Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vildumetzová z ANO pouští funkci. Končí jako hejtmanka, zůstane poslankyní

Autor: ČTK, Mii - 
22. února 2018
14:10

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) opustí funkci hejtmanky a ponechá si poslanecký mandát. Přijde tak i o místo předsedkyně Asociace krajů ČR. Náhradu za sebe v čele kraje chce najít maximálně do konce roku, věří ale, že to bude podstatně dříve. Hejtmanka to ve čtvrtek řekla krajským zastupitelům.

Zdůraznila, že vždycky odmítala kumulace funkcí, ale po svém zvolení se chtěla rozmyslet, který post si vybere. Od listopadu tak byla naplno hejtmankou i poslankyní.

„Budeme o tom teď hovořit s koaličními partnery. Hodně projektů je rozdělaných a některé věci bych v nějakém stadiu ráda předala. Je to o to složitější, protože, pokud budu ukončovat funkci hejtmanky, budu ukončovat i pozici šéfky asociace krajů. Ten termín, který jsem řekla koaličním partnerům, je maximálně do konce roku. Ale předpokládám, že to bude daleko dříve. To je opravdu nejzazší termín,“ řekla novinářům.

Hejtmanka kandidovala ve volbách do Poslanecké sněmovny na čtvrtém místě kandidátky, na první pohled nevolitelném. Preferenční hlasy ji ale dostaly až před lídra kandidátky, ministra dopravy Dana Ťoka. Před zvolením i po něm Vildumetzová prohlašovala, že nebude hromadit dvě uvolněné a tedy plně placené funkce hejtmanky a poslankyně. Platy hejtmana i poslance včetně náhrad činí přes 100 000 korun.

V listopadu oznámila, že bude prozatím působit jako neuvolněná hejtmanka a zjistí, zda je časově s to obě pozice zastávat.

Širší vedení hnutí ANO vyzvalo po loňských sněmovních volbách své hejtmany, kteří se stali zároveň poslanci, aby si vybrali jednu z funkcí. Výzvu vyslyšela středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová a vzdala se poslaneckého mandátu. Naopak olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk si nechal obě funkce, stejně jako hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

VIDEO: Podívejte se, co Jana Vildumetzová slibovala před krajskými volbami v roce 2016, když o pozici hejtmanky usilovala

Video  30 sekund pro Babišovu lídryni z Varů: I já chci kraj řídit jako firmu!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa