Nejspíš i proto, že jeden třítýdenní cyklus takové terapie stál 95 877 korun. A léčba mohla trvat i rok.

Šla by do toho za všech okolností

„Každopádně já jsem věděla, jaké možnosti v těch dvou směrech jsou, a věděla jsem, že se může stát, že mi zdravotní pojišťovna neuhradí tu léčbu,“ připustila Dandová během zmíněného rozhovoru. Nepočítala ale jistě s tím, že po měsíci nekonečného čekání na verdikt dorazí její lékařce jen následující stručné vyjádření: „Odmítáme, protože toto není jediná metoda léčby.“

Chladná arogance všemi otřese 

Když Dandová zveřejnila svou situaci na sociálních sítích a v masmédiích, strhla se vlna pohoršení. Matka dvou dětí veřejně prohlašovala, že je připravená prodat své obydlí, aby si mohla moderní léčbu dovolit. „Přesto se nedokážu ubránit pocitu, že dělám něco, co je vůči rodině, manželovi a mým malým dcerám velice nespravedlivé. Může se stát, že je tu nechám, a navíc zcela bez prostředků,“ napsala v prohlášení, které publikovala na Facebooku. Jenže podle mínění právníků bylo zřejmé, že žena byla v právu a na podporu pojišťovny nárok měla.

Takovou obranu nikdo nečekal

„Invazivní chemoterapie, která tělo pacienta poškodí, nemusí být vnímána jako přijatelná alternativa,“ řekl iDnes.cz právník Ondřej Dostál a poukázal i na nejtemnější stránku věci. „Setkávám se s tím, že pojišťovny se snaží hrát o čas. Spoléhají na to, že pacienti v takové situaci další prostředky za právníky utrácet nebudou.“ To lze vyložit tak, že smrtelně nemocní pacienti nebudou mrhat omezeným časem, který jim ještě zbývá, na zdlouhavý soudní proces s pojišťovnou. A pojišťovny to vědí.

Druhý zázrak již nepřišel

V případě Pavly Dandové pojišťovna nakonec ustoupila a ženě lék začala hradit. Její prognóza ovšem nebyla příznivá ani tak. Podle Národního onkologického registru je rakovina plic léčitelná jen v 10 % případů. Jak vyšlo najevo v neděli večer, Pavla Dandová do oněch 10 % nepatřila. Druhý zázrak se nekonal.

Loučí se s ní stovky lidí

S oblíbenou osobností se nyní loučí stovky lidí na sociálních sítích. Uživatelka Petra napsala:Díky za nastartování pomoci jiným.“ Anna píše: „Takovou odvahu být sám sebou má málokdo – a ty jsi velká inspirace. Zůstáváš tu obtisknutá ve všech, kdo tě znali.“ Většina zároveň vyjadřuje soustrast manželovi a dětem, které za sebou Pavla Dandová zanechala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

paralenka ( 25. září 2018 16:03 )

Neznala jsem ten příběh, přesto mě rozbrečel. Tohle musí dostat každou mámu,která kdy měla či má děti. Asi bych byla schopná udělat nepředstavitelný bengál, pokud by kvůli nesmyslným šetřením na léčbu pojišťovna udělila mému dítěti doslova rozsudek smrti! A nemluvím z cesty, ona paní Dandová nebyla jen máma a manželka, ale taky dcera svých rodičů, jak jim musí být?! Včas podaná ruka je víc než laciná gesta, že paní Šojdrová! Jen vědět, kde a kdy tu ruku podat, aby byl člověl lidský, ne se zviditelňovat v trapných politických gestech! Ale to by nezajímalo všechna média jako ty vaše nepromyšlené kotrmelce, tohle vy nepotřebujete! Mám vztek na zdravotní systém, který dokáže být tak zrůdný - lidé jen jako dojné krávy určené ke ždímání peněz, jež odepíšeme, když už z nich žádný užitek nemáme! Kde je ta proklamovaná solidarita?!

marlen52 ( 25. září 2018 15:24 )

je to smutné když pojištovna v takovém případě odmítne zaplatit léčbu. Pak si pustím telku a vidím jak si feťáci zadarmo chodí pro jehli nauvěřitelné.

sores ( 25. září 2018 13:38 )

Svým zaměstnancům by to pojišťovna hradila,že!! Též veřejně známé osobě a politikům také. Na obyč.lidi se s.e.r.e z vysoka. Je to hnus hnusů že to zákonodárci a politici dovolí. Kéž by se i oni dostaly do situace té paní.

spania ( 25. září 2018 12:35 )

Je to smutné,že když je člověk takto hodně nemocen a musí se pojišťoven doprošovat o léčbu,o možnost proplacení některých léků nebo výkonů.Měla by to být samozřejmost a vždy by měli pacienti dostat na výběr s radou či doporučením.Ke spoustě lidí se tak správná léčba dostane buď pozdě nebo taky vůbec...

iFender ( 25. září 2018 10:38 )

Tady ma veber absultni pravdu na tyto lidi a na jejich rodiny nikdo nemysli.Šojdrova by mela byt za to verejene odsouzena to je ostudna zenska.Kolik lidi umira v CR kvuli nedostatku financi a ona ma starost o muslimsky dorost.Jinak v CR chybi x doktoru a to nikdo nevidi.Mnoho lekaru pracuje v orientu i v Africe a pomaha mistnim.Neodsuzuju je ,ale meli by spise myslet na nemocne dospele a hlavne deti v republice kde se narodili a za vyhodnych podminek studovali.Basta!

Zobrazit celou diskusi