Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Piráti chtěli vodákům dopřát alkohol. Vláda je proti a Ťok dál razí nulovou toleranci

Autor: ČTK, AKu - 
23. května 2018
08:58

Vláda nepodpoří návrh Pirátů na zrušení pokut pro vodáky za jízdu pod vlivem alkoholu. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) nechce rušit nulovou toleranci nikde v dopravě, navíc se podle něho ukázalo, že vodáci „dělají problém“. Na ministerstvu vnitra by si naopak zmírnění zákazu představit dokázali. O středečním rozhodnutí kabinetu informoval tiskový odbor vlády. O novele bude rozhodovat Sněmovna.

Podle Pirátů je postih neúčinný, podle ministerských stanovisek ale plavba v podnapilosti může ohrozit jak bezpečnost popíjejících vodáků, tak jiných lidí. „Jsme stabilně proti tomu, aby se na vodě a kdekoli při dopravě pilo. Tam, kde prorazíme nulovou toleranci pro alkohol v dopravě, tak je to špatně. Ukázalo se, že vodáci dělají na vodě problém,“ komentoval návrh před jednáním Dan Ťok.

Babiš: Chápu, že mají chuť na pivo

Premiér v demisi Andrej Babiš řekl, že ve vládě panuje shoda na tom, že vodáci by neměli mít absolutní svobodu pro konzumaci alkoholu a dalších látek. „Nemyslíme si, že by měla být umožněna taková volnost, ale chápeme, že tito lidé mají chuť na pivo v rozumné míře. Proto chceme předložit novelu,“ uvedl. Míra tolerance by podle něj měla vycházet z příkladu jiných zemí Evropské unie. Úprava se podle něj bude týkat vodáků, cyklistů a lyžařů.

80 procent vodáků pod vlivem?

Pod návrh na zrušení pokut se podepsala padesátka poslanců ze všech frakcí vyjma ČSSD. „Dle odhadů až 80 procent vodáků na vodě požívá alkohol, ačkoli v současné době platí za takový přestupek pokuta až 100.000 korun. Je vidět, že tato represivní politika je zcela neefektivní,“ uvedl poslanec Pirátů Lukáš Bartoň.

Podle ministerstva vnitra by bylo možné uvažovat nejvýše o zmírnění dosavadní úpravy v podobě snížení pokuty nebo omezení platnosti na vybrané vodní cesty. Ministerstvo zdravotnictví označilo argumentaci maximální pokutou za zavádějící, neboť spodní hranici sankce zákon neurčuje a skutečná pokuta může být podstatně nižší nebo místo ní může být uloženo napomenutí.

Jen pro malá plavidla, nikoli čluny a skútry

Změna zákona by podle autorů měla pouze dekriminalizovat, nikoli plně legalizovat „pití alkoholu na vodě“. V platnosti by zůstalo ustanovení, které policii nebo Státní plavební správě umožňuje zakázat plavbu člověku pod vlivem alkoholu nebo jeho potrestání za ohrožování ostatních.

Novela ruší sankci za plavbu pod vlivem jen pro kapitány a členy posádky malých plavidel, která nepodléhají zápisu do plavebního rejstříku a nemají vlastní strojní pohon. Na řidiče vodních skútrů nebo posádky motorových člunů se tedy zrušení přestupku nevztahuje.

Navrhovanou právní úpravou nebude podle podle Bartoně dotčena odpovědnost posádky lodí za způsobenou škodu či újmu na zdraví, případně další odpovědnosti stanovené v jiných předpisech.

„Vláda by si měla uvědomit, že ne vše se dá vyřešit represemi a pokud nefungují, je dobré hledat jinou cestu. Návrh je nastaven tak, aby netrestal vodáky, kteří na vodě požili alkohol v takové míře, že jsou i nadále způsobilí ovládat plavidlo, neohrožují ostatní účastníky plavby, zdraví svoje nebo ostatních či majetek třetích osob,“ upozorňuje Bartoň.

Poslanec má za to, že novela by mohla být přijata tak, aby mohla platit už od letošní vodácké sezoně. S ohledem na lhůty pro schvalování zákonů je to ale nepravděpodobné.

Podobnou novelu, která by měla umožnit cyklistům jízdu po vypití dvou piv nebo skleničky vína, navrhli znovu senátoři. Obdobný předloňský návrh senátorů Sněmovna v předvolebním složení nestihla projednat za rok.

salto ( 24. května 2018 07:54 )

Bohuslav Chalupa ( 23. května 2018 14:47 )

...jestli do současné doby nikdo se současnou právní úpravou neměl problém, pak nevidím jediný důvod aby se nějakou změnou ať tím čím oním způsobem zabývala Poslanecká sněmovna - ta by se měla přece jen měla věnovat přece podstatnějším záležitostem se kterými se země potýká...

XLADI ( 23. května 2018 12:46 )

Je to buzerace, vůbec nejde o bezpečnost. Někde na divoké vodě, s motorovými loděmi to chápu, ale aby policajti buzerovali lidi na šlapadlech, nebo dokonce lehátku to není normální. A tím, že číhají na jezech spíš bezpečnost ohrožují, protože co takovej nalitej, kterej by to normálně přenesl udělá když uvidí fízly. Pokusí se projet. A ŤOK se má starat o to aby dotáhl mýto a stavělo se tam kde se stavět má, ne aby tam byly jen omezení a nikde nikdo.

snehulak ( 23. května 2018 10:00 )

Vláda jim nedopřeje ani Jointa. S tím ale Piráti bojují také. Jen ale v utajení.

bre-burda ( 23. května 2018 09:31 )

Uráží mne a každého vodáka rovněž, že ta ožralá sběř, co se plaví řekami, hlavně Vltavou, která neumí ani držet pádlo a stabilitu se snaží udržet tím, že se chytá bordu, je nazývána "vodáky". Problém není v troše alkoholu, problém je v lidech, co se jezdí na řeky tzv. "povyrazit" a vypadá to tam jak to vypadá. A ještě jedno: moudrý král vydává jen taková rozhodnutí, která je schopen prosadit. Jinak je za troubu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa