Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za Pocheho Landovský? Hamáček se chystá „rozseknout“ problém se šéfem diplomacie

Autor: zst - 
25. srpna 2018
12:19

Od konce června nemá Černínský palác, sídlo české diplomacie, řádného šéfa. Post zastává v rámci „sezení na dvou židlích“ předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. Ten nestihne problém vyřešit do konce prázdnin, jak avizoval, přesto se k vytčenému cíli blíží. „Nechtěného“ europoslance Miroslava Pocheho by měla ČSSD vyměnit za Jakuba Landovského, svou jedničku pro komunální volby v Praze. Informuje o tom deník Právo.

Náměstek na ministerstvu obrany Jakub Landovský. To by mohlo být jméno, které bude za několik týdnů figurovat v kolonce ministr zahraničí. ČSSD by tak mohla vyřešit problém jménem Miroslav Poche. Europoslance odmítl v červnu jmenovat prezident Zeman.

Landovského by naopak hlava státu uvítala. Zeman na summitu NATO v Bruselu, kde se s Landovským setkal, prohlásil, že „někteří náměstci jsou skvělými budoucími ministry“. 

Možný nový ministr zahraničí je zatím veden jako lídr kandidátky ČSSD pro komunální volby v Praze, v hlavním městě ale sociální demokracie v posledních parlamentních volbách získala jen 5,5 % hlasů a nedá se tak počítat s tím, že by měla reálnou šanci obsadit primátorský post.

Škodí nám to každý den, zní z ČSSD

Podle deníku Landovského jméno zaznělo už dříve, ale ve straně převážil názor, že by měl projít nejprve komunální politikou. „Nikdo mě neoslovil, soustředím se na Prahu,“ okomentoval spekulace syn slavného herce.

„Přál bych si, abychom problém příští týden vyřešili, škodí nám to každý den,“ řekl k nejasnostem kolem vedení rezortu první místopředseda ČSSD Jiří Zimola. Zároveň ale připustil, že širší vedení strany je velmi rozdělené. „Jsem přesvědčen, že souboj s prezidentem nás jen poškozuje, takže nezbývá, než Pocheho stáhnout,“ řekl k tomu také místopředseda Jaroslav Foldyna.

Opačný názor má ale další z místopředsedů Martin Netolický, který by rád dál trval na Pochem, případně chce po premiérovi podání kompetenční žaloby. To už ale Babiš opakovaně odmítl.

„Názor prezidenta se nemění a nezmění, neustoupí,“ zopakoval na dotaz Práva znovu hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Stejně zarputile si ale na svém trvá i Poche a dobrovolně se vzdát nehodlá.

Spekuluje se přitom o dvou scénářích. Kromě výše nastíněného se mluví také o tom, že si Hamáček ponechá post ministra zahraničí a ČSSD bude hledat jiného ministra vnitra. Jasněji by mělo být příští pátek, kdy bude o situaci znovu debatovat vedení sociální demokracie.

marmat ( 25. srpna 2018 18:48 )

Nejvyšší čas pustit se židle (zjistili jak chutná obrovská MOC) a pustit k vodě, nebo na Slovenskou ambasádu klíště, které překoná jen Kaiser s Lábusem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa