Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Za Bakalou do Švýcarska policie nemůže. Komise k OKD je ve vakuu a čeká na „zázrak“

Autor: ČTK, AKu - 
15. srpna 2018
15:02

Žádost sněmovní vyšetřovací komise k privatizaci těžební společnosti OKD o předvedení finančníka Zdeňka by už měla být na Policejním prezidiu. Novinářům to ve středu řekl předseda komise Lukáš Černohorský (Piráti). Komise se rozhodla požádat policii o tento krok, protože Bakala, který žije ve Švýcarsku, se před komisi odmítá dostavit. Policie však již v úterý uvedla, že může svědka předvést pouze v případě, že se nachází na území Česka.

Bakalova investiční skupina RPG Industries koupila v roce 2004 OKD od společnosti Karbon Invest krátce poté, co tato firma získala důlní společnost od státu.

„Včera (v úterý) jsem to podepisoval, v tuto chvíli už by to mělo být na Policejním prezidiu,“ řekl Černohorský. Policie ČR již v úterý na Twitteru uvedla, že může svědka předvést pouze v případě, že se nachází na území Česka. „Předvedení svědka je z naší strany možné pouze na území ČR. Jinak je nutné předchozí rozhodnutí justičních orgánů,“ napsali bez dalších podrobností policisté.

Černohorský: Bakala se bude muset zdržovat v zahraničí

„V tomto mají plně pravdu. Oni jsou schopni předvést pouze svědky, kteří jsou na území České republiky, protože vyšetřovací komise je v tomto případě v takovém vakuu. My, ač se to tady snaží někteří vyvolat, nejsme ani policie, ani soud, takže my nejsme přímo v trestním řízení zapojeni,“ komentoval Černohorský slova policie.

„Pan Bakala se bude muset po dobu existence vyšetřovací komise v tom případě trvale zdržovat v zahraničí a nenavštíví ani svoji rezidenci na Modravě,“ dodal předseda vyšetřovací komise.

Pokud Bakala nepředstoupí před komisi, komise nebude schopna jeho informace do svých závěrů zavést, popsal Černohorský. „My v tu chvíli budeme vycházet pouze z informací a dokumentů, které máme v tuto chvíli k dispozici. Pokud se pan Bakala k tomu odmítá jakkoli vyjádřit, tak je to jeho problém, ale má samozřejmě zákonnou povinnost dostavit se v případě, že mu byla řádně předána pozvánka k podání svědecké výpovědi,“ poznamenal.

Video  Sobotka vysvětluje privatizaci OKD: Věřím, že všechno proběhlo podle zákona a pravidel EU.  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Rozhodli se o mé vině, míní Bakala

Bakala v úterý v tiskovém prohlášení uvedl, že by jeho výpověď před komisí sloužila k politickému tlaku na soudy, někteří politici se podle něj pokoušejí obejít řádný proces. Prostřednictvím svého mediálního zástupce připomněl své tvrzení z počátku srpna, že někteří politici včetně několika členů komise se již rozhodli o jeho vině v záležitostech týkajících se OKD.

Komise dnes dopoledne vyslýchala bývalého náměstka ministra financí Karla Goldemunda, který ve funkci působil od roku 2005. Podle Černohorského byl odpovědný za přípravu odpovědi Evropské komisi v roce 2006. Odpoledne má komise vyslechnout advokátku, která pracovala v OKD a podílela se na vypracování privatizační smlouvy. K dalšímu jednání by se komise měla sejít v září. Pozve si svědky, kteří se z dosavadního jednání omluvili.

Členové komise mají prověřit převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, zejména prodej minoritního podílu v roce 2004. Komise se zaměřuje také na snížení základního jmění OKD ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat. Předmětem poslaneckého zkoumání je také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD a odpovědnost státních úřadů a osob.

stařec ( 15. srpna 2018 15:49 )

Za Bakalou do Švýcarska policie nemůže??,komando ale jo!!!

willi48 ( 15. srpna 2018 15:24 )

Tento podvodník, zloděj a s největší pravděpodobností udavač klidně do ČR přijede. Podvodník, zloděj a usvědčený udavač Bureš mu přece pomůže. Vrána vráně oči nevyklove.

ostravjak ( 15. srpna 2018 15:22 )

Pokud nebude Bakala stíhán soudní cestou a ne jen nějakou komisi, bude pořád vysmátý, on totíž na tu nějakou komisi kašle. On už si dá moc velký pozorna to, aby na něho naše policejní složky nemohly. To by musel být úplně padlý na hlavu aby vycestoval zpět do naší republiky, třeba jen na malou chvíli. Mají na něho podat trestní oznámení a pak se uvidí co a jak.

bobbo ( 15. srpna 2018 15:16 )

To je tak příšerně hnusná kreatůra.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa