Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babišovy tajnosti, „porodní bolesti“, kauza Paroubek. Hamáček promluvil o strastech ČSSD

Autor: vei, simao - 
19. června 2018
11:10

Šéf ČSSD Jan Hamáček se dnes sejde s Andrejem Babišem (ANO), od kterého by chtěl slyšet, kdo byl nominován do vlády za ANO. Řešení sporu kolem nominanta ČSSD na ministra zahraničí Miroslava Pocheho by měl rád nejpozději do víkendu. Považuje jej za „porodní bolesti“ při vzniku nové vlády. Vedle toho řeší i drobnou revoltu své pravé ruky Jiřího Zimoly a stížnost ostravské sociální demokracie na to, že centrála strany odmítla Jiřího Paroubka coby kandidáta do Senátu.

Šéf ČSSD Jan Hamáček má sice k dispozici výsledky vnitrostranického referenda, které rozhodlo o vládě s ANO, ruka v rukávě však ještě definitivně není. Hamáček chce mít o menšinové vládě s hnutím ANO jasno do konce týdne. Večer bude chtít slyšet od Andreje Babiše jména, které navrhne do vlády on.

Babišovy tajnosti

Objevily se přitom i hlasy, aby ČSSD od chystaného sňatku s ANO upustila úplně. „Nechápu hlasy, které říkají, že nemáme jít do vlády, ve chvíli, kdy nám straníci vstup do vlády schválili za předpokladu a se znalostí těch podmínek,“ uvedl Hamáček.

Na oznámení nominantů ANO dál čeká. „Pokud Andrej Babiš oznámí své ministry, tak my na ně vyslovíme také svůj názor. Porušení podmínek by bylo, kdyby nerespektoval nominace sociální demokracie,“ varuje Hamáček. 

Rušno je totiž kolem Miroslava Pocheho, který by dle ideálního Hamáčkova scénáře měl zabrat jedno z pětice vládních křesel pro ČSSD - konkrétně na ministerstvu kultury po končícím Martinovi Stropnickém. Europoslanec Poche je však trnem v oku prezidentu Zemanovi, pro kterého je „sluníčkářem“, nesouhlasně se vyjádřil již i Andrej Babiš.

Hamáček: Jsou to „porodní bolesti“

„Za jmény si stojím, nemyslím, že navrhnout pana Pocheho byla chyba. Miroslav Poche je člověk, který stoprocentně zvládne řízení ministerstva zahraničních věcí,“ hájil se dnes Hamáček. 

Šéf ČSSD věří, že Poche přesvědčí v pátek o své nominaci na ministra zahraničí prezidenta Zemana. Pnutí okolo jeho nominace chápe Hamáček jako „porodní bolesti“. „Porodní bolesti jsou logické,“ podotýká.

„Jsem rád, že proběhne schůzka mezi panem prezidentem a panem Pochem a uvidíme, jak dopadne. Celá tato věc bude k řešení po pátku,“ řekl Hamáček, který si zatím nepřipouští žádnou jinou variantu, než že Zeman Pocheho jmenuje. Ve hře je přitom i možnost, že by prezident řízením ministerstva pověřil dočasně někoho jiného.

„Byl bych rád, aby bylo jasno po víkendu, protože do víkendu by měly podle mých informací proběhnout schůzky pana prezidenta s jednotlivými ministry a asi po víkendu by mělo být jasno,“ podotkl Hamáček.

Zimola zamíří „na kobereček“

Další pnutí způsobil však i postoj statutárního místopředsedy strany Jiřího Zimoly. „Nejsme strana, která si nechá diktovat, co má dělat Andrejem Babišem nebo Vojtěchem Filipem. Současně platí, že budoucnost vládní spolupráce nemůže stát a padat na jednom jméně. Znovu říkám, že ČSSD má dost kvalitních lidí, kteří by byli vhodnými adepty na jakýkoli vládní post,“ uvedl na Twitteru a z jeho prohlášení by se dalo usuzovat, že na nominaci Pocheho by on sám netrval.

„Tento názor jsem slyšel zatím jen od Jiřího Zimoly. Nepřekvapilo mě to, protože má v této věci stále stejný názor. Dnes s ním ale budu hovořit a logicky se budeme bavit o dalším postupu,“ podotkl dnes Hamáček, ale připustil, že si Zimolu pozval i kvůli jeho zprávám na sociálních sítích. „Nejen kvůli tomu,“ podotkl Hamáček a dodal: „Trvám na pěti navržených jménech a nejen já. Trvá na nich celá sociální demokracie, protože je to usnesení předsednictva.“

Paroubek? Někdo by musel navrhnout revokaci

Další rozruch pak způsobil na Ostravsku expremiér a někdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek. Ostravská sociální demokracie o něj jako o kandidáta do senátních voleb stojí, sám Paroubek je také pro.

Stranická centrála se ale postavila proti, a tak Paroubek mluví o podrazech a ostravská ČSSD o házení klacků pod nohy a hrozbě opakování chyb z minulosti, kdy ČSSD utrpěla volební výprask. Chystá se dokonce i petice za Paroubka, který je prý u lidí v Ostravě oblíbený. 

„Vzhledem k tomu, že o této věci už jednou předsednictvo ČSSD hlasovalo, znamenalo by to, že by někdo musel navrhnout revokaci tohoto usnesení. Budu spíš ale jednat s kolegy z Ostravy, dnes se potkám s předsedou Adamem Rykalou a pokusíme se najít nějaké řešení. Podle pravidel, tak jak je máme nastaveny, kandidát za sociální demokracii musí projít schvalovacím procesem, včetně hlasování předsednictva, což už teď možné není,“ řekl k tomu dnes Hamáček.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 20. června 2018 00:21 )

Tak o tom se psalo vždy MINIMÁLNĚ.......i když TO reprezentuje 7 dotací na Čapí hnízdo !!! Dobré je o d p o u t á v a t pozornost poukazováním na jiné....!?

marmat ( 20. června 2018 00:19 )

TN.cz dnes V říjnu roku 2010 Poche novinářům omylem prozradil, že straně poslal několik set tisíc korun. V účetnictví ale žádná taková položka nebyla, Poche totiž peníze vykázal jako členské příspěvky, které napsal na jiné sociální demokraty.

Deneček ( 19. června 2018 16:49 )

Nějak se pozapomnělo psát o dluhu za Altnera.

zada ( 19. června 2018 12:16 )

Hamáčku ty jsi tak tlačenej těma svejma lobistama do kouta až to je už vidět. Nevím proč, ale já ti nevěřím ani slovo. Paktuješ se s amikama v nějakým klubu, stejně jako Poche a hrajete si do karet. Strana má dluhů jak smetí a vy ještě děláte drahoty. Na smetiště dějin patříte... A tohel si přečti Hamáčku, pan prezidetn měl toitž s "novičokem" pravdu!!!! Neobť stačí shlédnout "Chemické listy 2011". https://www.email.cz/download/k/GKUXOuW9C-_deRW4408PXOXPNHg61Vm4cL9_IS-DRZ2YikU9lEqFiltu3bDnemm8Qo b1yM4/novicok-bis.pdf

bre-burda ( 19. června 2018 11:40 )

ČSSD je jednou zavázána tím, podruhé oním ... jak chce působit ve vláně? To si každé rozhodnutí bude nechávat posvětit referendem? Kde bude mít nějaký prostor k jednání s partnery, když každou pitomost(Poche) bude podmiňovat setrváním v koalici. Ať se jdou bodnout. Dostali pět ministerstev, ne lecjakých, a ještě otravují nějakým pražským kmotrem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa