Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ovčáček porušil slib o tiskovkách. Hájí se i Zemanem u Soukupa a vystupuje méně

Autor: Jakub Veinlich - 
20. srpna 2018
06:01

Mělo to být pravidlo i ve druhém funkčním období. Ale brzy vzalo za své. Ač mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček tvrdil, že i ve druhém funkčním období bude zásobovat média a občany svými pravidelnými výstupy na tiskových konferencích z hradního kinosálu, pravidlo skončilo na samém začátku druhého funkčního období Miloše Zemana. Poslední tiskovku měl 13. března. Od té doby se i samotný prezident na veřejnosti příliš neobjevuje. Omezil výjezdy do krajů a nové ministry Babišovy vlády jmenoval za zavřenými dveřmi bez slavnostních ceremoniálů a bez novinářů.

„Pan prezident, a to je naše domluva, chce, abych byl tiskovým mluvčím aktivním. Proto také pořádám pravidelné tiskové konference,“ řekl v únoru v roce 2015 v rozhovoru pro Blesk Zprávy prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Na Hradě mu kvůli tomu nechali dokonce zrekonstruovat starý kinosál a tiskové konference se konaly jednou za čtrnáct dní či měsíc. „Počkejte si na mou pravidelnou tiskovou konferenci,“ nebo „Podrobnosti zazní na tiskové konferenci“ - to byly ostatně i poměrně často se opakující Ovčáčkovy odpovědi na dotazy Blesk Zpráv.

Porušený slib

Jenže poslední tisková konference byla v hradním kinosále necelý týden po druhé inauguraci Miloše Zemana prezidentem. „V úterý 13. 3. 2018 se v 10.00 na Hradě uskuteční poprvé v druhém funkčním období pana prezidenta má tisková konference k aktuálním tématům,“ avizoval svůj výstup Ovčáček v polovině března.

Na tiskovce tehdy zhodnotil inaugurační projev prezidenta Miloše Zeman, ze kterého část pozvaných hostů – politiků TOP 09 a ODS - odešla. „Ta prudká reakce některých senátorů a poslanců mi přišla zbytečná, slušností je vyslechnout si projev a poté vyslovit svůj názor,“ řekl Jiří Ovčáček. A alespoň co se tiskovek týče, se zahalil do mlčení.

Informovat tak stihl na tiskovce ještě o plánu prezidenta Zemana přijmout nové velvyslance v České republice či o chystaném slavnostním koncertu ke druhé Zemanově inauguraci. „Tyto tiskové konference se již staly tradicí, ve které budu pokračovat, konat se budou minimálně jednou měsíčně,“ sliboval v polovině března Jiří Ovčáček.

Ovčáček přibrzdil. Co se stalo?

Jenže od té doby nevystoupil v kinosále pražského Hradu ani jednou. Proč? Blesk Zprávy se na to zeptaly. Že by nová strategie komunikace? „Nejde o žádnou novou strategii komunikace, ale o srovnání priorit,“ začal svou odpověď mluvčí.

„Vzhledem k tomu, že má pan prezident, mimo letní prázdniny, každý týden televizní rozhovor, kdy se vyjadřuje osobně ke klíčovému domácímu i zahraničnímu dění, rozhodl jsem se tiskové konference pořádat nepravidelně. Nejsou tedy zrušeny,“ doplnil Ovčáček s tím, že se chystá vystoupit několikrát v průběhu podzimu. „Například u příležitosti významných zahraničních cest,“ uzavřel odpověď Ovčáček.

Dá se tedy předpokládat, že do redakcí dorazí pozvánka na tiskovou konferenci tiskového mluvčího začátkem listopadu, kdy se Miloš Zeman chystá na pracovní cestu do Izraele. Podle informací Blesk Zpráv je právě v těchto dnech v Izraeli delegace Pražského hradu, která cestu plánuje i s nejrůznějšími – nejen bezpečnostními detaily.

Video  Zemanův mluvčí Ovčáček: Jsem voják v první linii, ale nedělám to pro slávu  - redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

ellenic ( 20. srpna 2018 09:10 )

Otevřít Blesk a narazit na Ovčáčka, to není zrovna příjemný začátek jinak představy pohodového dne. Ale co se divím, stačí se podívat na prezidenta, také žádná sláva. Komentář janadruhou mne pobavil, prý unafaná civava . No musím říct, že pohled na skutečnou čivavu je příjemnější .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa