Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vydejte Babiše s Faltýnkem policii, doporučil výbor. Ti přišli s právníky

Autor: zst - 
30. srpna 2017
19:50

Sněmovní mandátový a imunitní výbor si na středu předvolal šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a jeho pravou ruku Jaroslava Faltýnka. Oba čelí policejní žádosti o zbavení imunity kvůli podezření na dotační podvod u ekofarmy Čapí hnízdo. Babiš už dříve označil kauzu za vylhanou. Ani jeden z poslanců nepožádal na výboru o zbavení imunity, udělat to mohou ještě během hlasování na plénu. Výbor vydání poslanců doporučil. 

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nahlédl do žádosti o své vydání k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo teprve ve středu dopoledne. Před zahájením jednání sněmovního mandátového a imunitního výboru to řekla novinářům jeho předsedkyně Miroslava Němcová (ODS).

Ani šéf ANO, ani jeho místopředseda během necelých dvou hodin, během kterých vystoupili jak oni, tak jejich právníci, nepožádali výbor o zbavení poslanecké imunity.

„To stíhání je účelové. Nejedná se o kauzu Čapí hnízdo, to nebyl žádný dotační podvod. V té žádosti to jsou domněnky, zkreslené představy a fabulace. Je to kauza o tom, že se nepodařilo srazit preference našeho hnutí. Je to kauza o tom, jak kdo uspěje ve sněmovních volbách. Je úplně absurdní některé argumenty v té žádosti, kde mluví o nějakých fiktivních smlouvách,“ hájil se Babiš po jednání na tiskové konferenci.

„Pokud bych organizoval nějaký dotační podvod, tak si někdo myslí, že bych to udělal takhle?“ řekl také a odmítl, že by do toho zapojoval v takovém případě svou rodinu. „Kdyby chtěl někdo udělat podvod, udělal by to na kyperskou společnost a nikdo by tam nefiguroval,“ poznamenal.

„To načasování je jasné, aby se o Čapím hnízdě mluvilo až do dne voleb. Nepochybuji, že stávající politická garnitura i v tom výboru nás vydá a ve Sněmovně k tomu bude velká debata,“ míní Babiš.

„V té žádosti policie říká, že jsem měl uzavřít fiktivní a účelovou smluvu o převodu akcií. Smlouva byla uzavřena písemně, cena akcií stanovena znaleckým posudkem. Akcie byly předány na základě protokolu a cena byla uhrazena bankovním převodem,“ odmítl fiktivnost Jaroslav Faltýnek a dodal, že policie „možná omylem“ zapomněla uvést, že předávací protokol a doklad o zaplacení má policie k dispozici. To považuje za důkazy proti policejní „konstrukci“. Zmínil i možnost účelového zatajení některých dokumentů.

Ani jeden z politiků nepožádal o zbavení imunity. Jednat se o tom ale podle Babiše bude na poslaneckém klubu hnutí, poté zaujmou poslanci ANO stanovisko.

Němcová: Doporučujeme vydat oba

Předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS) novinářům po zhruba pětihodinovém jednání řekla, že zasedání bylo neveřejné, proto nebude informovat o počtu hlasů pro a proti. Žádný člen ale nepožadoval další dokumenty. Není tak jasné, jak hlasovali členové ANO. Nicméně většina doporučila oba poslance vydat.

Němcová připomněla, že o vydání bude Sněmovna pravděpodobně hlasovat příští středu. Alespoň tak rozhodl organizační výbor. Program jednání ale mohou poslanci měnit ještě během prvního dne, tedy příštího úterý, než se definitivně schválí program schůze.

První na řadu šli policista a státní zástupce

Ještě před Babišem s Faltýnkem šli před výbor objasnit detaily státní zástupce Jaroslav Šaroch a vyšetřovatel Pavel Nevtípil. Na dotaz, co budou poslancům říkat, utrousil Šaroch, že pravdu. Po jednání se vytratili bez komentáře.

Andrej Babiš předstoupil před výbor kolem čtvrt na pět, zdržel se necelou hodinu. Hned po něm šel své poslancům říct i Jaroslav Faltýnek. Jejich komentář k jednání se očekává před šestou hodinou.

Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s farmou Čapí hnízdo od sklonku roku 2015. Firma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do holdingu Agrofert, který Babiš tehdy vlastnil. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu.

Sněmovní organizační výbor navrhl, aby Sněmovna o vydání Babiše s Faltýnkem hlasovala ve středu 6. září.

sabartnok ( 2. září 2017 00:37 )

 Nechci se do diskuse plést je to už nuda. Ale jednou provždy by mělo platit jedno z desatera: NEPOKRADEŠ. V této kauze se odklonily evropské dotace do nemovitosti, která není státní, alébrž soukromá. Je jedno zdá to vlastní pán či kmán a je jedno kdy má být souzen. Hlavně ať se koná rychle neboť je to ostuda a viníci by měli dotace vrátit. Myslím si že by měli sami uznat chybu a zalezt sami do basy.

Milann ( 31. srpna 2017 17:58 )

Já se ho nezastávám,ale on je česanama a černoprdeníky u moci jen necelé 4 roky.

Milann ( 31. srpna 2017 16:41 )

Lidi přece nebudete věřit těm špínám jako jsou novináři,novodobý politruci,a další hnusní ***.Stačí si uvědomit koho se tyto par-chanti zastávají a co vlastně udělali za za těch 28 let ty staré struktury,lidé žijící pod mosty,děti nemající na obědy protože ta otrocká práce je tak výhodná že ani neuživí rodinu,samí zákaz a další vymoženosti těchto starých par.povalečů.Hlavně že lezeme takzvané západní demokracii do zadku,která se na nás stejně jako 38 vy-se-re.

adil1950 ( 31. srpna 2017 08:56 )

Tady člověk nemůže říct svůj názor, pokud se týká ve prospěch Babiše, jinak cenzor pracuje na plné obrátky. Už proto volte Babiše, budete se mít lépe!

kukuku ( 31. srpna 2017 07:58 )

Nauč se aspoň Hy CHy Ky Ry - po těchto písmenkách piš Y. Bude to paráda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa