Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Gorbačov je na kapačkách. Zemanovi setkání s vůdcem SSSR asi „neklapne“

Autor: Vera Renovica, zst - 
19. listopadu 2017
16:30

Zdravotní stav někdejšího vůdce Sovětského svazu Michaila Gorbačova se zhoršil. Na začátku víkendu skončil komunistický politik na kapačkách v nemocnici. Český prezident Miloš Zeman se s ním tak zřejmě ani tentokrát nesetká. Jejich schůzka byla sice oficiálně Hradem a ruskou stranou plánována, nicméně kvůli nejistému zdraví se v programu prezidentovy návštěvy Ruska raději neobjevila.

„Je na kapačkách, hospitalizovali ho v noci z pátku na sobotu. Druhá strana schůzku s panem prezidentem Zemanem nezrušila, pouze informovala, že je vysoce pravděpodobné, že k ní z důvodu zdravotního stavu pana Gorbačova nedojde,“ řekl Blesk.cz ředitel zahraničního odboru Hradu Rudolf Jindrák.

Loni v září přitom Gorbačov zrušil plánovanou cestu do Prahy, také kvůli zdravotnímu stavu. V Česku byl naposledy před 18 lety. Před třemi týdny se v Moskvě sešel s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem.

Frank-Walter Steinmeier na setkání s Michailem Gorbačovem v Moskvě 25.10.2017. Frank-Walter Steinmeier na setkání s Michailem Gorbačovem v Moskvě 25.10.2017. | Profimedia

Gorbačovovi je 86 let a se zdravím mívá problémy opakovaně. Před dvěma lety byl bývalý sovětský prezident hospitalizován kvůli potížím s cukrovkou. V čele SSSR stál v letech 1985 až 1991. Změny, kterými plánoval zlepšit chod impéria, nakonec vedly k jeho zániku. V roce 1990 obdržel Nobelovu cenu za mír.

Zeman je na návštěvě Ruské federace od pondělí do pátku. Setkat se má mimo jiné s prezidentem Vladimirem Putinem nebo premiérem Dmitrijem Medveděvem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

..krakonos500 ( 21. listopadu 2017 00:05 )

Tak je strčte do společného futrálu a pohoďte u kremelské zdi.

Samo ( 19. listopadu 2017 22:19 )

Jaký problém, Miloš bude unavený po cestě, tak ho měli dát na pokoj s Gorbačovem a napojit ho na nějaký životabudič a mohli spolu diskutovat o všem možném, třeba počínaje rokem 1968 a bratrskou pomocí. Jinak do dneška nikdo nevysvětlil, proč Zeman Rusům odpustil 60 miliard Kč dluhů v době svého působení v křesle premiéra.

steelheart ( 19. listopadu 2017 18:20 )

nechápu, proč se setkávat s GGorbačevem!!!! zbytečná energie, podělal co mohl, zavlekl Rusy ke dnu

sores ( 19. listopadu 2017 17:38 )

Gorbi byl dobrý státník, ten začal s pádem komančů!

xiioma ( 19. listopadu 2017 17:24 )

Cesta do Moskvy by mohla být přelomovou, stejně jako u Gottwalda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa