Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Okamura se chlubí dopisem od Duky. „Spojuje nás péče o bezpečí lidí,“ napsal kardinál

Autor: Mii - 
14. listopadu 2017
15:02

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura a kardinál Dominik Duka toho na první pohled nemají moc společného. Přesto se podle Duky jeden průsečík najde – zájem o bezpečnost země. Duka totiž v dopise, ve kterém předsedovi SPD gratuluje k výsledkům voleb, vyjádřil přesvědčení, že je spojuje péče o bezpečí lidí v České republice, což Okamura ocenil. A dopisem od arcibiskupa se pochlubil na sociální síti.

Tomio Okamura se dopisem od Dominika Duky pochlubil na Facebooku. Napsal, že si váží jeho slov, a zveřejnil reakci, kterou mu na dopis zaslal.

„Vážený pane předsedo, dovoluji si Vám pogratulovat k výsledkům voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Jsem přesvědčen, že nás spojuje péče o bezpečí lidí v této zemi i řada jiných témat,“ napsal Duka Okamurovi. 

Doufá prý přitom, že Okamura a jeho poslanci budou v nové Sněmovně důrazně prosazovat právo a spravedlnost. „Velmi si cením Vaší gratulace, ale ještě víc toho, že už dlouhodobě máme podobnou starost o budoucnost naší země, evropské civilizace a hodnot, které s sebou nese, jako jsou svoboda, demokracie, lidská práva a také naše křesťanské kořeny, včetně podpory tradiční rodiny,“ odepsal Okamura kardinálovi, poděkoval mu za otevřené postoje a ujistil Duku, že má v těchto věcech u SPD oporu.

Kardinál gratuloval všem parlamentním stranám

Okamura nicméně nebyl jediným předsedou, kterému Duka dopis poslal. Kardinál zaslal gratulaci všem vítězným stranám a u všech vyzdvihl jeden pozitivní bod. Milana Chovance (ČSSD) například pochválil za nízkou nezaměstnanost a sociální demokracii vyzval k práci na sociálních otázkách.

Předsedovi STAN Petru Gazdíkovi napsal, že je vidět, jak důležitá je regionální politika. Pavlu Bělobrádkovi, předsedovi KDU-ČSL, sdělil, jak je důležité, že budou jejich poslanci přítomní ve Sněmovně a budou moci pozvednout hlas v tématech kultury, sociální spravedlnosti a školství.

Svou gratulaci směřoval i k předsedovi ODS Petru Fialovi, jehož strana dle Duky prosazuje konzervativní hodnoty, ač to nepřináší okamžitý efekt. U TOP 09 vyjádřil uznání z vyvození osobní odpovědnosti za výsledky strany ve volbách.

Jen Vojtěch Filip (KSČM) schytal od Duky mírnou kritiku. Voliči podle kardinála ukázali, že nelze před občany nekriticky vychvalovat minulost, kterou naše zákony odsuzují jako zločinnou. Duka tak narážel na „vykroužkování“ nyní již bývalé poslankyně Marty Semelové.

Duka a Okamura: „Jako pašík a jeho řezník“

Dopis Duky Okamurovi však na sociálních sítích způsobil největší pozdvižení. Našli se však i zastánci kardinálova počínání. „Pokud vím, kardinál Duka poslal dopis VŠEM předsedům stran, které se dostaly do Poslanecké sněmovny. Možná chyba posílat rutinní dopisy úspěšným parlamentním stranám, ale je nefér vůči Dukovi vyčítat mu, že poslal dopis Okamurovi, aniž se zmíní, že jej poslal všem,“ uvedl politický komentátor Roman Joch.

Ne všichni však našli pochopení. „Duka blahopřál i komunistům a okamurovcům k volebnímu výsledku. Ta je, jako by pašík poslal telegram svému řezníkovi,“ napsal na Twitteru uživatel RA.

Duky se však zastal třeba i lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. „Nenapsal nic Okamurovi, co by mělo vyvolávat diskusi o jeho morálních kvalitách. Ba naopak. Připomenul mu to, aby se choval slušně a dodržoval zákony. A myslím, že Okamurovo ‚pochlubení se‘ dopisem bude spíše problém pro něj,“ vzkázal Zdechovský.

Šéf SPD by církevní restituce zdanil

I když si Okamura s Dukou v jednom tématu sedli, v otázce církevních restitucí se rozcházejí. SPD totiž podporuje návrh ANO, které chce restituce zdanit, což podle předsedy hnutí Andreje Babiše v koaliční vládě s ČSSD a KDU-ČSL nebylo možné, ale nyní je. Duka již v minulosti řekl, že jestli bude podobná věc schválena, církev se obrátí na Ústavní soud.

Zákon o církevních restitucích vstoupil v platnost začátkem roku 2013. Počítá s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávají, mají církve během 30 let získat 59 miliard, navyšovaných o inflaci.

moiaza ( 14. listopadu 2017 17:25 )

Bože na nebesích, jak může Duka něco vyčítat komunistům, nebo je soudit. Vždyť církev 40 let s komunisty kolaborovala. A jeji minulost je černější, než ten nejčernější komín! Že takového Idáše bůh nepotrestá. A co vám říká pane Duko vaše desatero?

Nezadat ( 14. listopadu 2017 15:32 )

Vykrmený prase se bojí o koryto a následovně leze do řiti ještě nedávno opovrhovanýmu sedlákovi,aby nepřišel o koryto co uzmul ovečkám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa