Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vyhrál zakázku za miliardy, sídlí v ruinách: Blesk našel firmu, za kterou se přimluvil Zeman

Autor: Jakub Kopřiva - 
2. srpna 2017
14:42

Je to buď génius, nebo chvástal za všechny peníze: Michael Smelík (53) tvrdí, že si za 10 let našetřil 10 miliard! A jeho málo známá firma vyhrála obří tendr na výstavbu vodních elektráren v Kyrgyzstánu poté, co se za ni přimluvil prezident Miloš Zeman (72)! Smelíkův Liglass Trading přitom sídlí v ruině!

Kdysi zřejmě proslulá fabrika stojí v severočeské obci Líšný na ploše mezi rameny řeky Jizery. Při vstupu do areálu nás vítá opuštěná vrátnice a vybledlá reklama. O pár metrů dál narazíme i na jednoho z posledních zaměstnanců firmy. „Musím vás poprosit, abyste si to nafotili za plotem,“ přivítal nás stroze. Pak se ale rozpovídá. „My jsme sice Liglass, ale ne ten, co má stavět v Kyrgyzstánu. S tím máme společné jen sídlo firmy, které je zapsané v obchodním rejstříku, a majitele, jinak nic. Je pravda, že jsme v insolvenci a tady probíhá už jen jakási udržovací výroba.“ Při pohledu na stav továrny se nelze ani divit.

Velká »chatrč« s dírou ve zdi, kde se povalují cihly, vysypaná okna i neudržovaný pozemek dávají tušit, že se firma produkující skleněné korálky drahnou dobu potýká s problémy. A to kdysi spolupracovala i s fotografem Janem Saudkem (82), který pro ni navrhoval šperky.

V obci sídlí dvě firmy Liglass. Bývalý sklářský obr Liglass, a. s., který je v insolvenci, a Liglass Trading, který se zabývá energetikou a má stavět v Kyrgyzstánu. Údajný miliardář Smelík má vazby na obě tyto firmy. V krachujícím sklářském podniku byl členem představenstva, energetická společnost mu patří.

Pro místní je podnikatel Smelík něco jako sněžný muž. „Ne, nikdy jsem ho neviděl(a),“ říkají v různých obměnách. Stejně je na tom i starosta Jiří Mikeš: „Pana Smelíka neznám. Jenom jeho bratra Reného, který je v představenstvu Liglassu (sklářského). Michaela ale ne, nikdy mi neřekli: Hele starosto, pojď na kafe nebo něco podobného. A to tu starostuji 15 let. Kdysi zdejší fabrika zaměstnávala až 200 místních a dalších skoro 800 z okolí,“ vykládá starosta. Pak se ale zachmuří: „Nezůstalo tam nic, co nebylo přišroubované,“ posteskl si.

Za firmu, která má stavět v Kyrgyzstánu na řece Naryn vodní elektrárny za skoro 12 miliard korun, se bůhvíproč přimluvil místní prezident Almazbek Atambajev (60), prezident ČR Miloš Zeman i jeho kancléř Vratislav Mynář (50). Jenže Liglass Trading v Česku téměř nikdo nezná. Na svých stránkách se firma chlubila projekty se společnostmi, které o její existenci neslyšely. Také financování stavby budí rozpaky.

Firma totiž vykazovala obrat několik stovek tisíc korun a najednou má její majitel Smelík dle vlastního prohlášení pro kyrgyzské novináře našetřeno 10 miliard! Při jiné příležitosti zase prohlásil, že stavbu zaplatí soukromí investoři z USA, Asie a Evropy. Navíc musí z projektu vyplatit ruské investory částkou 827 milionů korun.

Podnikatel Smelík působil v několika firmách zabývajících se obnovitelnými zdroji energií. Zkušenosti prý má jak z tuzemska, tak i ze zahraničí. Tvrdí, že se učil od jednoho z nejznámějších solárníků v Česku Martina Shenara. Smelík také přiznal vazby na lidi z okolí lobbisty Iva Rittiga. Blesk se pokoušel Smelíkovi dovolat, ale neúspěšně.

Prezident Miloš Zeman tvrdí, že lobboval za zakázku pro Liglass poté, co mu jej doporučilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Rezort se ale brání, že vydal jen jeden doporučující dopis, který nebyl určený pro nikoho z prezidentské kanceláře. Ministerstvo jej prý zhotovilo na žádost majitele Liglassu Michaela Smelíka.

VIDEO: Pirát z Vysočiny: Zeman znovu vyplul na rybník, fanynky mu mávaly

Video  Pirát z Vysočiny: Zeman znovu vyplul na rybník, fanynky mu mávaly  - TV Nova, Hudební banka.cz
Video se připravuje ...

gabreta ( 2. srpna 2017 21:43 )

Kde byly všechny tyhle kecy, kdž u Kalouska vyhrála tendr na padáky za miliony firma o třech lidech v jedný kanceláři. Nikdy je nevyráběla a neměla jedinýho zaměstnance ani dílny, natož materiál! Kdes byl zdenekk a jaký máš ještě jména??

borka30 ( 2. srpna 2017 21:37 )

tramping !!!

pomoooc-hori ( 2. srpna 2017 18:58 )

Kašpar zdenekk zase v deseti nickách.

kuromrd ( 2. srpna 2017 18:39 )

tak tohle asi ovar pos.ral, kirkizáci osedlaj soby a vtrhnou na nás, ještě že máme gripeny

tgbg ( 2. srpna 2017 17:57 )

Miloš Zeman je dementní a paranoidní člověk a není nadále schopen vykonávat funkci prezidenta republiky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa