Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lidé se šikují proti Babišovi. Milion podpisů má podpořit jeho konec

Autor: jer, ČTK - 
11. března 2018
11:55

Milion podpisů za odstoupení premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) chce do počátku června sesbírat na Facebooku iniciativa Milion chvilek. Iniciátorům akce, která od spuštění 25. února získala téměř 160 000 podpisů, se nelíbí Babišova minulost spojovaná s komunistickou Státní bezpečností ani jeho nynější vystupování. „Dalším důvodem pro Babišovo odstoupení je propastný rozdíl mezi jeho sliby voličům a realitou,“ sdělila novinářům za organizátory Barbora Doleželová.

Premiér v demisi podle iniciativy, která si dala do podtitulu, že chce spojovat lidi, kterým na demokracii záleží, nemá zájem o dialog. Loni 17. listopadu Babiše vyzvali, aby plnil své sliby občanům, zejména slib, že bude podporovat a rozvíjet demokracii. Po dalších měsících se podle nich ukázalo, že šanci ukázat se jako prodemokratický premiér promrhal. Proto dospěli k názoru, že po listopadové Chvilce pro Andreje přišel čas na Chvilku pro rezignaci. Podle Doleželové jsou připraveni organizovat protestní akce.

„Pokládáme za nepřijatelné, aby 70 let po komunistickém puči a 29 let po sametové revoluci byl premiérem naší země trestně stíhaný člověk, vedený jako agent StB. Nebudeme dělat, že je to normální. Chceme, aby se Andrej Babiš vzdal funkce,“ stojí v petici, kterou podepsali i neúspěšný kandidát na prezidenta Marek Hilšer, herečky Aňa a Ester Geislerovy, zpěvák Richard Müller či herec Vojtěch Dyk.

Mezi podepsanými je i režisér Jan Svěrák, který v sobotu před udílením filmových cen Český lev vyzval politiky, aby se postavili proti snahám likvidovat nezávislost České televize. Veřejnoprávní televize podle něj v těchto dnech čelí největšímu útoku na svoji nezávislost od dob televizní krize v roce 2000.

Video  Spot petice milion chvilek proti Andreji Babišovi  - Milion chvilek
Video se připravuje ...

Signatáři iniciativy Milion chvilek nezpochybňují výsledek voleb, podle kterého by měl premiér vzejít z hnutí ANO. „To respektujeme. Není však žádný důvod pro to, aby to musel být právě trestně stíhaný člověk s minulostí agenta StB. To považujeme za nepřijatelné a za výsměch všem obětem komunistického režimu,“ uvedli.

Protestní akce v Praze a dalších větších českých a moravských městech zorganizovali přes sociální sítě v uplynulém týdnu odpůrci zvolení komunistického poslance Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

 

Během demonstrací zněla i kritika Babiše, jehož hnutí s komunisty vyjednává o podpoře vládě. Podle organizátorky akce Lucie Kohoutové občané svými 40 tisíci podpisy i účastí na protestních shromážděních dali najevo, že si nenechají od některých politiků líbit pohrdání demokratickými hodnotami a bojem za svobodu v roce 1989. Bude-li to nutné, jsou občané i pořadatelé protestů připraveni vyjádřit svůj nesouhlas znovu.

hejhej ( 13. března 2018 09:04 )

1912: Dlouhodobý plán: rozložit Evropu za pomoci peněz od Sorose. USA a EU potřebují ve vedení států EU šašky, kteří jim budou kývat jako byl Havel, Sobotka a ti odporní politici a novináři vyškolení v USA.

kacer56 ( 12. března 2018 21:58 )

I kdyby se Vám podařilo sehnat 10 x více podpisů, tak si ty Vaše archy můžete nastříhat na hajzlpapír. Větší váhu to mít nebude. Zdravím všechny havloidní je.bky a klausovský zloděje. Ať prasknete vzteky.

TERMINATOR007 ( 12. března 2018 11:08 )

 Tady je vidět názory některých.aby Bureš tady vládnul dál to je česká mentalita, nevadí jim trestně stíhaný , který čerpá pro sebe vše co potřebuje proto utekl ze Slovenska sem.neboť tady mají vymité mozky jak prohlašuje,😬

salto ( 12. března 2018 07:50 )

Demokracie , tak jak si ji představuje kavárna a sluníčka

jajas ( 12. března 2018 06:26 )

Ty, zdendokk, nemůžeš nikoho urazit, na to nemáš!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa