Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Děsivý experiment s trojčaty skončil tragédií: Rozdělili je a zkoumali jejich životy

Autor: lm - 
1. února 2018
14:13

Tři bratři rozdělení při porodu vyrůstali ve třech různých rodinách asi 160 kilometrů od sebe, aniž by o sobě měli ponětí. Dohromady je svedla náhoda, rozděleni byli ale záměrně, a to z hrozivého důvodu. Americký vědec si je vybral do své kontroverzní studie, která zkoumala, do jaké míry nás určují geny a do jaké vnější prostředí.

Příběh newyorských trojčat Roberta, Eddyho a Davida je ústředním tématem nového dokumentu Three Identical Strangers (Tři identičtí cizinci). Bratři se narodili 12. července 1961 a po porodu byli rozděleni a vyrůstali v různých rodinách, které o jejich sourozencích neměli ani ponětí.

Na vše se přišlo, až když Robert Shafran nastoupil první den na univerzitu a lidé ho vítali jako ztraceného kamaráda. "Kluci mě plácali po zádech, holky objímaly a dávaly mi pusy. Všichni byli ohromně přívětiví - až na to, že mi říkali Eddy," popsal. Jeho nový spolubydlící Michael Domitz mu pak vše vysvětlil. Předtím bydlel s jistým Eddym Gallandem, který se mu neskutečně podobal, a to nejen vzhledem ale i chováním. Eddy ale nakonec přešel na jinou školu. Když Domitz navíc zjistil, že se oba jeho spolubydlící narodili ve stejný den a byli adoptováni, neztrácel čas a seznámil je.

Eddy a Robert stejně mluvili, smáli se, měli stejná znamínka a oba měli IQ 148. Oba byli univerzitní zápasníci, a dokonce používali stejné bojové techniky. Líbily se jim stejné filmy a dokázali odcitovat stejné pasáže. Dokonce přišli ve stejnou dobu o panictví. To vše, aniž by se kdy v životě potkali.

Od slávy až k pravdě

Když se potvrdilo, že jsou identická dvojčata, jejich příběh se objevil v novinách i televizi. A v tu chvíli se stalo něco téměř neskutečného. Zavolal jim David Kellman, student jiné newyorské univerzity, a řekl, že si myslí, že je jejich bratr. Adopční agentura Louise Wise na Manhattanu jim to vzápětí potvrdila. Chlapci se dokonce narodili jako čtyřčata, jeden z bratrů ale krátce po porodu zemřel.

Trojčata se ze dne na den stala slavnými. I když bratři 20 let vyrůstali odděleně, v dospělosti kouřili stejné cigarety, měli rádi italské jídlo a preferovali starší ženy. O bratry se přetahovaly televize. Navštívili několik pořadů, kde jednohlasně odpovídali na otázky a dokončovali si navzájem věty. Díky slávě si dokonce vybudovali úspěšnou restauraci, jedna otázka jim ale nedala spát: Proč je po porodu rozdělili a jejich adoptivním rodinám to nikdo neřekl? 

Adoptivní agentura nejdříve mlžila, pak se ale začalo ukazovat, že v jejich rozdělení bylo něco zlověstného. Přišlo se na to, že Robert, Eddy a David byli předmětem tajné, ale legální studie doktora Petera Neubauera, psychoanalytika, který chtěl rozseknout dlouholetou debatu na téma "geny, nebo výchova". Ředitel významné manhattanské instituce zabývající se vývojem dětí chtěl tedy zjistit, do jaké míry jsme formováni genetickou informací a do jaké nás ovlivňuje vnější prostředí. A identická vícerčata rozdělená při porodu byla nejlepší příležitost.

Rodiny tří bratrů byly každých dvanáct měsíců pozvány zpět na Manhattan do výzkumného centra, kde jejich adoptované chlapce testovaly a sledovaly. Aniž by jim bylo řečeno pro jaký účel. Každý krok v jejich životě byl zaznamenán a porovnán s bratry. Ačkoliv o sourozencích neměli ponětí, jedno z trojčat bratry nejspíš vycítilo. "David začal mluvit velmi brzo. Pamatuji, jak se vzbudil a řekl mi: Mám bráchu. Pak jsme si o tom jeho 'imaginárním bratrovi' povídali," popsala adoptivní matka Claire Kellman. Trojčata navíc v dětství vykazovala známky úzkosti.

Experiment skončil tragédií

Na hlavu Dr. Neubauera se po odhalení snesla kritika, ten se ale bránil, že adopční agentura by vícerčata rozdělila tak či tak. Činilo se tak na doporučení psychiatrů, kteří tvrdili, že to tak bude pro děti lepší, protože "mezi sebou nebudou muset soupeřit". Doporučení ponechávat vícerčata při adopci spolu vydal stát New York až v roce 1981 a navíc to nebylo ani závazné. Studie se účastnila ještě další čtyři dvojčata, jejich identitu se ale nepodařilo vypátrat a až na jeden pár nejspíš dodnes netuší, že mají sourozence.

Ačkoliv šlo o velmi kontroverzní studii, i největší kritici museli uznat její přínos. Výsledky ale nikdy nebyly publikovány, právě kvůli ohromné kritice. Dopady na účastníky experimentu jsou navíc nezměrné. Jeden ze tří bratrů, Eddy, se v 33 letech zastřelil a zanechal po sobě manželku a malou dcerku. Jestli se na jeho osudu podepsala právě kontroverzní studie, je ale záhadou.

Robert a David ale kritikou na adresu doktora nešetří a stěžují si, že se jim dosud nikdo neomluvil. Robert dokonce Neubauera označil za "noční můru a nacistického haj*la", čímž nejspíš narážel na Josefa Mengeleho, který rovněž prováděl neetické experimenty na vícerčatech. Dr. Neubaurer byl přitom žid, který utekl před holokaustem z Rakouska do Ameriky. "Mluví o nás jako o účastnících. My jsme ale nebyli účastníci, byli jsme oběti," uzavřel David.