Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sobotka pomohl. Jak dostat k výslechu Bakalu? Přijde s policisty, věří šéf komise k OKD

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
13. srpna 2018
11:17

Sněmovní komise pokračuje ve vyšetřování privatizace OKD. Její předseda Lukáš Černohorský trvá na vyslechnutí miliardáře Zdeňka Bakaly. Před poslance by ho mohla přivést policie. Na rozdíl od bývalého premiéra Bohuslava Sobotky se totiž výslechu vyhýbá. Komise má zatím mandát do poloviny října. 

„Jediná možnost, jak pana Bakalu do Poslanecké sněmovny dostat, je požádat o součinnost Policii České republiky a nechat dotyčného předvést,“ řekl Blesk Zprávám k situaci okolo Zdeňka Bakaly předseda vyšetřovací komise Lukáš Černohorský (Piráti).

Bakala totiž výpověď před poslanci odmítl. Přijít měl přitom už zítra. Podle finančníkova mediálního zástupce komise není nestranná a svým zaměřením zasahuje do probíhajícího soudního řízení. Proto se obává, že by jeho výpověď byla zneužita k dalším politickým tlakům na soudní projednávání případů souvisejících s OKD.

„Přímo v jednacím řádu je napsáno, že pokud se svědek vyhýbá své výpovědi, tak může být předveden Policií České republiky,“ což může podle Černohorského znamenat, že o jeho předvolání tímto způsobem rozhodne komise a policie se toto předvedení snaží zajistit. „Já osobně budu tuto variantu navrhovat,“ řekl Blesk Zprávám šéf komise.

Přivede Bakalu policie?

Komise má v tuto chvíli na svou práci mandát až do 12. října. Jestli se policii eventuálně podaří Bakalu do té doby před poslance předvést, ale není zatím jasné.

„Policii můžeme stanovit termín, do kdy má svědka předvést,“ popsal další možný postup Černohorský. Žádost by přitom poslanci museli adresovat policejnímu prezidentovi.

Video  Sobotka vysvětluje privatizaci OKD: Věřím, že všechno proběhlo podle zákona a pravidel EU  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Všichni ostatní předvolaní svědci se zatím před komisi dostavili a vypovídali, nebo z důvodu dovolených požádali o náhradní termín. Poslanci tak pokládali otázky například bývalému ministru průmyslu Milanu Urbanovi nebo bývalým premiérům Vladimíru Špidlovi nebo Bohuslavu Sobotkovi (všichni ČSSD). Před komisí už vypovídali také bývalí ministři Miroslav Grégr, Martin Pecina a nebo současný guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

„Svědci zatím potvrzují naše domněnky, které jsme získaly nebo kterých jsme postupně nabývali,“ popsal šéf komise zatím průběh šetření, který podle něj potvrzuje důležitost komise.

Před komisí ale nebyl příliš sdílný advokát Radek Pokorný, který platil za pravou ruku někdejšího premiéra Bohuslava Sobotky. Před poslanci se Pokorný odvolával na advokátní tajemství.

Sobotkovi výpověď u poslanců pomohla

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka vypovídal před komisí 27. července. Pod palbou otázek byl více než 4 hodiny. Komisi a následně i novinářům zopakoval, že prodej menšinového státního podílu v těžební společnosti OKD firmě Karbon Invest Viktora Koláčka a Petra Otavy se uskutečnil v souladu se zákonem a soutěžními pravidly. Následný přeprodej nabyvatelské firmy skupině finančníka Zdeňka Bakaly ho, jak uvedl, velmi překvapil.

„S panem Sobotkou jsme se bavili především o privatizaci minoritního podílu, jak bylo vyjednáváno o ceně, jakým způsobem byla stanovována její výše,“ přiblížil několikahodinový výslech někdejšího ministra financí a pozdějšího premiéra Sobotky Lukáš Černohorský.

Sobotka podle něj udělal dobře, že výpověď neodmítl. „Odpovídal na všechny položené otázky, nevyužil svého práva nevypovídat. Kdyby ho využil, tak by to alespoň pro mě bylo hodně podezřelé,“ dodal předseda sněmovních „vyšetřovatelů“.

Jestli práce komise spěje například k podání trestního stíhání, zatím ale její předseda pro Blesk Zprávy nechtěl naznačit, a to i s ohledem, že její práce bude ještě pokračovat. „Pokud komise dojde k závěru, že došlo při privatizaci OKD ke spáchání nějakého trestného činu, tak se na policii určitě obrátí,“ dodal Černohorský.

Výpověď klíčových úředníků

Dnes mají před komisi předstoupit čtyři svědci, hlavně bývalí úředníci ministerstva financí nebo spolupracující právníci. „Úředníci, kteří jsou vždy v pozadí, jsou docela důležití, protože oni nemají co skrývat, takže mluví zcela otevřeně, říkají pravdu a nemají důvod se bránit,“ popsal Černohorský. Jde například o úředníky, kteří zpracovávali odpověď pro Evropskou komisi nebo zástupce advokátních kanceláří.

Video  Jak šel čas s OKD: Od chlebodárce pro 100 tisíc lidí ke krachu  - David Budai, Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuálně má komise naplánované výslechy v tomto týdnu do středy, její práce by pak měla pokračovat v září.

buznazblesku ( 13. srpna 2018 12:52 )

Přesně tak!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa