Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zrušme smlouvy po telefonu, apelují politici. Nevyužívají je jen šmejdi, varují firmy

Autor: Zuzana Štíchová - 
25. září 2017
05:45

Bez jakéhokoliv zaváhání by politici všech šesti nejsilnějších stran, které vzešly z předvolebního průzkumu pro Blesk, zrušili možnost uzavírat smlouvy uzavírané po telefonu. „Odhlasovali“ to ve třetím Volebním souboji 2017 vysílaném na Blesk.cz. Podnikatelé příliš nadšeni nejsou, spotřebitelské organizace by naopak zpřísnění v tomto směru uvítalo.

Jaroslav Faltýnek za ANO, Pavel Kováčik (KSČM), Jaroslav Foldyna z ČSSD, Jan Skopeček za ODS, Marian Jurečka (KDU-ČSL) i Jan Farský ze STAN by za své strany a hnutí zcela zrušili možnost uzavírat smlouvy přes telefon. A to bez jakýchkoliv poznámek či připomínek. Jedná se o praktiku, ke které se často uchylují tzv. šmejdi. K uzavření smlouvy stačí totiž jen prosté telefonické „ano, mám zájem“.

Nejprve ale možná přijde po volbách zpřísnění pravidel, telefonické smlouvy budou muset být dopodepsány osobně. Tento nápad už se diskutoval na vládě, k jeho realizaci je ale zatím daleko.

Podívejte se na hlasování:

„Princip, že smlouva sjednaná po telefonu musí být následně potvrzena podpisem, je zahrnut ve věcném záměru spotřebitelského kodexu, který schválila nedávno vláda,“ popsal Libor Dupal ze Sdružení českých spotřebitelů.

Jednotný spotřebitelský kodex ale podle něj nepodporují podnikatelé. „Vnímám určitou obavu, že při zásahu do zákonů se spotřebitelská ochrana posílí, což podnikatelská sféra někdy vnímá na svůj úkor a jako další zátěž (někdy i oprávněně, ale myslím, že mnohdy zbytečně podrážděně),“ poznamenal.

Na naše sdružení se obracejí ročně desítky spotřebitelů, kteří se cítí takovýmto způsobem oklamáni. Byť se často jedná o starší občany, kteří nabídkám po telefonu podlehnou, ani mladší spotřebitel není výjimkou. Mnohdy si totiž občané vůbec nejsou vědomi, že smlouvu po telefonu uzavřeli. Písemné potvrzení je tedy správným krokem – působní šmejdů ale nezabrání, to bychom je podceňovali,“ doplnil příklady z praxe.

Telefonické smlouvy, to nejsou jen šmejdi

I když podnikatelům nic jiného, než se případné změně přizpůsobit, nezbude, někteří z této varianty nejsou příliš nadšeni.

Spousta zákazníků stále ráda využívá cestu sjednání služeb po telefonu s našimi odborně proškolenými telefonními operátory – jak uvádějí, mnohdy nemají čas, energii či možnost se na prodejnu zkrátka dostat. Proto by zákonodárci tento komfort rušit zákazníkům neměli,“ reagovala na dotaz Blesk.cz Patricie Šedivá, mluvčí společnosti Alza. „Ostatně i jinde na světě to funguje. Navíc, zákazníci mají právo odstoupit od uzavřené smlouvy telefonicky do 14 dnů,“ dodala.

Video  „Lži. Blábolíte! Zhovadilost...“ 6 politiků se rozhádalo kvůli odpovědnosti za cenu mléka a šizeným výrobkům.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

I podle jednoho z trojice mobilních operátorů je sjednávání smluv přes telefon běžnou praxí v řadě odvětví. „T-Mobile vždy podniká v souladu s legislativou a dbá na to, aby smlouva byla vždy uzavřena se zákazníkem, jenž je plně informován o jejím obsahu, ať už je uzavřena jakýmkoli způsobem. V každém případě, pokud by došlo ke změně zákonného rámce v této oblasti, upravili bychom obchodní podmínky a praxi tak, aby byly v souladu s platnou legislativou,“ napsala za společnost Martina Kemrová.

Možnost zřídit si po telefonu například účet má v repertoáru také většina bank. Klient ale musí poté smlouvu fyzicky podepsat, doveze mu ji třeba kurýr. „Equa bank má povinně písemnou formu pro sjednávání smluv, tj. smlouvy musí být vždy podepsány, nelze sjednat smlouvu jen po telefonu. Poté musí přijet kurýr a klient musí smlouvu podepsat.

Tak to mají všechny banky. Klient si tedy může opravdu vše zřídit z domova. Pokud se jedná již o našeho klienta, i zde vyžadujeme podpis, a to prostřednictvím například internetového bankovnictví. Je to norma daná českou legislativoum,“ přiblížila praxi v tomto oboru Markéta Dvořáčková, vedoucí PR oddělení Equa bank.

sairait ( 26. září 2017 10:12 )

firma se zeleným paňáčkem je skutečně otravná pakáž a nekoupil bych si u nich ani špendlík

moiaza ( 25. září 2017 07:52 )

Nebo "zavolej mi do klubu".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa