Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Žena odkázala Jirkovu byt a milion korun: "Za odměnu" jí vypravili pohřeb

Sepsáním poslední vůle se dědicům hodně usnadní život
Sepsáním poslední vůle se dědicům hodně usnadní život  (Autor: profimedia.cz)
Autor: aba - 
16. června 2017
17:40

Kateřina Szernovská zemřela ve věku 89 let bez blízkých příbuzných. Svůj majetek - družstevní podíl v bytě, ve kterém žila a zůstatek svého penzijního připojištění tak v poslední vůli odkázala městu Jirkov. Radnice byla v šoku když zjistila, jaký je zůstatek na ženině účtu.

Kateřina zemřela sama, bez přátel a bez rodiny. Jak uvedl server e-chomutovsko, několik let před smrtí se podle svědectví právního odboru města byla skutečně doptávat, zdali jde odkázat majetek městu. Když zemřela, v poslední vůli zanechala Jirkovu, kde žila, podíl v družstevním bytě v hodnotě 200 tisíc a milion naspořený na penzijním účtu.

„Zaskočilo nás to. Hodně. Hned jsme ale věděli, že tyhle peníze využijeme tak, aby nesly jméno paní Kateřiny,“ řekla místostarostka Dana Jurštaková. Město také seniorce zařídilo pohřeb, protože se nenašel nikdo, kdo by poslední rozloučení pro Kateřinu vypravil.

Tomu ale předcházelo pátrání po kořenech paní Szernovské. Radnice zjistila, že se do Jirkova přestěhovala v roce 1986 po smrti svého manžela, se kterým předtím žila v Dnešicích na Plzeňsku. Zaměstnanci města pak pátrali potom, zdali není na tamním hřbitově pohřben její manžel, aby mohli být pochováni spolu. Hrob manžela paní Szernovské ale neexistuje a jeho tělo bylo zpopelněno. Město se tedy rozhodlo nechat vyrobit pamětní desku se jménem a daty narození a úmrtí a umístit ji na Jirkovskou epitafní loučku.

Město teď samozřejmě řeší, jak nejlépe využít peníze z pozůstalosti. „Určitě chceme také peníze investovat do něčeho, co budou mít lidé na očích, co jim bude sloužit,“ ujišťuje místostarostka. V úvahu připadá investice do zámku, synagogy nebo nového informačního centra. Vybrané místo nakonec ponese tabulku s informací o financování z pozůstalosti paní Szernovské.

S poslední vůlí bývají mnohdy i problémy:

Video  Spory o dědictví: Karel neměl na daně, nedostane proto nic  - Eva Fraňková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi