Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Experiment: Ve tmě stráví deset dnů

Terapeut Andrew A. Urbiš
Terapeut Andrew A. Urbiš  (Autor: Foto Blesk - Ivana Žáková)
Autor: Ivana Žáková - 
16. března 2009
19:02

Celých deset dnů stráví v naprosté tmě a tichu terapeut PhDr. Andrew A. Urbiš. V protiatomovém krytu bývalého dolu Jeremenko v Ostravě tak na sobě otestuje nejnovější léčbu na stres.

Rehabilitační centrum v Čeladné hodlá tuto unikátní léčbu praktikovat už letos v létě.

„Lhal bych, kdybych tvrdil, že nejsem vůbec nervózní. Skoro nespal. Ale na druhé straně jsem plný očekávání, že metodu léčby tmou pro další výzkum a medicinu ověřím sám na sobě,“ řekl medicinenam A. Urbiš Blesku, který ho doprovodil do úkrytu. Na sestup do naprosté temnoty se nijak zvlášť nepřipravoval. Tři dny strávil sám ve tmě a o rýži v pevnosti z války na Hlučínsku.

Do protiatomového krytu sestoupil terapeut s úsměvem a plný energie v pondělí před polednem. S sebou si nesl jen provázek, na němž si jako test každý den udělá jeden uzel. „Anebo se na něm mohu oběsit,“ sršel před těžkou zkouškou vtipem A. Urbiš. Uvnitř krytu měl už připravený pouze rotoped na udržení kondice, postel, záchod se sprchou a papíry s fixy.

„To aby mohl nakreslit vjemy a psát si poznámky. Mám tady i boty z pravé ovčí vlny z Valašska, kdyby mi byla zima,“ podotknul Urbiš. Několikrát denně bude cvičit čínskou stimulační metodu tao-in. Třicet neperlivých vod, suchá strava z červů a 66 nutridrinků - to je veškerá strava na deset dní. „Ze zkušenosti vím, že nebudu mít hlad,“ dodal Urbiš.

Lékaři nechtějí zasahovat do experimentu a budou ho proto sledovat jen pomocí tzv. aktigramu. Přístroje podobného hodinkám, který zaznamená jeho biorytmus - střídání bdění a spánku. Terapie tmou je založena na tzv. senzorické deprivaci a vychází z tradice tibetských mnichů. „Osmdesát procent vjemů vnímáme zrakem. Když světlo a hluk přestane na organismus působit, ten pak začně regenerovat. Dojde k očistě psychiky a vyšší nervové soustavy,“ vysvětlil terapeut Urbiš.

Pro koho je léčba určena?

Léčba stresu tmou je určena pro osoby žijící v dnešním přetechnizovaném světě v trvalém napětí. Např. pro řídící pracovníky a lidi pracující ve stresově náročných profesích. Je výborná jako trénink pro zátěžové situace pro hasiče, účastníky mise aj.

Co říkají lékaři?

MUDr. Vilém Novák z Fakultní nemocnice v Ostravě, která bude sledovat zdravotní stav A. Urbiše: „Z dosavadního výzkumu dochází ke zlepšení zrakové ostrosti, soustředění a paměti. U 65procent pacientů pak k výraznému zlepšení psychického stavu. O negativech zatím poznatky nemáme.“

franceska009 ( 17. března 2009 10:45 )

já, než bych si tam vyléčila stres, tak bych se zbláznila.. 10 dní tma a ticho - to je jak pohřbení za živa.. Mám kloustrofobii a ta je spjata i se strachem ze tmy, tak nevim jestli by mi to pomohlo. Ale pro jiného proč ne?

Zobrazit celou diskusi