Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Své dítě očkovat nebudu, tvrdí šéf záchranky

Pohled do třídy plné zarouškovaných dětí by pro učitele mohl být trochu děsivý. Navíc by neměl přehled, kdo se zrovna baví a vyrušuje.
Pohled do třídy plné zarouškovaných dětí by pro učitele mohl být trochu děsivý. Navíc by neměl přehled, kdo se zrovna baví a vyrušuje.  (Autor: Pavel Ryšlink)
Autor: ČTK, rvs - 
2. prosince 2009
10:07

Vláda odsouhlasila očkování proti prasečí chřipce u 66 tisíc dětí (10 až 17 let) se závažnými chronickými nemocemi. Většina lékařů ale vakcíně nedůvěřuje a mezi lidmi se šíří strach z případných nežádoucích účinků.

"Mnoho lidí ve zdravotnictví vakcíně nedůvěřuje a já sám bych své dítě očkovat rozhodně nenechal," řekl pro Blesk.cz ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek.

Podle šéfa záchranky je očkování hazardem s lidskými životy! Minulý týden proto záchranka očkování pozastavila. Dostala totiž vakcíny, které mají odlišná identifikační čísla na ampulích a dodacích listech. Nikdo si tak prý nemůže být jistý, co mu zdravotník píchá do ramene.

"Z 800 zaměstnanců středočeské záchranky se nechalo zatím očkovat pouhých 20 a je běžné, že v nemocnicích se nechá očkovat jen kolem deseti procent zdravotníků a lékaři skoro žádní," tvrdí Houdek. "Zcela souhlasím s tím, že by měl výrobce převzít plnou zodpovědnost za vedlejší účinky vakcínou způsobené," dodává.

Vakcína proti prasečí chřipce je trnem v oku i dalším lékařům. Prezident Lékařské komory Milan Kubek dokonce již dříve prohlásil, že by kvůli vakcínám měl rezignovat první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr a náměstkyně pro zdravotní péči Markéta Hellerová. O hlavním hygienikovi Michaelu Vítovi pak prohlásil, že o jeho kompetenci vážně pochybuje.

Do Česka dorazilo dalších 72 000 dávek vakcíny proti prasečí chřipce a podle rozhodnutí vlády i Bezpečnostní rady státu budou očkovány i děti mezi 10 a 17 lety se závažnými chronickými nemocemi. Někteří lékaři ale vakcíně silně nedůvěřují!

V Česku už je 14 potvrzených úmrtí na vir H1N1. V celé zemi pak prasečí chřipkou onemocnělo už na 100 tisíc lidí.

Ilustrační foto Ilustrační foto | ČTK

Prezident Lékařské komory: Hlavní hygienik je nekompetentní!

Vakcína proti prasečí chřipce je trnem v oku i dalším lékařům. Prezident Lékařské komory Milan Kubek dokonce již dříve prohlásil, že by kvůli vakcínám měl rezignovat první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr a náměstkyně pro zdravotní péči Markéta Hellerová. O hlavním hygienikovi Michaelu Vítovi pak prohlásil, že o jeho kompetenci vážně pochybuje.

Ministryně Jurásková: Kritici nemají pravdu!

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková připustila, že v celé Evropě lidé z ohrožených kategorií očkování odmítají. Pro chronicky nemocné však podle ní neexistuje jiné preventivní opatření než očkování. Zdůraznila, že při rozhodování by lidé měli dát na relevantní informace. "Sdělení lékařů různých odborností nebo jejich osobní názor skutečně relevantní není," prohlašuje Jurásková. Podle tvrzení paní ministryně by se prý měli řídit názorem České vakcinologické společnosti, mikrobiologů a epidemiologů.

Prasečí chřipka Prasečí chřipka | Blesk.cz

Očkovat se má 66 000 českých dětí

Očkování se týká odhadem 66 000 dětí, většině z nich bude stačit jedna dávka vakcíny. Děti s rakovinou a poruchami imunitního systému by měly dostat i druhou posilovací dávku.

Vakcínu by měly dostat i děti s chronickým onemocněním dýchacích cest, ledvin a srdce, které jsou ohroženy srdečním selháním. Očkovány by měly být také děti s neurologickým onemocněním. Převážná část navržených budou děti s astmatem, které budou očkovány, pokud dlouhodobě užívají inhalační léčbu.

Děti k očkování budou navrhovat pediatři, očkovat je ale sami nebudou. Očkováním dětí budou pověřena vybraná krajská vakcinační centra. Očkování má začít příští týden.

Vakcíny ve světě

Na celém světě je podle ministryně nyní k dispozici více než 65 milionů dávek pandemické vakcíny. Čtyři schválené jsou bezpečné, ve 27 zemích světa jsou lidé očkováni, v 15 je používána stejná látka jako v ČR. Velká Británie ohlásila, že rozšiřuje skupinu očkovaných osob o děti od šesti měsíců, ČR s podobným krokem počká na vyjádření Evropské lékové agentury a konec klinických testů. Pak bude doplněna i česká očkovací strategie.

V tuto chvíli je stejnou látkou jako v ČR po celém světě očkováno na pět milionů osob, z toho až 35 000 těhotných a 120 000 dětí.

piolinek ( 3. prosince 2009 00:18 )

Já bych se tedy očkovat nedala ani své dítě!! Myslím si že je to jen finanční trik. Ale můžete si přečíst vice na WM magazín v tématu zdraví o žalobách na pharmacie a dalších informacích co se týče této uměle vyrobené nemoci ( prasečí chřipka) a každý si o tom udělá svůj obrázek

gogo ( 2. prosince 2009 20:00 )

A tak si vážení můžete vybrat komu budete věřit.... Těm kteří málem tuto chřipku přirovnávají k apokalypse anebo těm, kteří říkají že se jedná jen o cílenou hysterii ?

kefudka ( 2. prosince 2009 18:21 )

Já bych osobně nedala nikoho z rodiny očkovat,nemám žádnou důvěru k těmto vakcínám.Tyto cizorodé vakcíny každé tělo nepřijme a může se stát, že chřipku dostanete stejně a nebo může nastat i smrt a to díky vakcíně.

zirafa ( 2. prosince 2009 18:13 )

je buď schizofrenní nebo jsou tu 2 stejného nicku... soudě dle příspěvků... jedna očkování hájí, druhá zatracuje....

petra777 ( 2. prosince 2009 15:53 )

pani doktorka je asi pekna kr.......

Zobrazit celou diskusi