Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zaorálek šíří dezinformace o finanční správě, tvrdí Pilný. Stěžuje si Chovancovi

Autor: ČTK, Mii - 
20. října 2017
20:50

Ministerstvo financí žádá ministerstvo vnitra o nevšední posudek. Chce od něj slyšet, zda reportáže o možném zneužívání pravomocí ze strany finanční správy zveřejněné na webu Seznam Zprávy nenesou znaky hybridních hrozeb. O informacích zveřejněných v reportážích tři dny před volbami mluvil lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. Finanční správa podle nich používala zajišťovací příkazy k likvidaci konkurence firem spojených s holdingem Agrofert, který donedávna patřil šéfovi ANO Andreji Babišovi.

Podle ministra financí Ivana Pilného (ANO) mohla kvůli Zaorálkovi a informacím Seznam Zpráv vzniknou dezinformace poškozující stát. Šéfredaktor serveru Jakub Unger sdělil, že redakce za svými reportážemi plně stojí.

O dopisu Pilného ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) informoval web Neovlivní.cz. „Aktivita politiků ANO vykazuje všechny znaky pokusu o zastrašování nezávislých médií. Přesto chceme věřit, že útok na svobodu slova není představitelný pro žádnou politickou stranu, která chce působit v demokratické společnosti,“ uvedl Unger. 

V prohlášení Syndikátu novinářů předseda sdružení Adam Černý označil dopis za nepřijatelný útok na svobodu slova, svobodu informace získávat a informace šířit. Pilný svůj krok za útok na novináře nepovažuje.

Pilný: Zaorálek vytváří tlak na instituce

„(Zaorálek) měl tvrzení typu, že jsme na stopě zločinu, na kterém participoval stát, že je zpochybněna základní role státu – ochrana občanů. To vytváří určitý tlak na státní instituce. Žádám, aby to ministerstvo ověřilo,“ řekl Pilný.

Šéfredaktor Seznam Zprávy kontroval, že Pilný spojil vystoupení Zaorálka s reportážemi až dodatečně. „V dopise pana ministra Pilného se o Lubomíru Zaorálkovi nikde nemluví. Tato teze byla vytvořena až následně ve snaze posunout skutečný význam dokumentu,“ napsal Unger.

Podle stanoviska ministerstva financí se informace zveřejněné v reportážích zakládají na nepravdivých informacích, neověřených vyjádřeních a úřad je považuje za jednoznačně manipulativní.

„Tyto dezinformace v kombinaci s tiskovou konferencí čelního představitele vlády, který zcela nezodpovědně dezinformace zopakoval, a přisoudil jim tak zcela nový rozměr, širokou publicitu, a v důsledku tak ohrozil základní důvěryhodnost jedné z klíčových složek státní správy, mohou naplňovat charakter skutečné hybridní hrozby,“ stojí ve vyjádření ministerstva financí. „Za reportážemi si plně stojíme, obsahují pouze pravdivá fakta,“ reagoval Unger.

K příkazům byly důvody, hájí se finanční správa

Spor vyvolala kauza firmy KM Plus, které podle serveru Seznam Zprávy finanční úřad ze dne na den zajišťovacími příkazy obstavil účty kvůli podezření ze zneužití dotací. Reportáž uvádí, že konkurent KM Plus byl personálně provázán s holdingem Agrofert, který Babiš letos vložil do svěřenského fondu.

Finanční správa v pátek zveřejnila informace, podle kterých firma porušila rozpočtovou kázeň při čerpání dotace a neoprávněně si nárokovala odpočet DPH. „Daná společnost zneužila dotaci na nákup plnicích linek a byla součástí řetězového podvodu na DPH, což byly jednoznačně prokazatelné důvody k použití zajišťovacích příkazů,“ uvedla správa.

Předseda Syndikátu novinářů Černý míní, že ministrův dopis zcela pomíjí, a dokonce ani výslovně nevyvrací či nepopírá zásadní sdělení reportáže. Tedy že na ministerstvu financí bylo změněno dlouholeté oddělení práce finanční správy od vedení rezortu, což izolovalo odbornou práci od možných politických či jinak motivovaných zásahů do aktuálních případů. Černý také hájí právo na anonymní zdroj.

Ivan Pilný měl říct, že z peněz ze zlikvidovaných firem mají prospěch všichni. Tvrdí ale, že k tomu nikdy nedošlo:

„Pokud ministr financí s obsahem reportáže nesouhlasí a má důkazy, které by podstatu jejího sdělení týkající se práce finanční správy a zvláště jejího oddělení od politických či jiných neodborných zásahů mohly spolehlivě vyvrátit, může podniknout obvyklé kroky, jakými jsou například žádost o tiskovou opravu či soudní žalobu,“ uvedl.

Chovanec: Útok na svobodu médií

Pilný hodlá nechat posouzení, zda mohlo jít o dezinformaci oslabující pozici státu, na ministerstvu vnitra. „Dopis pana ministra Pilného mi ze všeho nejvíc připadá jako útok na svobodu médií. Přesto jsem dopis předal expertům ministerstva vnitra, aby jeho obsah posoudili,“ sdělil serveru Neovlivní.cz Chovanec.

Téma zřejmě probere v pondělí vláda, Zaorálek chce kvůli reportážím odvolání šéfa finanční správy Martina Janečka.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zadnice ( 21. října 2017 10:47 )

Co jsou Zaorálek s Chovancem zač už dávno víme!!!

moiaza ( 20. října 2017 22:59 )

Věřím že Za-orálek by šířil dezinformaci o finanční správě klidně i mladý Stropnický.

brezovakroman ( 20. října 2017 21:50 )

Chovanec: Útok na svobodu médií To si dělá pr_el ? U nás žádná svoboda medií není.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa