Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ani sluníčkář, ani amatér. Problematický Poche dál věří v ministerské křeslo

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
28. června 2018
12:36

Ještě není nic hotovo. Tak bere současný stav nejmenovaný kandidát na ministra zahraničí a europoslanec Miroslav Poche (ČSSD). Bude se prý prezidenta Zemana snažit nadále přesvědčit o tom, že není „ani sluníčkář, ani vítač, ani amatér“. Své postavení přirovnal k postu šéfa poradců ministra. Poche to řekl poté, co se ministerstva zahraničí ujal jeho stranický šéf Jan Hamáček.

Hotovo není. Alespoň tak vnímá stávající situaci odmítnutý kandidát na šéfa české diplomacie, europoslanec Miroslav Poche. „To rozhodně ne. Myslím, že sociální demokracie trvá na té nominaci a v jedné fázi by Česká republika měla mít plnohodnotného ministra,“ reagoval Poche na dotaz Blesk Zpráv, zda považuje záležitosti za uzavřenou.

Podle svých slov bude Hamáčkovi pomáhat koordinovat politickou agendu ministerstva. Je tedy na předsedovi sociální demokracie, nakolik svého „podřízeného“ nechá na resortu vládnout. „Plus mu radit v některých záležitostech zahraniční politiky. Přiblížil bych to něco jako šéf týmu poradců,“ řekl europoslanec.

Zároveň ale hodlá bojovat proti označením, která dostal z Pražského hradu a chce tak prezidenta Zemana přesvědčit, aby ho dodatečně jmenoval. „Budu se snažit ukázat, že nejsem ani vítač, ani sluníčkář, ani amatér. Všechny ty nálepky, které mi pan prezident nebo jeho mluvčí za poslední dva měsíce dali. Rád bych se jich zbavil. Třeba potom pan prezident změní názor,“ přeje si.

Miroslav Poche se objevil před novináři poté, co se úřadu na ministerstvu zahraničí chopil jeho stranický šéf. Zemana chce přesvědčit o svých kvalitách. Miroslav Poche se objevil před novináři poté, co se úřadu na ministerstvu zahraničí chopil jeho stranický šéf. Zemana chce přesvědčit o svých kvalitách. | ČTK

Zároveň se ale nebude proti Zemanovu středečnímu rozhodnutí nijak právně bránit. „Nic takového neplánuji. Nenašel jsem žádný právní důvod ani nástroj, jakým bych tak mohl učinit. Musím se na to ještě podívat,“ zmínil s tím, že jasno není ani v případném postupu ČSSD.

Jedinou možností se totiž zdá být kompetenční žaloba k Ústavnímu soudu. Ta by se ale musela odehrát mezi premiérem Babišem, který prezidentovi jména ministrů navrhuje, a prezidentem Zemanem, který zřejmě Babišův návrh nerespektoval.

Druhou možností je, že Babiš dodatečně navrhl, že v souladu se Zemanovým nesouhlasem povede ministerstvo zahraničí dočasně Hamáček. Na základě čeho Zeman Hamáčka řízením resortu pověřil, není jasné, Babiš na jasnou otázku na tiskové konferenci neodpověděl.

„Někdo lže a někdo zradil,“ glosoval situaci předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Zradou měl na mysli buď předsedu ČSSD Hamáčka, který ustoupil tlaku prezidenta a premiéra, nebo premiéra Babiše, který navzdory dohodě s koaličním partnerem zasáhl do návrhu nové vlády. Zeman podle Ústavy nemůže v návrhu nové vlády dělat sám žádné změny.

Více o Miroslavu Pochem čtěte ZDE

Bohuslav Chalupa ( 28. června 2018 22:21 )

Začíná to být vskutku zábavné - kupříkladu Al Capone se také nepovažoval za amatéra - stát se s takovým morálním profilem a vskutku konzistentními názory skutečným ministem, to vopravdu není amaterismus, pokud, tak amatéři jsou ti, kteří tomu nejsou schopni a ochotni zabránit. FUJ

hejhej ( 28. června 2018 19:40 )

Odporný Poche se na ministrské křeslo nechutně vtírá. Bakala a EU ho tak tlačí za vydatné pomoci Hamáčka, potřebují takového troubu, který je bez názorů a proti lidem tohoto státu a všchno jim odkývá.

cepp ( 28. června 2018 17:20 )

Pokud byl Poche na seznamu ministrů pro prezidenta, měl být jmenován. Nicméně jsem rád, že není. Jestli tohle měl být ministr zahraničí tak jsem anglická královna. Neumí se chovat, kope okolo sebe jako kdyby mu někdo na pískovišti rozšlápl bábovičku. Není v něm ani náznak diplomata. Vykopli jej dveřmi a už leze zpátky oknem. Uf, co asi dělá v tom Bruselu!? Zdá se, že spíše škodí.

krista2018 ( 28. června 2018 17:02 )

Tomu pánovi by měli změřit IQ. To snad není možný, že by mu nedošlo, že ho nikdo nechce. Zapíše se do dějin: "jsi jako poche" Tak ahoj

Deneček ( 28. června 2018 16:28 )

Nesympatický Pochu,nejraději by jsme tě viděli i s Kalouskem v lochu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa