Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Hulvátství,“ ohradil se Duka proti kritice za dopis Okamurovi. Schytal to i od Halíka

Autor: zst - 
15. listopadu 2017
21:41

Dopis, ve kterém gratuloval Dominik Duka šéfovi SPD Tomiu Okamurovi k úspěchu ve volbách, rozvířil velké emoce. A to i přesto, že Duka gratuloval všem předsedům stran, které se dostaly do Sněmovny. Naposledy to kardinál schytal od profesorů Martina C. Putny a Tomáše Halíka. Sám Duka se proti kritice ohradil s tím, že demokracie má být debatou, nikoliv hulvátstvím.

„Jsem přesvědčen, že nás spojuje péče o bezpečí lidí v této zemi i řada jiných témat. Přál bych Vám, abyste Vy i Vaši poslanci v nově ustavené Sněmovně dokázali důrazně prosazovat právo a spravedlnost.“ To napsal Okamurovi Dominik Duka po volbách, ve kterých SPD získalo 10,64 % hlasů, a musel si vyslechnout své mimo jiné i od profesorů Martina Putny nebo Tomáše Halíka.

Halík: Duka má blízko k Okamurovi či Mynářovým narozeninám

Otec Dominik je pro mne největším zklamáním posledního desetiletí. Známe se půlstoletí, spolupracovali jsme v disentu, od jeho jmenování na pražský arcibiskupský stolec jsem očekával mnoho dobrého,“ připustil Halík pro Deník. Duky si prý velmi vážil, nikdy by ale nečekal, že bude mít nakonec v lecčems kardinál blíž ke „světu Okamury či narozeninovým večírkům Mynáře a Klause než k hodnotovému světu papeže Františka a svých někdejších přátel z ‚podzemní církve‘.“

Tomáš Halík se nebojí ani kritiky prezidenta. Tomáš Halík se nebojí ani kritiky prezidenta. | ČTK

„Myslím, že v dobré vůli vycházet diplomaticky s mocí se dal příliš vtáhnout do pasti. Je to zvláště smutné v době, kdy povinností pastýřů církve a zodpovědných mravních autorit je statečně čelit tomu, čím lidé typu Okamury posilují ve společnosti to nejnižší a nejnebezpečnější, strach, hloupost, předsudky a nenávist,“ doplnil Halík k Dukovi.

Duka se brání: Objevuje se hulvátství

Dominik Duka na svých stránkách přitom dnes zveřejnil prohlášení k rozruchu, který jeho dopis Okamurovi způsobil. „Do těchto dob jsem měl za to, že demokracie je – podle slov T. G. Masaryka – diskuse. Dnes se stále víc a více přesvědčuji, že pro mnohé je demokracie a svoboda slova především otevřený prostor k hulvátství a sprostotě,“ postěžoval si Duka.

Uvedl, že jeho samotného vychovávala ke slušnosti matka, „prosté děvče ze Šumavy“. „Měla ovšem to, čemu se říká ‚kinderstube‘, tedy jasnou představu o tom, co je slušnost. Právě toto vychování mi vždy říkalo, že mám být zdvořilý – i proto jsem vždy k výsledkům voleb gratuloval představitelům různých stran. Nejinak tomu bylo i tentokrát, hlavní myšlenky z každé gratulace byly zveřejněny na mém webu hned po volbách,“ brání se Duka. 

K dopisu pro šéfa SPD Okamuru pak kardinál zcela konkrétně uvedl: „Vyzvu-li někoho k práci pro právo a spravedlnost, řeknu-li, že mi na srdci leží bezpečí lidí v této zemi, nemám se za co stydět a za svými slovy si stojím. Pokud některý z představitelů stran využije mé gratulace k další propagaci, je to jeho věc, ne moje,“ upozornil Duka.

Putna: I ten, kdo mlčí, s extremisty souhlasí

Do Duky se pustil také Martin C. Putna, který spojení kardinála s Okamurou považuje za nebezpečné. „Tak jako se dnes stydíme za kněze a zvláště za biskupy, kteří ve 20. a 30. letech minulého století podporovali autoritářská hnutí napříč Evropou, tak je dnes třeba se stydět za kněze a biskupy, kteří podporují současné extremisty. I ten, kdo mlčí, s nimi souhlasí. A ten, kdo je chválí, je jejich spoluviníkem. Hanba,“ řekl Deníku.

Martin C. Putna je také ve sporu s prezidentem Zemanem. Ten ho v minulosti odmítl jmenovat profesorem. Martin C. Putna je také ve sporu s prezidentem Zemanem. Ten ho v minulosti odmítl jmenovat profesorem. | ČTK

Sám Duka ale nyní vzkázal, že nadále hodlá jednat slušně a „psát co a komu uzná za vhodné“. „Na to nepotřebuji nikoho, kdo by mi radil. Nepovažuji se totiž ve svém věku za nějakého uličníka, který musí poslouchat, co mu velí lidé akademicky vzdělaní, kteří se ve skutečnosti cítí být běžným lidem nadřazení,“ míní Duka. 

Tomio Okamura přitom Dukovi na jeho blahopřejný dopis odepsal: „Velmi si cením Vaší gratulace, ale ještě víc toho, že už dlouhodobě máme podobnou starost o budoucnost naší země, evropské civilizace a hodnot, které s sebou nese, jako jsou svoboda, demokracie, lidská práva a také naše křesťanské kořeny, včetně podpory tradiční rodiny. Děkujeme za vaše otevřené postoje a v nás máte ve výše uvedených tématech svůj další, stále silnější hlas a pevnou oporu.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

defakto ( 15. listopadu 2017 23:00 )

... pane Duka , vážim si Vašich postojů a Vaší snahy působit pozitívně i mimo církev. Vidíme , že konflikty nevyvolávate a pokud už nejaké vzniknou , řešíte je s velkou noblesou a nadhledem . Nepovyšujete se nad jiné lidi , jak je to u mnohých církevních hodnostárů zvykem , máte přirozenou autoritu , jste prostě správny muž na svém místě .

barracuda.sro ( 15. listopadu 2017 22:32 )

Halík je jen HAVLOVA ONUCE!! Peníze jim zaslepila střízlivý pohled na situaci. Je potřeba šlápnout černopr.delníkům na Achilovu patu !!!!

moiaza ( 15. listopadu 2017 21:57 )

Církev už dávno přestala být církvi. V křesťanství už neplatí desatero. Církev zpolitizovala. Všem jde jen o svá koryta a mamon. Peníze a peníze. Do křesťanství pronikla závist, zloba, prospěchářství a intriky. Už se sami mezi sebou nemohou pohlaváři domluvit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa