Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vydají poslanci Babiše policii? Šéf ANO: Jde o plánovaný komplot

Autor: base, ČTK, mah - 
10. srpna 2017
18:20

Politici jsou opatrní v hodnocení žádosti policie o vydání poslanců a předních představitelů hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, která souvisí s dotací na farmu Čapí hnízdo. Většina z oslovených politiků se chce nejprve s žádostí policie seznámit. Někteří přesto očekávají, že budou hlasovat pro jejich vydání. Podle ODS by měli rezignovat na mandát poslance. Sám Babiš vše označuje za promyšlený – dlouhodobě plánovaný – komplot.

Místopředseda vlády a šéf lidovců Pavel Bělobrádek sdělil, že se s žádostí musí nejprve seznámit, a nechce proto předtím spekulovat, jak se kauza například promítne do blížících se sněmovních voleb.

„Detaily v tuto chvíli neznám. Pokud se jedná o Čapí hnízdo, tak je i v zájmu pana Babiše a Faltýnka, aby se ta věc řádně vyšetřila. Ta kauza vyvolala velkou pozornost a trvá poměrně dlouho. Bylo by dobré, aby se zjistilo přesně, co se tam odehrálo,“ řekl České televizi volební lídr ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že neví, co je obsahem žádosti a jakého případu se týká. „Osobně jsem přesvědčen, zdůrazňuji, že to je můj soukromý názor, že majitel Agrofertu a členové představenstva Agrofertu se dostali do kolize s trestním zákoníkem minimálně ve dvou veřejně známých případech, to je Čapí hnízdo a korunové dluhopisy, které Agrofert vydal,“ řekl Kalousek. Pokud se bude žádost policie týkat některého z těchto případů, TOP 09 bude podle Kalouska hlasovat pro vydání Babiše a Faltýnka. Jestli půjde o jiný případ, vydání zváží podle okolností.

Šéf ODS Petr Fiala na tiskové konferenci řekl, že by se Babiš a Faltýnek měli k trestnímu stíhání postavit čelem a rezignovat na mandát poslance. „Jako nejlepší řešení pro oba poslance bychom jim doporučili, aby se sami vzdali mandátu, aby nenechali kvůli svým osobním problémům jednat Poslaneckou sněmovnu, abychom z toho zbytečně nedělali politiku,“ uvedl Fiala. Kampaň by měla být o programech, dodal.

Gazdík: Prošetření Čapího hnízda je v zájmu všech zúčastněných

Šéf Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík poznamenal, že má k žádosti příliš málo informací. „Nicméně kauza Čapí hnízdo vyžaduje vyšetření a je v zájmu všech zúčastněných, aby byla řádně vyšetřena,“ napsal. Dodal, že poslanci STAN byli vždy pro vydávání poslanců, pokud nešlo o zjevnou šikanu a bránění poslanci vykonávat jeho mandát. „Což, myslím, není tento případ,“ uvedl. Ruku pro vydání by proto patrně zvedl. Věří, že voliči kauzu vyhodnotí správně. „Ale myslím, že Babišovy věrné to možná naopak semkne,“ doplnil.

Předseda KSČM Vojtěch Filip poznamenal, že se k záležitosti nemůže věcně vyjádřit, protože obsah žádosti nezná. Stanovisko chce zaujmout po usnesení mandátového a imunitního výboru, zároveň bude chtít znát stanovisko výkonných orgánů strany a poslaneckého klubu. Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik sám za sebe očekává, že komunističtí poslanci budou hlasovat pro vydání. Poznamenal, že poslanecký klub KSČM vždy, pokud „z toho vyloženě neplála snaha někoho dehonestovat“, souhlasil s vydáním k trestnímu stíhání.

Babišovo prohlášení

Babiš veškeré pochybení odmítá. Ve svém prohlášení uvedl: „Vůbec mě to nepřekvapuje, čekal jsem, že mě budou chtít před volbami dostat na čemkoli. Je to politický boj, nic jiného. Po Praze jsem od ledna 2016 slýchal, že se to na mě připravuje. Je to dlouhodobě promyšlená akce. Napřed přišlo anonymní trestní oznámení a slyšel jsem, že zadání bylo, aby mě trestně stíhali nejpozději v dubnu 2017. Dokonce o tom mluvili poslanci ve Sněmovně. Dostal to na starost ten ‚správný‘ policajt, pan Nevtípil, který figuroval v kauze ukradené firmy Neograph kmotry podnikateli Sittovi. 23. 7. 2017 jsem byl na výslechu a na můj dotaz ohledně mého postavení mi policista odpověděl, že jsem v teto pseudokauze svědek!

Je to celé zmanipulované, trestní stíhání potřebovali načasovat před volbami, ve kterých jde o všechno. Protože buď tady budou dál ti tradiční politici, nebo naši zemi povedou zodpovědní a nezkorumpovatelní lidé.

Čapí hnízdo je projekt z roku 2008! Proč to nikdo nezkoumal téměř 10 let a najednou, když jsem v politice, se na to podávají účelová trestní oznámení a policie to šetří?

Ten projekt byl xkrát kontrolován, za hejtmanů Bendla a Ratha i za ministra financí Kalouska. Nikdy nebylo kontrolními orgány konstatováno pochybení v udělení dotace!

Nikdo z toho projektu neměl žádný profit, nebyla tam žádná korupce, naopak je to dlouhodobě ztrátový projekt, který slouží veřejnosti.

Jde jenom o politický boj, nikoli o korupční skandál, jak se z toho někdo snaží dělat. Je to poslední zoufalý pokus zkorumpovaného systému mě zlikvidovat a dlouhodobě plánovanou akcí mě kriminalizovat a zabránit mi kandidovat ve volbách v říjnu 2017.“

Andrej Babiš (ANO) hovořil o Čapím hnízdě i ve Studiu Blesku:

Video  Andrej Babiš (ANO): Jsem chyba v systému - politickém i mediálním.  - Blesk / Jan Jedlička, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

 

hejhej ( 12. srpna 2017 13:35 )

Kdy bylo postavené Čapí hnizdo ? Kdy byly na něj přiděleny dotace ? Proč se to začalo řešit před volbama ? Jasná antibabišovská kampaň politických zrůd z ČSSD, KDUČSL, TOP09, ODS a pidistrany STAN. Dotace schvaloval KALOUSEK !!!!!!

marais ( 12. srpna 2017 10:38 )

Plánovaný komplot versus podfuk v čapím hnízdě? A tohle chce být premier?

hejhej ( 11. srpna 2017 18:19 )

tgbg ( 11. srpna 2017 15:14 )

Ještě Standa Gross. Ten to zase myslel upřímně!!!

mamlas ( 11. srpna 2017 07:41 )

Proboha NEVYDÁVEJTE HO!!! Vždyť je to jistej kriminál.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa