Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Už žádní „zrádci“ a přeběhlíci? Komunisté znovu upletli bič na „nevěrné“ poslance

Autor: simao - 
21. února 2018
05:30

Na středeční jednání vlády míří návrh KSČM, který by měl zatočit s přeběhlictvím v rámci Poslanecké sněmovny. Komunisté jej podávají opakovaně. A znovu a znovu neúspěšně. Chtěli by dosáhnout toho, aby mandát poslance končil odchodem ze strany. Čelí za to kritice, že chtějí podřídit poslance jedné straně. Svého přeběhlíka má přitom třeba i Babišovo ANO. Pikantního. Poslanec Karel Tureček přešel v minulé Sněmovně od TOP 09. A v barvách Babišova hnutí pokračuje dál.

Poslanecká sněmovna zná ze své minulosti řadu „přeběhlíků“. V roce 2007 na sebe výrazně upozornili poslanci tehdejší ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka, kteří - ač poslanci tehdy opoziční - umožnili vyslovení důvěry vládě Mirka Topolánka a koalice ODS, KDU-ČSL a zelených. Nezúčastnili se hlasování, tehdejší šéf sociální demokracie Jiří Paroubek je označil za „zrádce“.

Legendární přeběhlíci ve Sněmovně - poslanci Melčák s Pohankou Legendární přeběhlíci ve Sněmovně - poslanci Melčák s Pohankou | Archiv Blesku

I proto, aby se podobná historie neopakovala, předkládá KSČM opakovaně ústavní zákon, který by se postaral o zrušení volného mandátu. Kritici však upozorňují na to, že by navrhovaná změna přinesla především podřízení poslanců jedné straně.  

Vnitro i další resorty návrh odmítají

Jednotlivá ministerstva se však proti snaze KSČM postavila jednoznačně. Návrh odmítají. „Navrhovaný institut ztráty mandátu je upraven zcela nedostatečně, neboť až z důvodové zprávy lze seznat, že ztráta mandátu má být postihem určitého ′politického přeběhlictví′,“ upozornilo ve své připomínce ministerstvo vnitra.

„Podle důvodové zprávy je cílem návrhu zabránit jednotlivcům či celým skupinám v přechodu k jiným politickým stranám nebo i do nově vytvořených poslaneckých klubů. Předložené pojetí návrhu by však umožňovalo zbavení mandátu i v případě, kdy poslanec či senátor pozbyl členství v politické straně rozhodnutím stranického orgánu o vyloučení člena z politické strany. Nelze souhlasit s tím, že by politická strana rozhodovala o trvání mandátu, resp. že by mandát byl vázán na hlasování nebo na plnění jiných stranických povinností,“ pokračuje ve svém zdůvodnění vnitro. 

Ministerstvo upozorňuje, že výběr kandidáta, který nepřeběhne, je odpovědností strany či koalice. „Poslanec či senátor není odvolatelný ani voliči, natožpak vlastní stranou,“ dodává vnitro.

Proti se postavilo i ministerstvo spravedlnosti, které upozorňuje na to, že poslanci a senátoři nejsou při výkonu mandátu vázáni žádnými příkazy, ale přísahali, že budou vykonávat mandát v souladu se svým slibem. Komunistický návrh tak podle resortu, kterému šéfuje Robert Pelikán (ANO), „upřednostňuje vůli politického klubu či strany před vůlí samotného poslance“.

KSČM: Přeběhlíci narušují důvěru občanů

Předkladateli zákona je přitom kompletní patnáctka poslanců KSČM včetně šéfa Vojtěcha Filipa, zasloužilého poslance Miroslava Grebeníčka či předsedy sněmovního Mandátového a imunitního výboru Stanislava Grospiče. Vedle ztráty mandátu navrhují i to, aby mandát poslance či senátora zanikal v den, kdy bude politik pravomocně odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody za úmyslně spáchaný trestný čin.

„Chování některých poslanců v minulosti jasně ukázalo, že dochází k vážnému narušení nejen důvěry občanů v politický systém,“ varují komunisté a upozorňují na to, že poslanci svým počínáním vypovídají plnou moc, kterou mají od voličů poté, co byli zvoleni na kandidátce jednoho konkrétního subjektu. 

Předseda KSČM Filip přitom dává dlouhodobě najevo, že přeběhlictví je pro něj nepřijatelnou záležitostí. Ústavní zákon o zbavení mandátu tak navrhoval již v letech 1999 i 2006. Tvrdí, že o podřízení poslance jedné politické straně nejde. Poslancem ve Sněmovně se stal již v červnu 1996, šéfem KSČM je od října 2005, kdy převzal otěže v čele strany po Miroslavu Grebeníčkovi. Pamatuje tak kauzy přeběhlíků Melčáka s Pohankou, ale i další. 

Od Kalouska k Babišovi i naopak

Předchozí Sněmovna zažila přeběhlíky také. K poslaneckému klubu ANO se přidal Karel Tureček, někdejší poslanec TOP 09. Svůj mandát v podzimních volbách obhájil.

Poslanec Karel Tureček změnil barvy TOP 09 za ANO. Vpravo šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek Poslanec Karel Tureček změnil barvy TOP 09 za ANO. Vpravo šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek | Jan Jedlička

Naopak Kristýna Zelienková, která zamířila opačným směrem „od Babiše ke Kalouskovi“, se znovu do Sněmovny neprobojovala. Jako nestraník a jednička zlínské kandidátky Topky se musela vyrovnat s volebním propadákem a drtivým vítězství ANO i v tomto kraji.  

Poslankyně Kristýna Zelienková se stala další přeběhlicí, z ANO odešla na kandidátku TOP 09, mandát neobhájila Poslankyně Kristýna Zelienková se stala další přeběhlicí, z ANO odešla na kandidátku TOP 09, mandát neobhájila | Blesk - Alexandr Valachovský

Zatímco Melčák s Pohankou přešli na druhou stranu barikády v rozhodujícím momentě, poslanci Tureček se Zelienkovou měnili barvy, když o nic nešlo. Z ČSSD však vzešel i další ve své době důležitý přeběhlík - poslanec Evžen Snítilý byl zvolen také za sociální demokraty, ti ho ale ze svých řad vyloučili poté, co avizoval, že v prezidentské volbě 2008 podpoří Václava Klause, kandidáta za ODS, a nikoli ekonoma Jana Švejnara, kterého podpořila ČSSD. Snítilý se označování za přeběhlíka následně bránil, hlasoval prý s ČSSD a ve Sněmovně vydržel až do června 2010.

Někdejší poslanec Evžen Snítilý, zvolený za ČSSD, podpořil v prezidentské volbě v roce 2008 kandidáta ODS Václava Klause Někdejší poslanec Evžen Snítilý, zvolený za ČSSD, podpořil v prezidentské volbě v roce 2008 kandidáta ODS Václava Klause | Archiv Blesku

Karolína Peake: přeběhlice, nebo ne?

V minulosti byli za přeběhlíky označováni např. odpadlíci z Bártových Věcí veřejných v čele s Karolínou Peake, kteří  v roce 2012 založili ve Sněmovně nové uskupení LIDEM. „Znovu bych odešla z Věcí veřejných, znovu bych se to pokusila udělat zároveň s pokusem o udržení vlády, nicméně už bych znovu nezakládala politickou stranu. Já rozhodně nejsem typ na předsedání politické straně, to pro mě byla z celé politiky asi nejhorší zkušenost. Spíše bych ponechala naši skupinu poslanců jaksi volněji bez zakládání politické strany,“ přiznala loni Peake ve studiu Blesku. 

Strana LIDEM, která měla nakonec jepičí život, byla po svém vzniku opozicí silně napadána a označována ze nelegitimní politickou stranu, kterou, jak říkal třeba Bohuslav Sobotka (ČSSD), nikdo nevolil. „Nemá žádný mandát od občanů a je tvořena výhradně přeběhlíky, kteří utekli z původní strany VV a vyměnili opozici za podporu vlády Petra Nečase a nechali si za to zaplatit mj. posty ve vládě,“ bouřil a mluvil o tom, že „paní Peake není legitimní politička, je to přeběhlík“.

„Kdo zůstává s vládou, není v mých očích žádný přeběhlík,“ oponoval tehdejší premiér Petr Nečas (ODS), jehož vláda i díky LIDEM důvěru dostala a exministr dopravy Vít Bárta přinesl Peake žlutou pohřební kytici s černou stužkou.

Video  Karolína Peake 5 let od vládní krize: Měla jsem prásknout dveřmi a odejít středem dřív  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

doktormediciny ( 9. června 2018 14:11 )

Mne to vskutku pripoad samozrejme. Volime stranu a jeji program. Pokud se neškdo odkloni, mel by jit od valu

karlamarie ( 21. února 2018 23:08 )

NEMĚLA JSEM JE RÁDA, ALE TEĎ BYCH NAOPAK BYLA RÁDA, KDYBY SE VRÁTILI A SEBRALI VŠEM GRÁZLŮM, ZLODĚJŮM ATD. VŠE, CO NAKRADLI ZE SPOLEČNÉHO! TO, CO MĚLO ZŮSTAT STÁTU JSTE ROZEBRALI, ROZPRODALI A VŠECHNY ZISKY JDOU MIMO REPUBLIKU A NÁM ZŮSTANE H...., TAKOVÉHLE VELIKÉ, TŘÍMETROVÉ A DOKUD POROSTE TRÁVA, MŮŽEME SE NA NI PÁST - HURÁÁÁ

dzery ( 21. února 2018 10:54 )

Viz dlabanec.

tgbg ( 21. února 2018 08:18 )

Komunisti jsou sami vlastizrádci!!!!

salto ( 21. února 2018 07:49 )

To bylo už za 1. republiky. Každý poslanec podepsal předsedovi té či oné partaje rezignaci na svůj mandát, pan předseda toto uzamknul do stranického sejfu a v případě potřeby tento papír vyndal, dopsal datum a bylo po ptákách. Jak jednoduché na rozdíl od veverek, kteří chtěli dávat x-miliónové pokuty a bylo jim to stejně houbeles platné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa