Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

»Bleskovým trojčatům« je 10 let! Holčičky Nikolku, Nelinku a Natálku sledujeme od jejich narození

Autor: Jitka Pecharová - 
5. června 2017
20:44

Podobají se jako vejce vejci, ale povahově je kaž dá jiná. Taková jsou jednovaječná trojčata Nikolka, Nelinka a Natálka z Horních Libchav na Orlickoústecku. Blesk je sleduje od jejich narození. Co se za tu dobu změnilo?

Rodiče měli zpočátku problém dcery rozeznat. Pomáhalo jim odlišné oblékání a také jejich rozdílné úsměvy a projevy, což holkám zůstalo.

„Nikdy nesáhly po stejné věci. Mají absolutně rozdílné povahy,“ řekla Věra Jindrová, která vnímá i odlišnosti ve vzhledu dívek. „Nikolka je dlouhá vyzáblá, Nelinka má kulatější obličej a Natálka je drobnější,“ vyjmenovala. Nikolka má nyní navíc kratší vlasy. Dívky si už tak nepletou ani spolužáci a učitelky.

VIDEO: K pátým narozeninám dostaly sestřičky od Blesku dort s medvídky

Video  K pátým narozeninám dostaly sestřičky od Blesku dort s medvídky  - Blesk - Jitka Pecharová
Video se připravuje ...

Rodina zažívala náročné období, když děvčata nastoupila do první třídy. „První dva roky školy byly šílené, bylo s nimi obrovské množství práce. Teď ve čtvrté třídě je to ale mnohem lepší, protože už jsou samostatnější. Úkoly si udělají samy a přišly i na systém v učení. A jde jim to docela dobře,“ popsala pyšná maminka Věra Jindrová (36).

VIDEO: Jak to vypadalo, když šla děvčátka do školy?

Video  Trojčata jdou do školy  - Video Blesk - Jitka Pecharová
Video se připravuje ...

Nikolka, Nelinka a Natálka přišly na svět po umělém oplodnění, ke kterému jejich maminka přistoupila, protože se jí rok a půl nedařilo s partnerem otěhotnět. Na svět přišly císařským řezem ve 34. týdnu těhotenství. Vážily od 1670 do 1800 gramů a měřily od 43 do 45 centimetrů.

V posledních letech se rodí vícerčata méně než dříve. Podle statistiky v roce 2015 u nás na svět přišlo 13 trojčat a 1617 dvojčat. Čtyřčata se v Česku narodila naposled v roce 2003. Jediná česká paterčata přišla na svět v roce 2013.

VIDEO: Jak to vypadá na srazu vícerčat?

Video  Paterčata na srazu vícerčat  - Tomáš Koníček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

amgal ( 6. června 2017 09:00 )

když píšete o hezkých trojčatech , tak proč tam hned se..rete ci..goše?

Zobrazit celou diskusi