Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Popravuje šnajdroidy a dal padáka Němečkovi.“ Babiš chválil ministra Vojtěcha

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
16. dubna 2018
12:35

31letý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) byl jedním z těch, kdo čelili kritice za údajné vládní čistky. A naposledy se do něj pustili i komunisté. Od Andreje Babiše (ANO) se však na otevřené scéně dočkal zastání a pochvaly. Za to, že je prý jeden z nejlepších ministrů jeho menšinové vlády. A že zdatně „popravuje šnajdroidy“. Vojtěch pro Blesk Zprávy promluvil mj. také o vyhazovu pro exministra Svatopluka Němečka (ČSSD), který se s Babišem nemá v lásce.

Takové chvály se od Andreje Babiše jen tak každému nedostává. Na čtvrtečních interpelacích se postavil za mladého ministra zdravotnictví své menšinové vlády v demisi. 

Adam Vojtěch je jeden z nejlepších ministrů této vlády. Víte, on se mnou seděl na Ministerstvu financí a měl to těžké, protože se mnou pracovat je těžké, takže má moji školu. A on ty šnajdroidy popravuje,“ říkal premiér Babiš s narážkou na Marka Šnajdra z ODS, někdejšího náměstka ministrů zdravotnictví Julínka, Filipiové či Juráskové. 

 „Samozřejmě mě to těší, já se snažím pracovat na maximum a dělat svoji práci dobře, poctivě, férově a transparentně. Těší mě, že pan premiér to takto hodnotí,“ uvedl Vojtěch v reakci na Babišova pochvalná slova, která vystřídala kritiku, mířící na jeho hlavu. 

Poprava šnajdroidů

Samotné označení šnajdroid pochází od senátora Jana Žaloudíka (ČSSD), lékaře a ředitele brněnského onkologického ústavu, který se do exnáměstka Šnajdra pustil nevybíravě. „Už delší dobu ho však nevnímám jako konkrétní osobu, ale jako fenomén nebo symbol jednoty drzosti, arogance, intrikaření a mafiánství v určité etapě našeho vývoje (...) Používám výraz šnajdr s malým š podobně jako u pojmů rentgen, diesel nebo kalašnikov,” vysvětloval v rozhovoru pro Medical Tribune v roce 2014 s tím, že šnajdroidy prý i po odchodu Marka Šnajdra ze scény vídá leckde.

 „Tohle označení se vžilo. Pan Šnajdr je samozřejmě velmi vlivná osoba v českém zdravotnictví dlouhodobě a je pravdou, že i ředitelé nemocnic, kteří skončili, byli propojeni s panem Šnajdrem v minulosti. Ale já jsem ty personální kroky učinil nikoli tady z toho důvodu, ale důvodů jiných - fungování nemocnic apod. Expresivní výraz, který použil pan premiér, bezesporu má něco do sebe, ale není to tak, že by to bylo jenom kvůli němu,“ řekl Blesk Zprávám Vojtěch.

„Ale to, že se musí udělat ve zdravotnictví pořádek, že je tam spousta zájmů a že někteří lidé prosazují svoje partikulární byznysové zájmy, tak to je pravda. A já se snažím tou maximální transparentností našeho resortu toto eliminovat,“ doplnil mladý ministr.

Za šnajdroida označil Babiš během minulého vládního období i někdejšího ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Toho během jejich vleklých sporů dokonce posílal léčit se kvůli alkoholu. „Šnajdroid Němeček by měl urychleně nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu,“ napsal mj. Babiš o Němečkovi na Facebooku. 

Rozezlený Němeček šije do „ministra ze Superstar“ 

Byl to právě Adam Vojtěch, co Němečka odvolal krátce po svém nástupu z pozice ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě. A exministr to dodnes těžko skousává. Právníka Vojtěcha přitom Němeček označuje za „Andrejova ministra ze Superstar“. A to kvůli působení Vojtěcha v této pěvecké soutěži, kde dostal přezdívku Ken.

 „Lži, kecy a účelovka. Vláda bez důvěry si prostě vyřizuje účty,“ reagoval v únoru Němeček na své odvolání. „Andrej Babiš sebevědomě sliboval manažerské řízení a zkušené profíky, ale v reálu se nám předvádí ňoumové, kteří nikdy neřídili ani psí boudu,“ uvedl také na Facebooku.

A později přidal i další jízlivý příspěvek. „Moje odvolání je čistě účelové a bezdůvodné. Týden poté, co Fakultní nemocnice v Ostravě oznámila rekordní hospodářský výsledek, jímž je zisk ve výši 111,2 milionu korun, mi ministr prostřednictvím médií sdělí odvolání,“ divil se. 

Padnou asi i trestní oznámení, říká Vojtěch 

Vojtěch však vidí situaci jinak. „Máme pro to jednoznačné věcné argumenty. Jedna věc je hospodaření, druhá věc je odborná úroveň některých poměrně klíčových pracovišť, která neměla žádný rozvoj a spíše upadala. Některé odbornosti tam zcela chyběly. Na to, že to byla fakultní nemocnice a mělo to být špičkové pracoviště v regionu, tak to úplně ne vždy tak působilo,“ řekl Blesk Zprávám Vojtěch.

„A jsou tam i další věci. Bude se to postupně řešit, pravděpodobně padnou i nějaká trestní oznámení (...) Jsou tam skutečně věci, které jsou minimálně podezřelé a je potřeba je prošetřit asi i ve spolupráci s orgány činnými v trestním řízení,“ upozorňuje Vojtěch.

Odmítá, že by se Němečka zbavil kvůli tomu, že měl spory s Babišem. „To s tím vůbec nemá žádnou souvislost,“ tvrdí Vojtěch. Proti Němečkovi prý necítí osobní zášť. „Já si nemyslím, že se ta nemocnice pod ním nějak zásadně rozvíjela, spíše naopak. Jsou tam některé skutečně velmi podivné věci,“ dodává.

Šili do něj komunisté

Nad pozicí současného ministra zdravotnictví však zapochybovali i komunisté - konkrétně jejich předseda Vojtěch Filip po návštěvě v Lánech u Miloše Zemana.

„Nechápu úplně ty důvody, neviděl jsem je. Nikdo se mnou v tomto směru ani z kolegů KSČM nemluvil. Spolupracuji s pacientskými organizacemi i s odbornou veřejností. Myslím si, že jsme udělali za tu krátkou dobu poměrně hodně práce, takže nemyslím si, že nějaká zásadní kritika je na místě, byť je určitě řada věcí, které se dají zlepšit. Ale přece jenom jsem na úřadě tři měsíce,“ reaguje na komunisty Vojtěch.

Byl by přitom rád, aby resort dál zůstal i v případné koalici pod hnutím ANO. Ministerstvo označuje za zanedbané, zdravotnictví má podle něj problémy, které nebyly dlouhou dobu řešeny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

doktormediciny ( 16. dubna 2018 11:57 )

 ...Kdyz ctu uvedene radky, do toho nikdo tak moc nevidi..Faktem je, ze Fakultni nemocnice Ostrava Poruba ma jedinecneč a unikatni pristrojove vybaveni, nuz Cyber Knife, jakoz i vysoce erudovane odborne lekare na vsech pracovistich..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa