Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zeman hájil Babiše: Agenti StB nepředstavovali zlo. Na profesora si ale došlápl

Autor: CTK, ivm - 
16. února 2018
09:00

Kvuli lustračnímu osvědčení se nahánějí agenti komunistické tajné policie, zlo ale podle prezidenta Zemana organizovali vysocí důstojníci StB, řekl ve čtvrtek TV Barrandov k nedávnému verdiktu slovenského soudu. Soud zamítl žalobu premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), že je neoprávněně veden v archivních svazcích StB jako agent. Voliči o této skutečnosti před parlamentními volbami věděli, uvedl dále Zeman. 

Rozhodnutí bratislavského soudu podle Zemana „není nic nového“. Agenti StB, kteří se kvůli lustračnímu zákonu začali honit, byli podle něj často vydíráni, hrozila jim třeba ztráta zaměstnání nebo že nedostanou děti na školu. „Kdo organizoval to zlo? To nebyli agenti, to byli ti důstojníci,“ řekl prezident. Důstojníci StB přitom podle něj čelili pronásledování méně nebo vůbec ne.

Video  Babiš agentem StB? Soud vrátil jeho odvolání. Tímhle příběhem se Babiš bránil  - Ladislav Křivan (30. ledna 2014)
Video se připravuje ...

Ošťádal u Zemana za údajné kontakty s StB narazil

Zeman v roce 2015 odmítl jmenovat profesorem fyzika Ivana Ošťádala kvůli jeho údajným někdejším kontaktům s StB. Ošťádal se proti tomu brání žalobami, věcí se bude po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) znovu zabývat pražský městský soud.

Zeman v úterý potvrdil, že i přes verdikt soudu nechá Babišovi možnost sestavit vládu. „Jsou zde jenom tři strany, o kterých se dá uvažovat jako o partnerech hnutí ANO,“ řekl. Babiš vládu podle prezidenta ve druhém pokusu sestaví, a to buď ve spolupráci s ČSSD a KSČM, s komunisty a SPD, nebo se všemi třemi zmíněnými stranami.

Babiš trvá na tom, že s StB nespolupracoval

Zeman uvedl, že po nedělním sjezdu ČSSD, kde strana rozhodne o postoji k vládě i o svém vedení, se sejde s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem a šéfem SPD Tomiem Okamurou. „Budou-li si to přát, tak přijmu i nové vedení ČSSD. A pak dojde k tomu, že se zde vytvoří jedna z těchto kombinatorik, a budeme mít vládu,“ řekl prezident.

Babiš trvá na tom, že s StB nikdy nespolupracoval. Chce se bránit dalšími žalobami. Ani on nepředpokládá, že by soudní verdikt zkomplikoval jednání při druhém pokusu o sestavení nové vlády. Od Zemana k tomu má slíbenou neomezenou dobu.

Právě neomezená lhůta pro jednání o vládě je podle sněmovní opozice proti duchu ústavy. „Duch ústavy je něco, co je používáno jako záminka těmi, co nedokáží ústavu vykládat,“ prohlásil Zeman. Nevidí nic, čím by ústavu porušil.

Video  Babiše vedla StB jako agenta oprávněně. Soud v Bratislavě smetl jeho žalobu.  - Televize JOJ
Video se připravuje ...

ivoadler ( 17. února 2018 16:25 )

Určitě. Při přehlídce čestné stráže si zlomí nohu.

ojen100 ( 17. února 2018 13:03 )

Narodil jsem se 1944. Mého kmotra zavraždili USA packalové při náletu na Brno a rodinu našich nejlepších přátel titíž zmetci při náletu na Prahu. Soused, který měl bratra v Argentině po květnu 45 prohlašoval, že bojoval na pražských barikádách a přitonm se ve sklepě muckal s přítelkyní. A tak je to skoro se veškerým zparchantělým njárodem.

marmat ( 17. února 2018 09:56 )

A tanečky s kulantním odmítáním spolupráce absolvovali všichni provozní a barnmani, vedoucí čehokoliv a primáři na každém zdrav. zařízení....Vyklouznout bez ztráty místa byl mistrovský herecký a především velmi statečný výkon. Byl samozřejmě takový úspěšný NÁBOR na vnitru odměněn...Můj kamarád to tehdy uhrál na to, že má v nemocnici tolik práce, že je nesoustředěný a pro takové praktické poslání" JEDNODUCHÝ POPLETA" Pak měl klid.

marmat ( 17. února 2018 09:45 )

Hodně "dobrá"cesta byla : nestat se rovnou členem KSČ a to tak, že jste se stali na d l o u h o KANDIDÁTEM strany.... Pokud se Vaši známí a příbuzní k tomuto životnímu nakročení (z kariérních důvodů) přiznají, tak věřte, že jsou to zároveň velmi dobře "proškolení" pařiči a baviči Stranická školení totiž byla výjezdní a VELMI, ale velmi velkorysá- prostě NÁBOROVÁ !!!

flora ( 16. února 2018 18:40 )

Jdi se konečně po celodenní šichtě vycpat! Jsi blbej jak tágo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa