Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš si volal s Merkelovou kvůli summitu o migraci. Macron ho překvapil

Autor: ČTK, zze - 
23. června 2018
19:30

Minisummit k migraci, kterého se v neděli zúčastní představitelé některých zemí EU, byl podle českého premiéra Andreje Babiše (ANO) svolán nestandardně. Babiš se v sobotu ohradil vůči slovům o „pozici bojkotu“ na adresu zemí visegrádské skupiny (V4), která pronesl podle agentury AFP mluvčí francouzské vlády Benjamin Griveaux. Později ministerský předseda v reakci na vyjádření francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v tiskové zprávě zopakoval, že skupina V4 dál požaduje zastavení migrace mimo Evropu a odmítá přerozdělovací kvóty.

Babiš podle vládního prohlášení telefonicky mluvil o minisummitu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. „Na rozdíl od Francie nám rozhodně nevyčítá neúčast. A to setkání se koná na její popud. Od Emmanuela Macrona jsem nečekal, že vrátí debatu o rok zpět,“ řekl. 

Macron se po setkání se španělským premiérem Pedrem Sánchezem vyslovil podle agentury Reuters pro finanční sankce vůči zemím EU, které by odmítaly migranty s prokázaným nárokem na azyl. Na rozdíl od některých dalších evropských představitelů by chtěli Macron a Sánchez vytvořit uzavřená střediska pro migranty na evropské půdě.

„Summit má víc nevýhod než výhod“

Státy visegrádské skupiny, tedy Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko, se ve čtvrtek rozhodly k neúčasti na nedělní schůzce. Podle mluvčího francouzské vlády „bojkot“ ztíží summit Evropské unie koncem června, který bude věnován zejména migraci. „Podobný výrok je nešťastný,“ napsal Babiš ČTK. Připomněl, že původně účast na nedělní akci zvažoval. „Nicméně s dalšími premiéry ve V4 jsme se rozhodli, že to má více nevýhod než výhod. Nic nebojkotujeme, prostě se neúčastníme summitu, který byl svolán velice nestandardně,“ zdůraznil.

Později označil formát a načasování setkání za nešťastný, vzniká podle ministerského předsedy riziko vytvoření paralelní Evropské rady. „Opravdové a celoevropské řešení se nemá hledat na neformálních summitech organizovaných jako znouzectnost, ale na Evropské radě, kde se scházejí všechny členské státy,“ zdůraznil Babiš.

„Stejně jako my se neúčastní dalších 11 států a předseda Evropské rady Donald Tusk,“ pokračoval ministerský předseda. Uvedl dále, že schůzky se původně měly účastnit Itálie, Německo a Rakousko nebo i ostatní jižní členské státy. Merkelová totiž potřebuje podle Babiše vyřešit migraci zejména z Itálie do Německa přes Rakousko, aby Německo nemuselo uzavřít hranice. Následně ale prý byly přizvány i další státy. „Nastavení toho setkání a větší počet účastnících se států spíše komplikuje výsledek,“ soudí Babiš.

Podle pracovního dokumentu, který má AFP k dispozici, účastníci nedělní schůzky předpokládají vytvoření „účinného mechanismu solidarity“ s povinnými kvótami přerozdělování migrantů mezi členskými zeměmi Unie. To země visegrádské skupiny ostře odmítají.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 24. června 2018 11:53 )

To mne zase Macron nepřekvapil. Potřebuje udělovat evropská víza komukoliv, jen aby se zavděčil Makrele a také se potřebuje těchto "legálních" uprdlíků nějak zbavovat, aby mu nevyžírali Francii.

iFender ( 23. června 2018 23:19 )

Chtelo by to NEW EU s jinymi pravidly!Nebo rozpustit uplne,vzdyt je to unie zemi,kde ti silnejsi chteji diktovat a komandovat.Jsme vsichni evropane ,ale jsme prece jen rozdilni.

11karel11 ( 23. června 2018 21:21 )

Diktát z Bruselu. Kdy už konečně to skončí.

Zdenek Novak ( 23. června 2018 20:54 )

 Hňupe omezenej

Zdenek Novak ( 23. června 2018 20:28 )

 Přizdikadič hned musel leštit sluchátko, ta jeho vláda nám ještě zamotá hlavu, je zadráplej u germánú před ten svůj hnůj, takže se ještě podivíme

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa