Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Výslechu k OKD se vyhýbá, na Modravu vesele jezdí. Předvede Bakalu policie?

Autor: Jakub Kopřiva - 
30. července 2018
05:22

Vysvětlovat privatizaci OKD se mu nechce. A tak sněmovní vyšetřovací komise uvažuje, že by pro miliardáře Zdeňka Bakalu (57) poslala policii. Má se však za to, že žije ve Švýcarsku a do Česka ani nepáchne. Jak ale Blesk zjistil, uhlobaron sem jezdí často. A byl tu docela nedávno!

V originálním sídle, které si nechal postavit v šumavské Modravě, Bakala trvale nežije. Za svůj domov si už před devíti lety zvolil honosnou patrovou vilu na břehu Ženevského jezera. Sem tam se mu však po rodné hroudě zasteskne.

„Občas sem pan Bakala přijede. A není tomu tak dlouho, co tu byl naposledy,“ prozradil Blesku starosta šumavské obce Antonín Schubert. Jak často je ale miliardář »doma«, prý nesleduje. „Je to občan jako každý jiný, žádné zvláštní zacházení nemá,“ tvrdí Schubert. Někteří lidé si však myslí opak a Modravě vyčítají, že se má dobře právě kvůli Bakalovým penězům. „To jsou ale jen hospodské žvásty,“ rozčiloval se starosta.

Úplně řadovým obyvatelem horské vísky ale finančník není. Jak totiž Schubert přiznal, od Bakaly obec kromě daní přece jen nějaké peníze dostala. A nebylo jich zrovna málo. „Poskytl nám dva dary. Jeden ve výši jednoho milionu korun a druhý byl 4 miliony,“ sdělil starosta. Peníze šly mimo jiné na výstavbu centra pro návštěvníky Dřevák. Podle Schuberta však nejde o peníze podvedených horníků, nýbrž akcionářů. Navíc prý není jediný, i další lidé Modravu podarovali, byly to však mnohem menší částky. To ale není vše, co Bakala ve vísce zanechal. K službám je obci ještě traktor, který v zimě odklízí sníh z Bakalovy příjezdové cesty.

Video  Sestřih výroků prezidenta Miloše Zemana o miliardářovi Zdeňku Bakalovi.  - Blesk
Video se připravuje ...

Jít se podívat k miliardáři na návštěvu je bez pozvání nemožné. Jeho ekologicky nenáročný dům je vsazený ve stráni a obklopují ho stromy. Vidět jej celý lze jen z protějšího svahu cestou k modravskému vysílači. I příjezdová cesta je skrytá a jediné, co ji prozrazuje, je značka zákaz vjezdu. O pár metrů dál pak přivítá zvědavce cedulka se zákazem vstupu a upozorněním, že se jedná o soukromý pozemek. Pokud ani to dotyčného neodradí, narazí na vrátnici a plot a dál už cesta nevede. Pozemek je nejen obehnán plotem, ale přístupu brání i hustý les. Bakala má přitom v Modravě ještě jednu nemovitost. Tou je chata pro jeho hosty, která ční na stráni nad řekou Vydrou.

Svého času patřila šumavská Modrava díky daním Zdeňka Bakaly k nejbohatším obcím v Česku. Primát té nejzazobanější měla ještě v roce 2015. Obec nejen investovala do oprav, ale svým obyvatelům platila i dřevo na zimu nebo porodné. Ještě v roce 2015 připadalo na jednoho Modravana téměř 9 milionů korun.

Přivede ho policie?

Protože Zdeněk Bakala patří mezi hlavní aktéry prodeje státního podílu OKD, chtěli s ním mluvit poslanci ze sněmovní vyšetřovací komise. Bakala měl vypovídat minulý týden ve středu, ale nepřevzal si ani pozvánku. Komise si podle svého šéfa Lukáše Černohorského (33, Piráti) může nechat ty svědky, kteří se nechtějí dostavit, předvést policií.

Sněmovní komise chce vyšetřit prodej menšinového podílu těžební společnosti OKD z roku 2004. Tehdy podíl získala firma Karbon Invest za 4,1 miliardy korun, i když cena byla mnohem vyšší. Společnost ho po dvou měsících prodala investiční skupině RPG Industries, za kterou stál Zdeněk Bakala. Za prodej bývá kritizován někdejší ministr financí a expremiér Bohuslav Sobotka (46, ČSSD), ten ale v pátek prohlásil, že chybu udělali už jeho předchůdci. Bakala ze společnosti OKD, která je nyní v úpadku, odešel před dvěma lety. Nesplnil přitom slib výhodně prodat přes 40 tisíc hornických bytů nájemníkům.


bullshit ( 30. července 2018 13:44 )

Naprostý souhlas, ještě horší je, že to drancování i dnes pokračuje s jinými Bakaly, Bureši, Rittigy, Koženými, Krejčíři a mnoha dalšími. Mnohdy ti, co rozhodují o naší budoucnosti ani nejsou Češi, ale pouze přistěhovalci, kteří umí mluvit a dokáží strhnout neznalé stádo, které má klapky před očima. Mnozí se neustále vracejí ke zlodějinám Modrých ptáků ale současným mega gaunerům, poučených z minulosti, nesahají ani po kotníky.

zada ( 30. července 2018 12:02 )

Bakala si myslí že je king. Pro mě je to ubožák, nemocný pro prachy. Mít proti sobě celý národ - tedy vyjímkou je Debilblok a soudcovská a policejní mafie, tak bych z Modravy ani nevystrčil nos. Ať si táhne do švejcar, a tam si t y nakradený prachy užívá... moc času na to nemá. A sídlo Modrava? To je taky jeho jeden z podvodů. No ajestli staěl Metrostav, tak to už není co dodat. Metrostav ošidil za svoji letitou kariéru v "božském" kapitalismu tolik živnostníků a malých firem, že patří taky do pekel. Ale vrána k vráně sedá!!!!! Bakalo vem tě čert!!!!! teqila1949 - plný souhlas s příspěvkem, jen to není "přizadelnost" ale vděčnost za koryta, která ještě mají....

sores ( 30. července 2018 10:48 )

Je to Král podvodníků a rychlozbohatlíků. Umí v tom skvěle chodit, měl by dávat lekce chudým lidem jak se dá podvody zbohatnout ale aby se na to nepřišlo!!!!!!!!!! Hned bych se nechal vyškolit od Krále zlodějů!

Tajfun ( 30. července 2018 08:52 )

Křivák od pohledu

cervena_sedma ( 30. července 2018 06:23 )

No, on to nebude tak ani jeho problém, jako těch státních úředníků, kteří mu obsílku zaslali poštou a nikoliv přes datovou schránku. Člověk, kterej lítá všude po světě, si má dojít pro úřední dopis v Česku na poštu? Takže to jde jen a jen na vrub debility státních úředníků :o

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa