Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Byl agentem FBI a Havlovi říká Vaklaf. Co má za sebou Trumpův muž pro Prahu?

Autor: Petr Šour - 
7. srpna 2017
09:40

Má tři děti, sedm vnoučat a celé dětství byl skautem. Na rozdíl od jiných cizinců si sice neplete Česko s Československem, ovšem náš slavný prezident Havel je pro něj »Vaklaf«. Seznamte se s příštím americkým velvyslancem v Česku Stephenem B. Kingem (75).

Bývalý vyšetřovatel FBI se zaměřením na státní korupci a bohatý byznysmen z jižního Wisconsinu má za sebou slyšení před komisí amerického Senátu, která by měla schválit jeho přidělení do srdce Evropy. Ve své řeči King přiznal, že v České republice nikdy nebyl a česky nemluví. Pokud ho ale do Prahy pošlou, chce se česky učit.

O České republice a její historii toho ví spoustu. „Není to tak dávno, co sametová revoluce ukončila sovětskou okupaci tehdejšího Československa, a v roce 1990 se zde konaly první demokratické volby po čtyřiceti letech. Nikdy nezapomenu na onen úžas vzbuzující moment, kdy byl prezidentem konečně zvolen filozof a básník Vaklaf Havel, jenž celý život bojoval proti tyranii,“ prohlásil před senátory.

King uznává Čechy jako spojence USA v boji s Islámským státem a stoupence sankcí proti Rusku za agresi na Ukrajině. Češi by ale podle něj měli zvýšit výdaje na obranu na úroveň požadovanou NATO.

King na své pražské misi nahradí Andrewa Schapira, kterého v roce 2014 jmenoval Barack Obama. Schapiro ve funkci skončil v lednu a byl znám svými půtkami s českým prezidentem Milošem Zemanem. King podle svých vlastních slov chce Čechy přesvědčovat o významu členství v Unii a bojovat proti šíření ruské propagandy. S tím zřejmě u Zemana narazí stejně jako jeho předchůdce…

S čím s Kingem nebude souhlasit ani Zeman ani většina Čechů, je jeho pohled na migraci. „Věřím, že Česká republika otevře dveře lidem hledajícím příležitost žít ve svobodné a demokratické zemi. Česko má silnou ekonomiku a věřím, že by samo přivítalo lidi, kteří by v zemi chtěli pracovat,“ myslí si King.

Jako první si o funkci velvyslankyně v Praze řekla prezidentova exmanželka Ivana Trump (68), rozená Zelníčková. „Řekl mi: Jestli tu práci chceš, já ti ji dám,“ přiznala při návštěvě Prahy. Zalekla se ale přílišné práce, nechtěla obětovat svobodu, cestování a zábavu, a tak odmítla. A Zeman ji za to při pražském setkání pěkně vyplísnil! „Naprosto jsem zuřil, svou hůlku jsem ale zrovna neměl při sobě...,“ pravil.

VIDEO: Goodbye amerického velvyslance Schapira v Česku: Kdy mu tady bylo nejhůř?

Video  Goodbye amerického velvyslance Schapira v Česku: Kdy mu tady bylo nejhůř?  - Václav Lang, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

TrojanSlovakia ( 7. srpna 2017 11:09 )

 Opilec - teplý Havel na tej foto sa podobal na Hitlera.

TrojanSlovakia ( 7. srpna 2017 11:02 )

 Česko si si mýlia v USA s Čečenskom. Po bombe na maratóne v Bostone Američania v komentároch chceli bombardovať Česko a Prahu. Keď boli zplavy v Prahe na mape CNN bola na Vltave okrem Prahy aj Bratislava. Vás v USA v skutočnosti už nepoznajú - ako si Slovensko mýlia so Slovinskom, tak si Česko mýlia s Čečenskom a nevedia ani,kde ich na mape hľadať. Vašek Havel - teplá Láhev bol ako opitý Jeľcin - za chlast vás predal a prelomil Benešové dekréty, lebo o Lucernu a Barranov Havlovci prišli za spoluprácu s fašistami za Protektorátu Čechy a Morava. 💤

TrojanSlovakia ( 7. srpna 2017 10:54 )

 Váš slávny prezident Vaklaf - Vašek Havel - opilec alias teplá Láhev je slávny, len u vás v bulvárnom Tresku. Nikdy nemal deti, lebo bol teplý a Oľga bola mamonárka a skôr vyzerala ako v úlohe matky. Dáša bola zlatokopka a slávny opilec Vašek teplá láhev skončil v lacnej rakve z Poľska. Humanitárne bombardoval Srbsko a všade sa pretŕčal s krvavou Madlenou, ktorá ryžovala na krvi Srbov v Kosove. V Prahe máte, iba odpad vo verejnom živote, tak bez Moravy by bolo Česko stratené ako falošný život teplého Vaška, ktorý si na hrad vodil chlapcov.

eliska963852 ( 7. srpna 2017 10:44 )

Zeman se do Bílého domu asi nepodívá . A on se Trumpovi tolik podbízel, musí to být pro Zemana hodně ponižující.

fotrpjotr ( 7. srpna 2017 10:30 )

Nic není horšího,než obdivovat Havla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa