Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kupka se dostal do Sněmovny, Bendl si hledá práci. Soud přepočítal „kroužky“ u ODS

Autor: ČTK, kal - 
19. listopadu 2017
16:10

Poslanecký mandát za ODS ve Středočeském kraji získal starosta Líbeznic Martin Kupka. Zjistil to Nejvyšší správní soud při přepočítávání preferenčních hlasů v půlce kraje. Nahradí tak bývalého ministra zemědělství Petra Bendla (ODS). Soud zjistil, že sto okrsků z 915 chybovalo při přepočtení preferenčních hlasů ODS u kandidátů na druhé straně lístku. Stížnost, která zpochybnila správnost počítání preferenčních hlasů pro ODS ve Středočeském kraji, se v neděli dočkala veřejného projednání.

ODS získala v ČR 25 mandátů, čtyři ve středních Čechách. Soudce zpravodaj Petr Mikeš uvedl, že u mnoha z kontrolovaných okrsků soud zjistil pochybení. „Chyběl například zápis o průběhu hlasování nebo byly nezabezpečené volební lístky,“ uvedl Mikeš. Doplnil, že už jen u prvních okrsků, které soud kontroloval, zjistil špatné počítání preferenčních hlasů.

Na zjištěné chyby ve volbách musí reagovat ministerstvo vnitra i zákonodárce, uvedl soud. Jinak v budoucnu hrozí větší zásah i zneplatnění voleb. Volební lístky by do budoucna měly mít proto všechny kandidáty na jedné straně, doporučil soudce. Oboustranné lístky prý vedou k možným chybám i ovlivnění voličů.

Kupka chce chybám u voleb do budoucna předcházet

Kupka v reakci na rozhodnutí soudu uvedl, že chce vykonávat mandát poslance co nejlépe. Mrzí ho, že se po přepočtu hlasů ODS změní situace pro Bendla, kterého ve Sněmovně nahradí. „Je to horší, než když vás ve sportu měsíc po skončení zápasu připraví o původní umístění z důvodu chyby rozhodčích. To byl také důvod, proč jsem přepočet neinicioval,“ uvedl. Současně ho netěší, kolik zbytečné práce muselo kvůli chybám při sčítání hlasů odvést mnoho lidí na obecních a městských úřadech, na krajském úřadě a především u soudu.

„Chci proto přispět k tomu, aby jejich práce - stejně jako práce pana Tomáše Nováka, který podnět podal - nepřišly vniveč. Je pro mě důležité, aby toto bezprecedentní rozhodnutí soudu zabránilo podobným problémům v budoucnu,“ uvedl Kupka. Hodlá vyvolat diskusi o zavedení kontrolních mechanismů, které by měly chyby či nesprávný postup při sčítání preferenčních hlasů vyloučit.

„Pokud se v budoucnu nevejdou jména kandidátů na jednu stranu volebního lístku, k čemuž při krajských i komunálních volbách nejspíš znovu dojde, musí se omylům lépe předcházet. Například by měla být na přední straně hlasovacího lístku dole ve viditelné grafické úpravě uvedena výzva k otočení lístku,“ dodal Kupka.

Bendl: Není to příjemné. Skopeček chce změny

„Já to rozhodnutí respektuji. Není ale příjemné, když se měsíc po té, co si nastaví v rodině člověk věci, dozví, že je vše jinak. Ale je to život,“ uvedl Bendl pro Blesk.cz. „Když víte, že končíte, tak se na to nějak chystáte. Když vám řeknou, že nekončíte, tak si nehledáte třeba práci a nemáte zařízenou spoustu dalších věcí. To teď bude můj hlavní úkol. Začít se vším musím hned zítra,“ zmínil.

Asistenta Bendl ve Sněmovně ještě dojednaného neměl. „Něco se projednávalo, ale tím, jak to vše Nejvyšší správní soud začal hned řešit, tak jsem byl opatrný v tom, abych něco domlouval,“ uvedl. Teď si musí odvést všechny věci a odstěhovat se.

„Je samozřejmě správně a dobře, že soud napravil chyby volebních komisí a výsledky po přepočtení nyní odrážejí skutečnou vůli voličů. Je ale potřeba si nahlas říci, že chyby při sčítání hlasů byly skutečně závažné a není možné je v takovém měřítku v budoucnu akceptovat nebo považovat za něco normálního,“ zmínil pro Blesk.cz Jan Skopeček, šéf středočeské ODS.

Jakkoli si práce lidí ve volebních komisích Skopeček váží, závažné chyby některých jejích členů se nesmí opakovat. „Ohrožují legitimitu celých voleb. Musí se přijmout systémová opatření, která by chyby minimalizovala, minimálně školení členů volebních komisí by mělo být preciznější,“ dodal.

Politolog: Sčítání hlasů je jako reality show

U soudu vystoupil politolog Tomáš Lebeda, který mluvil o oboustranných hlasovacích lístcích i chybách při sčítání. Podle Lebedy se oboustranné lístky používají zejména v zemích, kde to vynucují okolnosti. „U složitějších voleb vznikají chyby. Stále více se stupňuje tlak na rychlost sčítání voleb. Je to jako reality show a stal se z toho zvláštní závod, kde je důležitější rychlost než přesnost,“ řekl Lebeda.

Poslanci za středočeskou ODS se původně stali Jan Skopeček, Petr Bendl, Veronika Vrecionová a Vojtěch Munzar. Všichni byli na předních místech kandidátky. Soud však dostal podnět od Tomáše Nováka z Prahy, který se stížností domáhal zneplatnění volby Bendla nebo Munzara. Novák volil díky voličskému průkazu ve Středočeském kraji. Po volbách zjistil, že jeho hlas nebyl v daném okrsku zohledněný. Podobné indicie měl i od dalších lidí.

Problém druhé strany volebního lístku

Chyby mohly vzniknout tím, že někteří kandidáti za ODS byli na druhé straně volebního lístku, a možná proto komise jejich kroužky nezapočítaly. Další problémy mohly vzniknout v chybném připočítávání preferencí pro první čtyři kandidáty i na volebních lístcích, kde voliči nikoho nekroužkovali.

Podle oficiálních výsledků mandát původně těsně unikl starostovi Líbeznic Martinu Kupkovi, který byl právě na druhé straně volebního lístku na 31. pozici. Podle původního součtu získal 4168 hlasů, což je více než Vrecionová a Munzar. Na čtvrtém místě kandidátky byl pak Bendl. Na zisk mandátu to ale Kupkovi nestačilo, protože zůstal těsně pod hranicí pěti procent preferenčních hlasů.

Volby do Poslanecké sněmovny vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO před ODS a Piráty. Mandáty získali ještě zástupci SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jpavlik ( 21. listopadu 2017 09:59 )

Členy volební komise navrhují strany a jsou to obvykle občané - kamarádi. Jde totiž o dobrý přivýdělek. Tomu odpovídá pak i výsledek sčítání.

vadim ( 20. listopadu 2017 10:29 )

Tak to je neštěstí Bendl si musí hledat novou práci to nedám ale je to první vlaštovka k této modrácké žumpě !!!

Tajfun ( 20. listopadu 2017 09:36 )

jeden za 18 a druhý za 20 bez dvou,fuj tajksl modráci

radar666 ( 20. listopadu 2017 09:16 )

Názorný příklad jak má modrá mafie dlouhé prsty.Potřebovala dostat do parlamentu jednoho ze svých bossů a tak se podvádělo! Ten výraz Bendla když se dozvěděl ,že se musí z PS pakovat byl naprosto výstižný .Ani justiční mafie,kterou má ODS pod palcem ,tentokrát nepomohla a tak si jeden z kmotrů bude muset najít jiný džob.Kupka je sice takový nepopsaný list,ale se svými názory naprosto zapadá do té zlodějské bandy ! Takže žádná změna k lepšímu.

misha46 ( 19. listopadu 2017 20:47 )

Jeden zmetek za druhého, jaký je v tom rozdíl

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa