Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zarazila restituční mafii, hájí Jurečka ředitelku. Babišův ministr nařídil audit

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, ivm - 
21. března 2018
17:35

Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO) dnes nařídil audit Státního pozemkového úřadu (SPÚ), aby získal reálný obraz o fungování úřadu. Milek dnes zároveň odmítl vyjádření ředitelky Svatavy Maradové o politické motivaci její rezignace. Jeho předchůdce Marian Jurečka (KDU-ČSL) považuje konec Maradové za „prazvláštní“ a označil ji za úspěšnou.

Ředitelka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová oznámila v úterý, že na svou funkci rezignuje. Uvolnění pozice podle ní přispěje ke koaličním vyjednáváním o složení vlády. Ministerstvo zemědělství dnes v tiskové zprávě uvedlo, že její žádost o uvolnění z funkce zatím neobdrželo.

„Státní pozemkový úřad je apolitický úřad, jeho obsazení není součástí žádných vyjednávání. Myslím, že paní ředitelka svou pozici v této souvislosti přeceňuje,“ uvedl ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO).

Šlo o její profesní působení, tvrdí ministr

„Sama nejlépe ví, že naše debata o jejím výkonu funkce se týkala výhradně jejího profesního působení,“ dodal ministr Babišovy menšinové vlády, která vládne bez důvěry Sněmovny a čelí kritice za personální změny, které činí.

Milek se s ředitelkou setkal stejně jako s dalšími řediteli podřízených organizací. Informoval je o prioritě vlády zabezpečit „maximálně funkční a efektivní úřady s transparentním hospodařením“.

V souvislosti s tím je také upozornil, že bude postupně v jednotlivých organizacích právě tyto oblasti prověřovat, stejně byla informována i ředitelka SPÚ, uvedlo ministerstvo. Maradovou zároveň požádal o vysvětlení některých skutečností vyplývajících z podnětů, které obdržel.

Chystají audit

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) dnes naznačil, že za koncem Maradové může být financování úřadu. „Doufejme, že to financování bylo v pořádku, já mám značné signály, že nebylo,“ řekl premiér novinářům.

Milek uvedl, že vnitřním auditem úřad prošel naposled v roce 2015. Nynější audit by se měl zaměřit na hospodaření úřadu. „Je to jediný způsob, jak získat reálný obraz o fungování SPÚ a v době, kdy se paní ředitelka staví do role politické oběti, to považuji za nevyhnutelné,“ vysvětlil Milek.

Státní pozemkový úřad spravuje a prodává státní zemědělský majetek, stará se o pozemkové úpravy a řeší restituční žádosti. Sedmačtyřicetiletá Maradová vedla úřad od poloviny června 2014.

„V této chvíli nemáme oficiální informaci ze strany ministerstva zemědělství o plánovaném auditu. Případné nařízení auditu je v kompetenci pana ministra a my jeho rozhodnutí budeme respektovat,“ sdělila v reakci mluvčí SPÚ Monika Machtová.

Jurečka: Byla úspěšná v mnoha sporech

Nad odchodem Maradové se podivuje Milkův ministerský předchůdce Marian Jurečka (KDU-ČSL), který Maradovou jmenoval na základě výběrového řízení. „Nevidím žádný racionální důvod, proč by měla odcházet,“ řekl novinářům.

Podle něj se Maradová nedopustila žádného přešlapu a naopak byla úspěšná v mnoha sporech, které SPÚ vedl. „Byla velice úspěšná v mnoha soudních sporech, které dlouhodobě stát prohrával (…) Myslím si, že zarazila i poměrně rozsáhlou restituční mafii, která si dokázala účelově v minulosti vysávat pozemky ze Státního pozemkového úřadu z vlastnictví státu,“ uvedl Jurečka.

Záležitost na něj působí „prazvláštně“ a dělá podobný dojem jako tlak premiéra Babiše na odchod šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína. „Členové vlády za hnutí ANO se snaží na klíčových postech ve státní správě měnit lidi, kteří tam byli doteď,“ míní Jurečka.

 

haza ( 21. března 2018 18:38 )

A co pan Jurečka a AGRO 2000

marmat ( 21. března 2018 18:18 )

Za napínavé situace při sestavování vlády by si ANO nelajslo nezdokumentované odvolání......je to jako s Němečkem...všichni DÁVNO vědí, že mučedník to NENÍ

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa