Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Matka po Vánocích odložila dítě: Vašík byl nahý, zabalený jen v dekách, zachránil ho babybox v Krnově

Matka odložila dítě do babyboxu.
Matka odložila dítě do babyboxu.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
29. prosince 2017
10:29

Do babyboxu v Krnově na Bruntálsku dnes krátce po půl osmé ráno někdo odložil novorozeného chlapečka. Jde o třetí dítě odložené do krnovského babyboxu za pět let jeho existence. Dítěti dali jméno Václav podle sponzora babyboxů.

„Zdravotníci z babyboxu (u krnovské nemocnice) vyjmuli zcela novorozeného chlapečka, navážili mu 2600 gramů a Šárka Tavandzi, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči, mi řekla, že je na pohled zdravý a do babyboxu byl odložen nahý, zabalený ve dvou dekách – modré a žluté,“ uvedl zakladatel babyboxů Ludvík Hess.

Naposledy do krnovského babyboxu někdo odložil dítě letos 13. října, šlo o novorozenou holčičku.

V celém Česku je 71 babyboxů. Jde v podstatě o novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. V okamžiku, kdy je do něj vloženo dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i své kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

ellenic ( 29. prosince 2017 19:02 )

jastana Vy musíte být nešťastný a hloupý tvor , který nazývá novorozence hadem. Fakt jste ubohá a pochybuji, že pro společnost potřebná. Ještě, že se najdou u nás slušní lidé, kteří naopak existenci baby boxů i bez Vás ocení. Vy jedna škatule .

ellenic ( 29. prosince 2017 18:58 )

Odpůrci babyboxů by potřebovali dostat na holou . Baby boxy už zachránily desítky dětí, kterým by chlad venkovních teplot ublížil, pokud by děti byly pohozeny třeba do křoví. Takže odpůrci jděte fakt do háje . Chlapečkovi přeji slušnou a láskyplnou rodinu.

buban ( 29. prosince 2017 15:46 )

To byste toho po pleskových pisálcích chtěl/a příliš. Bulvární senzace se píší s nohama na stole-v případě celebrit s dodáním materiálů od celebrit samých-nikoliv běháním po pramenech.

buban ( 29. prosince 2017 15:40 )

No tak třeba porodila doma, nebo tam, kde žije (ubytovna, pod mostem...). Naštěstí pro dítko našla alespoň odvahu dát jej do babyboxu - a ne do popelnice.

mazd ( 29. prosince 2017 15:16 )

Debil s tvrdým napíše jen d...l

Zobrazit celou diskusi