Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman rozmlouval vládu Pochemu. „Diplomacii povedu sám,“ připouští Hamáček

Autor: simao, bud, ČTK - 
22. června 2018
22:29

Miloš Zeman v pátek v Lánech přijal nominanta ČSSD Miroslava Pocheho, kterého označuje za „sluníčkáře“ a ve vládě ho nechce. Dokázal by si prý představit, aby ministerstvo zahraničí vedl dočasně šéf ČSSD Jan Hamáček, který však má mít pod palcem především vnitro. Hamáček po schůzce s prezidentem připustil, že tuto variantu si dovede také představit. Nechce prý blokovat vznik nové vlády. Výhrady nemá ani premiér Andrej Babiš (ANO).

Prezident Miloš Zeman by souhlasil s tím, aby v nové vládě zůstala zatím neobsazená funkce ministra zahraničí a úřad dočasně vedl předseda ČSSD Jan Hamáček. Zeman to řekl v rozhovoru, který v pátek otiskla Mladá fronta Dnes (MfD).

„Proti tomu bych vůbec nebyl,“ řekl Zeman na otázku, jak se dívá na možnost, že by Hamáček dočasně vedl ministerstvo zahraničí. V chystané vládě má být šéf ČSSD ministrem vnitra.

Hamáček: Nechceme blokovat vznik vlády

S touto možností by případně souhlasil i Jan Hamáček. „Za mě je akceptovatelné, že pokud by pan prezident odmítl nominovat Miroslava Pocheho, tak že by po nějakou dobu řízením ministerstva zahraničí byl pověřen předseda té koaliční strany, která toto ministerstvo má v gesci, to znamená sociální demokracie a to znamená moje osoba,“ uvedl Hamáček po schůzce s prezidentem. Zdůvodnil to i tím, že ČSSD nechce blokovat rychlý vznik nové vlády.

Hamáček zdůraznil, že případné vedení dvou resortů určitě není řešením na 3,5 roku. Cílem bude najít řešení, které nebude destabilizovat oba resorty, uvedl.

Později o jednání u prezidenta informoval také premiéra Andreje Babiše (ANO). „Vyjasnili jsme si pozice a já myslím, že je to na dobré cestě,“ řekl Babiš. Zopakoval, že souhlasí s tím, aby Hamáček vedl v chystané vládě vedle ministerstva vnitra dočasně i ministerstvo zahraničí. „Já myslím, že je to dobrý nápad, než se to vyřeší, perspektivně,“ podotkl Babiš.

Podívejte se na tiskovou konferenci po jednání s Milošem Zemanem:

Problém s Pochem

Sociální demokraté do vedení ministerstva zahraničí nominovali europoslance Miroslava Pocheho, Zeman má k němu výhrady. Prezident také řekl, že pokud nevznikne vláda s důvěrou Sněmovny, má možnost vyhlásit předčasné volby. 

Zeman s Pochem v pátek odpoledne jednal a požádal ho, aby svou kandidaturu na ministra zvážil. „Prezident republiky seznámil Miroslava Pocheho s výhradami k jeho nominaci, z nichž nejdůležitější byly dvě. Zastává názor, že členem protimigrační vlády nemůže být podporovatel migrace a že členem protikorupční vlády nemůže být ten, kdo je obviňován z korupce,“ uvedl ke schůzce mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Poche řekl, že se Zemanem debatovali asi hodinu a půl, jednání bylo podle nominanta ČSSD otevřené a sympatické. Diskutovali podle europoslance „všechny možné aspekty fungování zahraniční politiky“ včetně čtyř výhrad, které proti němu Zeman v minulých dvou měsících vznášel. Oba politici se, jak Poche uvedl, shodli na všech bilaterálních vztazích s partnery. „I přes delší debatu jsme asi nenašli, podle tiskového vyjádření kanceláře prezidenta, shodu v oblasti migrační politiky,“ dodal.

Komunisté se také vyhradili

Proti nominantovi sociálních demokratů na ministra zahraničí se o víkendu ostře vymezili komunisté, kteří mají podle dosavadních dohod vznik menšinové vlády ANO a ČSSD umožnit.

Stalo se přitom i nevídané. Poche, kterého Zeman označuje za „sluníčkáře“, je pro Zemana větším zlem než exministr zahraničí Lubomír Zaorálek, se kterým nebyl prezident v mnohém za jedno. Zaorálek dokonce tuto funkci „nevykonával špatně“, uvedl Zeman na TV Barrandov.

„V této chvíli mi pana Pocheho nikdo nenavrhl na ministra, návrh na ministra mi může předložit pouze premiér (…) Když navrhnete krásné ženě, že si ji vezmete a nebo něco jiného, ona má právo váš návrh odmítnout,“ upozornil Zeman moderátora Jaromíra Soukupa.

ČSSD svých pět kandidátů na ministry zveřejnila ještě před vnitrostranickým referendem, ve kterém pak členové rozhodli o vstupu do vlády s ANO. Předseda ANO a premiér Andrej Babiš své kandidáty představil odpoledne, na obranu se má přesunout Lubomír Metnar (za ANO), průmysl má řídit Marta Nováková a spravedlnost poslankyně Taťána Malá (ANO).

Prezident podle svých slov neočekává, že by kromě Pocheho byly u jakéhokoliv ministra problémy. Ze seznamu předložených ministrů přitom vypadla Zemanova oblíbenkyně Karla Šlechtová. A také současný ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner. Již dříve se ukázalo, že do nové vlády nepůjdou ani Robert Pelikán či Martin Stropnický.

Zeman hrozí předčasnými volbami. Již 5. a 6. října?

K možnosti, že by ČSSD nechtěla od Pocheho ustoupit a nedala kabinetu důvěru, Zeman nyní uvedl, že by následoval třetí pokus o sestavení vlády, který podle ústavy vyhlašuje předseda Sněmovny. „Když nevyjde ani třetí pokus, tak má prezident republiky možnost – nikoli povinnost – vyhlásit předčasné volby,“ dodal.

Zeman v minulosti deklaroval, že předčasné volby nechce. Případné předčasné volby by se podle prezidenta možná stihly letos na podzim spolu s komunálními volbami 5. a 6. října.

„Samozřejmě je to možné kombinovat i s eurovolbami. Ale zatím je to teoretická úvaha, jednání nezkrachovala,“ dodal Zeman. Předčasné volby by následovaly po rozpuštění Sněmovny. Prezident podle ústavy po třetím neúspěšném pokusu o vytvoření vlády s důvěrou dolní komoru rozpustit může, ale nemusí. Musí to udělat pouze tehdy, když se o tom usnese ústavní většina 120 z celkových 200 poslanců. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 23. června 2018 13:24 )

Takže Hamáčkovi se zachtělo dvou ministerských platů. Kdyby měl jednu funkci dělat pořádně, nestačilo by mu 40 hodin denně, aby dal do pořádku stávající bordel.

oldedek ( 23. června 2018 10:01 )

Jó, to je asi ta nejdůležitější domluva, kvůli které se skládá vláda si asi řekl děda z Hradu a slovenský Andrejko - a sláva povedlo se - policejní prezident za Liliánu Klausů slavnou dozorčí a ochránkynín našich tunelovaných bank na Slovensko a hlavně, hlavně Taťána na "tu" spravedlnost - ta těm státním zástupcům a různým jiným "právářům" právo, neprávo zatne tipec - no a konečně bude pokoj ... Tamty ostatní ministry bude mít Andrej s Mýlou jako křoví a pak tihle dva soudruzi PÁNI si to ostatně už krásně ošéfují sami. Nebojte se lidi to bude pro stát velmi, velmi výhodné - protože tihle dva vykuci mají při "své službě státu" největší spotřebu právníků od doby Gotwalda ....

havran2 ( 23. června 2018 09:29 )

Než takovou slepovanou vládu,to už raději nové volby ! ! !

Nezadat ( 23. června 2018 00:05 )

Ten hajzl pokřivenej si za peníze které ani nezdanil koupil post v ČSSD taky není žádný nevinný jehňátko,ale obyčejný hajzl co touží po plném korytě.

Nezadat ( 23. června 2018 00:02 )

Vydrží,dostane podporu a pak kopne zaslouženě ten socdemáckej ksindl do řiti a z SPD a KSČ vše prosadí a možná i zaplní kriminály tím zlodějským ksindle co rozkradl republiku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa