Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Moniku Babišovou dohnalo zdraví: Už žádné mejdany a prosecco, nejradši jsem doma

Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. června 2018
18:40

Když manželku premiéra Moniku Babišovou stihly problémy se slinivkou, upozorňoval Andrej Babiš (ANO), že nejde o banální potíže. Jeho žena nyní pro Blesk Zprávy otevřeně přiznává, že situace byla vážná. Odnesla si z ní i následky - má dietu, nesmí pít alkohol, a tak místo mejdanů je v sobotu večer raději doma. Ruku v ruce si však přes den premiér s manželkou vyrazili na akci pořádanou ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (ANO), která se týkala prevence chorob.

Zatímco premiér Andrej Babiš si při příchodu postěžoval, že jeho zdraví chátrá, protože v politice ztloustl, Monika Babišová pro Blesk Zprávy promluvila o tom, jak je na tom momentálně ona. V době prezidentských voleb totiž skončila na JIPce kvůli zánětu slinivky, kterou však má nyní již v pořádku. Ale neobešlo se to bez následků. 

„Moje zdraví chátrá, protože jsem přibral 15 kilo v politice,“ hlásil Babiš na dotaz Blesk Zpráv poté, co odrážel dotazy na aktuální stav vyjednávání o nové vládě - především ohledně kritizované nominace Taťány Malé (ANO) na ministryni spravedlnosti a situace kolem Miroslava Pocheho, kterého by ČSSD ráda dotlačila do čela resortu zahraničních věcí, ale prezident Miloš Zeman je zásadně proti.   

Babišovi vyšetřili oči, hledal i psychiatra

„My jsme tady inkognito, tohle je Adamova akce,“ říkal Babiš před prvním ze stánků, které ministerstvo zdravotnictví nechalo postavit v Zíkových sadech v Praze u Palackého náměstí. Vystoupit na pódiu proto odmítl, ministra Adama Vojtěcha však za jeho aktivitu chválil, kudy chodil.

Babiš s manželkou Monikou obešli všechny stánky, které lidem nabízely řadu možností a informací - od hygieny rukou, přes braní krve, výživovou poradnu, odvykání kouření až po vyšetření znamének, u kterého se tvořily největší fronty. Premiér podstoupil mj. měření tlaku, se kterým měl nedávno problémy a bral kvůli němu prášky.

Nechal si vyšetřit i zrak. Své stánky na akci rozbalily velké pražské nemocnice od Bulovky po Motol. „Určitě budu hledat i stánek psychiatrie, protože v politice je to náročné,“ vtipkoval Babiš a o chvíli později se aktivně sháněl po „doktorovi na hlavu“.  

Babišová je bez alkoholu a na dietě. Doživotní?

Babišovým však ještě nedávno ohledně zdraví do smíchu nebylo. Drobnější potíže stihly i premiéra samotného (s očima, ale i ploténkou), vážnější situace však byla u jeho paní. Moniku Babišovou totiž stihl zánět slinivky.

„Slinivka podle krevních výsledků a ultrazvuku je v pořádku, ale musím držet stále dietu, která už není tak přísná, jako byla na začátku, ale musím mít nižší obsah tuků a cukru, takže nesmím pít žádný alkohol a to možná bude už na celý život. Musím se hlídat, protože mám geneticky zvýšené triglyceridy a nejspíš ta slinivka byla z těchto důvodů,“ řekla Blesk Zprávám Monika Babišová.

Premiérova žena přiznává, že byla v poměrně vážném nebezpečí. Sama si ho ale nepřipouštěla. „To mi vlastně řekli až doma. Dcera s Andrejem mi oznámili až doma po propuštění, že doktor jim sdělil, že je to dost závažné, ale že budou dělat vše pro to, aby to dobře dopadlo. Já jsem si vůbec nepřipouštěla, že by to mohlo dopadnout nějak jinak. Brala jsem to tak, že se z toho určitě dostanu. Nenapadlo mě ani sekundu, že by to nemuselo být dobré,“ pokračuje manželka premiéra.

A tak se nyní musí omezovat. „Člověk musí. Já jsem takový požitkář, takže mám ráda dobré jídlo, dobré víno, prosecco a tak… Teď mě bohužel nebaví chodit po restauracích, nebaví mě chodit na žádné mejdany a nejradši jsem doma, protože doma si uvařím sama nejlíp, co já můžu,“ dodala Babišová. 

Kulhavý ministr Vojtěch a jeho blond partnerka

Zatímco u Andreje Babiše odezněly migrény, tlak klesl a celkově prohlašoval, že se necítí zle, mladý ministr zdravotnictví Vojtěch Den zdraví odkulhal. Dorazil s jednou botou, na druhé noze měl pantofli a velkou ponožku, pod kterou se rýsoval obvaz.

„Je to panaricium, což je vlastně zánět nehtového lůžka. To se občas stává, není to úplně nic výjimečného, ale je nutné to trochu operativně ošetřit, takový drobný chirurgický zákrok, takže teď musím chvíli kulhat, ale snad to bude brzy v pořádku,“ řekl Blesk Zprávám ministr, kterého na Den zdraví doprovodila jeho partnerka Olga.

„Já se cítím zdráv, byť občas trochu unaven, protože na ministerstvu zdravotnictví se skutečně hodně pracuje, člověk tráví v práci často 16 hodin denně, i o víkendech. Únava je, ale cítím se jinak zdráv,“ dodal Vojtěch, který si od Babiše vysloužil kromě pochval i nominaci do druhé vlády pod taktovkou ANO.

Vojtěch je přitom rád, že mu Babiš dál věří. Na ministerstvu mají totiž rozpracovanou řadu věcí, jejichž výsledek však není a nemůže být okamžitý. „Jsem rád, že mohu pokračovat, a doufám, že ta vláda bude fungovat a že vydrží celé to volební období a na jeho konci budeme moci dát účet na stůl a jasně ukázat, co jsme tady udělali pro české pacienty, pro české zdravotnictví,“ řekl Blesk Zprávám Vojtěch.

Ministr radí: Nezanedbávejte prevenci

Podle Vojtěcha je přitom nejen léčení, ale právě i prevence zásadní záležitost. „Nejlepší je ta nemoc, která vůbec nevznikne, a nebo pokud už vznikne, tak aby ji pacient zachytil v co nejčasnějším stádiu, mohla se řešit a byla pak větší šance na přežití nebo vyléčení,“ říká ministr.

„Je důležité, aby si lidé uvědomili, že často možná banální věci mohou předejít fatálním důsledkům. Stravovat se zdravě, jíst zdravě, nekouřit, nepít příliš alkoholické nápoje může být prevence závažných onemocnění a nic to vlastně skoro nestojí,“ dodal na vůbec prvním Dni zdraví, které ministerstvo uspořádalo.

Den zdraví přitom přinesl vedle jednotlivých stánků, vyšetření, doporučení či třeba soutěží o ceny i řadu ryze praktických rad. Udílela je (nejen) z pódia i mluvčí Záchranné služby Hlavního města Prahy Jana Poštová, která pro Blesk Zprávy rozebrala situaci, kdy prevence či obezřetnost nestačí a dojde k nějaké nehodě. 

Základem je samozřejmě vždy vytočit číslo 155. „Vždy je nejdůležitější nahlásit operátorce tísňové linky adresu, tedy místo, kde se zrovna nacházíme. Pokud nejsme doma a nevíme adresu, nevíme ulici, tak je velmi výhodné použít např. čísla sloupů veřejného osvětlení,“ upozorňovala v rámci osvětového dnu ministerstva zahraničí na břehu Vltavy, který zakončil koncert skupiny The Tap Tap, kterému už Andrej Babiš s manželkou Monikou nepřihlíželi - odjeli z akce zhruba po hodině a půl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aIIahakbar ( 24. června 2018 11:25 )

Jo, U Kalouska a jeho poskoků to docela dobře zafungovalo, šli od válu.

janejaneja ( 24. června 2018 10:35 )

Babiši, můžeš nakoupit 100 nemocnic a třeba i celou republiku, ale zdraví, které má jistě podlomené ze zlodějského života s tebou, Monice nikde nekoupíš !!

iFender ( 24. června 2018 07:43 )

Milošek ma tuhý* kořínek!!! *Pozor! Neplést si s policejním prezidentem genmjr. Mgr. Bc. Tomáš Tuhý(m), Ph.D. Habt acht!

corpa ( 23. června 2018 20:48 )

slinivka je z nervů

corpa ( 23. června 2018 20:46 )

Monika je pěkná žena

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa