Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Karolína: Dala bratrovi ledvinu a po půl roce už zase závodí!

Autor: Jaroslav Krčál - 
5. července 2009
06:47

Zachránila bratrovi život, když mu darovala vlastní ledvinu. Pouhého půl roku nato se Karolína Moulisová (30) z Chomutova prohání na koni a dokonce jezdí vytrvalostní závody! Tomáš Moulis (29) je sestře dodneška vděčný.

Aby ne, když je díky její obětavosti zdravý a může normálně žít.

Zatímco před půl rokem zachránila bratrovi život, když mu darovala ledvinu, v pátek se vyhoupla do sedla klisny Chantal (10) a vyjela na trať vytrvalostního závodu. Při něm jezdci najedou až 160 kilometrů.



„Jsem úplně v pořádku. A co je důležitější, je zdravý i Tomáš. Jeho tělo mou ledvinu bez problémů přijalo, a tak oba můžeme žít plnohodnotným životem,“ svěřila se Karolína Moulisová poté, co projela cílem. „Chtěla bych všem vzkázat, že se nemusí bát podobných operací. Nijak mne to neomezuje,“ tvrdí jezdkyně.

„Sestře jsem strašně vděčný. Díky ní jsem se mohl vrátit do práce a normálně žít. Její ledvina funguje bezvadně,“ znovu sestře poděkoval Tomáš Moulis.

Ledvinu původně chtěla Tomášovi darovat matka. Lékaři to ale nedovolili a rozmlouvali to i Karolíně. Pokud by totiž chtěla mít dítě, bylo by těhotenství s jednou ledvinou komplikované. „Ona se však nebála a přesvědčila je,“ pochválil sestřinu odvahu Tomáš.

gogo ( 5. července 2009 12:32 )

Protože nebude muset nikdy brát léky omezující imunitní systém. Věřím že jeho sestra těhotenství zvládne i s jednou ledvinou, jen bude muset nějaký rok počkat než ta její ledvina na úkor darované zvětší svůj objem...

hani ( 5. července 2009 10:25 )

Proc tak vazne onemocnel mlady muz? Medicina ma parodoksalni vyvoj - vic a vic obtizne nemoci. To je moc dobre ze mohou dat smrtelne nemocnemu cizi ledvinu, jatra, srdce. Jenom musi to vzit u zdraveho. A za cenu ciziho zivota. To je paradox transplantace. Vzdy rikaji jenom za novy darovany lekaremi-kouzelnikami zivot. A nikdy ze nekdo za to plati svym zdravym zivotem. V USA to je hruzny bizness - tysice lide cekaji cize smrti a organy. Bandity-lekari to stavi na konvejer jako ve skodovce. Proc nejsou prevence onemocneni? Ledviny rusi geny nejakych koraluv - proc oni jsou v jidle a vode? To je problem. Proc ne funguje immunita? Proc lide maji 8 000 nelecitelne nemoce? Odkud to vzit? Z jakeho genetyckeho reaktora? Zitra kazdy byde mit - rentgen + geny z bylinok, a nemoc mas kolik chces. Kdo to a jak i kdy zastavi? Oranzeve zajicky? Rusy? Ne. Rusit zakony genetiky jsou krinimal. To musi uznat policie.

siroky11 ( 5. července 2009 09:07 )

spíše bych to nazval "životní nutností". Zachránila život a to je hezké

zoadz ( 5. července 2009 07:57 )

Moc hezké gesto. Přeju oběma hlavně zdraví. A s případným těhotenstvím Karolíny si dnes lékaři taky vědí rady. Držím palce.

Zobrazit celou diskusi