Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Štětina o výhře Putina: Standardní podvody, bojkot mladých i „nesmrtelnost cara“

Autor: Zuzana Štíchová - 
20. března 2018
05:01

Podvody v rámci ruských prezidentských voleb jsou standardem, překvapením byl bojkot mladých lidí, kteří stlačili volební účast k 67 %. Tak vidí výsledky český europoslanec na ruské „černé listině“ Jaromír Štětina (za TOP 09 a STAN). Zatímco Vladimir Putin označil případný další mandát za legrační, podle Štětiny půjde o realitu, přestože Putinovi bude za šest let už 71. Připomněl v tomto ohledu rošádu s premiérem Dmitrijem Medveděvem.

Menší účast Rusů, než se očekávalo, o to drtivější podpora Vladimira Putina. To byl důsledek neúčasti voličů, kteří staronového prezidenta ruské federace nepodporují. 

K urnám dorazili především Putinovi podporovatelé, a tak se ruský prezident těší podpoře více než tří čtvrtin hlasujících. „Vítězství jsme očekávali, menší účast je překvapivá a je svým způsobem optimistická. Znamená to, že ne všichni bezhlavě uctívají Putina a dali to na vědomí tím, že nešli k volbám,“ řekl pro Blesk Zprávy europoslanec Jaromír Štětina, který má od roku 2015 vstup do Ruska zakázán.

Dá se podle něj mluvit o bojkotu voleb? „Určitě u mladých lidí ano,“ míní také o účasti, která byla sice větší, než u posledních voleb, obecně se ale očekávalo, že bude výrazně vyšší.

Putin vládne už 18 let

Vladimir Putin stojí v čele země už od roku 1999 se čtyřletou přestávkou, kdy se musel formálně prostřídat s premiérem Dmitrijem Medveděvem, moc ale držel dál. Na tiskové konferenci krátce po konci voleb ale vyhlásil, že pátý mandát mu připadá legrační a ústavu kvůli tomu měnit nehodlá. Naznačil tak, že by mohl za šest let skončit. Podle Štětiny to ale bude jinak.

„On dokonce mluvil o tom, že nebude vládnout do sta let. Touto frází dal jasně najevo, že by se mohl ještě pokusit o další mandát. U diktátorů, autokratů a carů to bývá obvyklé. Že chtějí vládnout co nejdéle,“ komentoval Putinovo prohlášení.

A připomněl právě výměnu postů s Medveděvem, kterého pustil na několik let do čela země. „Tuto rošádu s Medveděvem už jednou provedl, tak proč by ji neprovedl znovu. Neznamená to, že jako premiér ztratí moc, možná bude mít dokonce větší. Dá se v té funkci šest let vydržet,“ doplnil s tím, že na Putinově věku nezáleží.

Ruskému vládci bude ale na konci čtvrtého mandátu už 71 let. „Diktátoři nemají věk. Jen si vzpomeňte na Fidela Castra,“ vzpomněl kubánského prezidenta, který vedl ostrovní stát 47 let, do svých 80.

„Do Ruska se už nepodívám“

Společně s dalšími českými politiky - Karlem Schwarzenbergem, Markem Ženíškem (oba TOP 09) a bývalým eurokomisařem Štefanem Fülem - je Štětina na kremelské černé listině. Jde o reakci Moskvy na černou listinu ruských prominentů EU a USA v souvislosti s anexí Krymu.

Myslím, že už se do Ruska nepodívám. Je mi to líto, poněvadž je to země, kterou mám rád. Mám ale rád jiné Rusko, než má rád pan prezident Putin. Dokud bude Putin prezidentem, tak se do Ruska nepodívám,“ lituje zástupce TOP 09 a STAN v Evropském parlamentu. Politici si zákaz do Ruska vysloužili především svou hlasitou kritikou ruské okupace části Ukrajiny. 

Štětina se opřel do podvodů, na které v souvislosti s prezidentskými volbami upozorňovala opozice v čele s Alexejem Navalnym, kterému nebylo umožněno v nich kandidovat.

Došlo k určitému posunu. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která nebyla ve funkci pozorovatele při minulých volbách, měla nyní asi 500 pozorovatelů. Ti tam byli. Musely být zaznamenány ty obligátní podvody, které se děly v jednotlivých volebních kancelářích. Ale ta neférovost prezidentských voleb v Rusku se neodehrává v těch volebních místnostech, ta se odehrává v přípravě těch voleb – v té strašlivé propagandě, kterou Putin vedl pro svoje vítězství,“ upozornil.

Stížnosti obdržela i ústřední volební komise a v pěti okrscích už kvůli manipulaci volby anulovala. Prošetřuje tam údajné neregulérnosti jako vhazování více lístků jednou osobou do urny. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na předsedkyni volební komise Ellu Pamfilovovou. Celkový výsledek voleb to ale neovlivní a nejde zřejmě ani o dostatek materiálu, aby volby zpochybnila OBSE.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Benovsky ( 21. března 2018 21:40 )

Štetina má iste rád Jelcinove Rusko. "USA taky".

Nezadat ( 21. března 2018 09:28 )

Pochva estébácká,postavit ke zdi.

Antonin Blaha ( 20. března 2018 12:57 )

 Kdo zna pana Stetinu pred listopadem 89 si na nej udelal jiste osobni nazor a opravdu pochybuji ze kladny.Je to clovek bez moralniho kreditu a zasad casto holdujici alkoholu ne prilis okazalych znacek coz uz se take podepsalo nejen na jeho uvazovani ale i obliceji.

zadnice ( 20. března 2018 11:10 )

Jaromír Štětina (za TOP 09 a STAN)býval před listopadem v Ruský, pardon Sovětském svazu, jako doma! Dostával se do míst kam nikdo nesměl! Ale na to už od roku 1989 ztratil paměť!

santikxauz ( 20. března 2018 11:03 )

Táhni na východ ty,aspoň si na ně zvykneš,slušní lidé takové proamerické pomatence jako jsi ty nechtějí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa