Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ministr dopravy Ťok zřejmě nebude v příští vládě. Jde po něm ČSSD i komunisté

Autor: kal, ČTK - 
16. května 2018
07:50

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) pravděpodobně nebude pokračovat na svém resortu v příští vládě, kterou sestavuje ANO s ČSSD a mají ji podpořit komunisté. Ťok to uvedl ve středu ve vysílání České televize, sociální demokraté avizovali, že dlouhodobě kritizovaného ministra v kabinetu nechtějí. Ťok měl naposledy problém se zrušeným tendrem na další výběr elektronického mýta.

Ťok novinářům při příchodu na jednání vlády řekl, že se mu pokračovat „moc nechce“. Nicméně se prý rozhodne do konce týdne. Za nedávnou kritikou z řad ČSSD cítí snahy ovlivnit výběr provozovatele mýtného.

Dlouhodobé výhrady k tomu, jak Ťok vede resort, mají komunisté, kteří jednají o tiché podpoře vznikající druhé menšinové vlády šéfa ANO Andreje Babiše. V posledních dnech se přidali i možní staronoví koaliční partneři ANO, sociální demokraté.

Ťok: Cítím za tím mýtný tendr

„Já za tím cítím trošku mýtný tendr. Pokud chtějí na ministerstvu někoho, kdo se domluví přímo s Kapschem, tak jim to nabídnu,“ uvedl Ťok. Společnost Kapsch je současným provozovatelem mýtného systému v Česku. Ministerstvo ale jako vítěze nynějšího tendru vybralo konsorcium firem CzechToll ze skupiny PPF a slovenský SkyToll.

Antimonopolní úřad tvrdí, že zadavatel porušil zákon o zadávání veřejných zakázek. Rozhodnutí není pravomocné, ministerstvo dopravy se proti němu bude bránit. Nový mýtný systém má fungovat od ledna 2020 a podle Ťoka je jeho spuštění v ohrožení.
„Přiznám se, že přestože se udělalo spoustu dobré práce a bylo by dobře nějakou dokončit, tak se mi nechce,“ uvedl Ťok na dotaz, zda chce za takové situace pokračovat v nové vládní sestavě.

Pelikán a Schillerová Ťoka pochválili. I za D1

Dosavadní Ťokovy práce si váží ministryně financí Alena Schillerová a ministr spravedlnosti Robert Pelikán (oba ANO). Zatímco Schillerovou Ťokova slova překvapila, Pelikán, který už oznámil odchod z politiky, novinářům řekl, že o Ťokově postoji ví. „Je to dobrý odborník, rozvážný a klidný. A člověk, který se nedá ovlivnit,“ konstatoval.

Podle Schillerové ministerstvo pod Ťokovým vedením udělalo mnoho práce. Podle ní je třeba ocenit i diskutovanou opravu dálnice z Prahy na Brno, protože jde o první opravy po desítkách let.

151515 ( 16. května 2018 08:39 )

Jestli se nepletu, tak například sankce vůči řidičům ovládal skvěle. Takže je to určitě moderní perspektivní politik

vaclav ( 16. května 2018 08:38 )

Pane ministře nenechte se odradit od dalšího působení na svém postu.Ono něco dnes postavit a přitom bojovat s ochránci přírody(soudruh Patrik atd)je dost těžké.Kolik ministrů před Vámi neudělalo vůbec nic a nebo si začali stavět dálnici na Chomutov a teď Vás bude ČSSD kritizovat?Dal jste do pohybu opravu D1 a do toho se každý bál pustit.Proč ti co vás kritizují nejdříve nepostavili D 35?Dnes by to s provozem na D 1 vypadalo jinak a opravy by probíhali bez vášní.Ale kdo chce psa bít ten si hůl vždycky najde.A v tom je ČSSD přeborník.Držím palce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa