Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kvůli Mynářovi chystá vlastní party na Hradě. Lidé už poslali přes 600 tisíc

Autor: Jakub Veinlich - 
28. července 2017
19:20

Původně to měla být recese, která se ale nakonec přerodila ve vážně míněnou akci. Aktivista a dokumentarista Petr Horký chce uspořádat „víc než protest“ v zahradách Pražského hradu. Reaguje tak na komentář hradních úředníků, že si slavnosti v areálu sídla prezidentů může uspořádat svou party každý – ne jen hradní kancléř Vratislav Mynář nebo blízký spolupracovník Miloše Zemana kontroverzní postava Martin Nejedlý. Peníze se Horkému jen hrnou.

„Mýdlo na Hradě“ tak Petr Horký svou akci nazval. Přes internet na ni chtěl vybrat alespoň 400 tisíc korun. Během pár hodin ale nestačil zírat. K pátečnímu odpoledni má splněno na více než 165 procent. Celkově lidé poslali přes 660 tisíc korun.

„Jsem z toho paf a jsem nadšený. Ptal jsem se provozovatelů webů a zjistil jsem, že jsem nejrychlejší start v dějinách českého crowdfundingu, protože my jsme za 10 a půl hodiny měly vybráno sto procent cílové částky,“ neskrývá pro Blesk.cz radost organizátor akce Petr Horký.

„Na začátku bylo moje naštvání nad papalášismem hradních úředníků pořádajících v prostorách Hradu svoje narozeniny. Na začátku také byla s tím spojená vrchnostenská bohorovnost, že ...přece se na podobnou akci může složit každý...! Ok, zkusíme to,“ burcuje Horký podobně smýšlející lidi na internetu, pro které jsou vstupenky stále ještě v prodeji.

Hrad už s organizátory jedná

Poslechli. Akce, která má ověřit, zda si skutečně může akci v Jižních zahradách Pražského hradu uspořádat každý, a ne jen hradní kancléř Mynář své narozeniny, bude devátého září od 15 do 20 hodin. A Hrad už o akci ví.

„Dle informací ze Správy Pražského hradu a pana ředitele Ovčáčka je termín na akci Mýdlo na Hradě ze strany Správy Pražského hradu potvrzen a s organizátory se dojednávají podrobnosti,“ řekl Blesk.cz pracovnice tiskového oddělení na Pražském hradě Štěpánka Šedivá.

Apolitická akce

Ochranka u vchodu prý odmítne vstup každému, kdo by si na akci vzal transparent anebo chtěl dělat mezi lidmi politickou agitku. Politikům ani pracovníkům prezidentské kanceláře prý ale vstup zakázaný nebude.

„Domlouvám, aby do zahrad Pražského hradu přišli, herci, zpěváci, umělci, vědci a další. Ti pak budou mít kartičku se jménem a funkcí, jakou práci dělají, aby se lidé mohli mezi sebou bavit a říkat si slušně své názory, i když spolu třeba nesouhlasí,“ popsal zamýšlený průběh akce s podtitulem „Pojďme se bavit“ pro Blesk.cz Horký.

VIDEO: Hradní kancléř před pár týdny uspořádal v zahradách Pražského hradu vlastní oslavu 50. narozenin: 

Video  Kancléř bez prověrky slaví narozeniny: Přišel Uzel, Duka, Šlechtová a tajili dary  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

Pokud prý dorazí do zahrad pražského hradu 9. září například i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, Horký se s ním prý rád setká. A bude si s ním chtít některé věci vysvětlit. Mezi účinkujícími má být například Spirituál kvintet a dorazit by měl i Tonda Blaník.

„Nájem Jižních zahrad Hradu stojí 180 tis. + 21 % DPH. K tomu ochranka, toalety, ozvučení, alespoň základní program, instalce a deinstalace techniky, stolů, úklid, pojištění, snad i nějaké pohoštění, technický personál (někdo u vstupů), právní služby, účetní, výroba kartiček, výroba dárků, jejich balení a rozesílání atd.,“ přidal na web Horký výčet, za co mimo jiné vybrané peníze utratí. Co bude vybráno nad náklady celého setkání, chce předat nadaci Národ dětem, která podporuje dětské pacienty s leukémií.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 31. července 2017 07:48 )

Když se najde dost přitroubel, kteří mu na to pošlou prachy, tak ať slaví. Třeba těm trumberům dojde, že posílají peníze parizitovi

zkzkz ( 29. července 2017 22:38 )

Nezadat ( 29. července 2017 07:53 )

borka30 ( 28. července 2017 21:30 )

Ať si uspořádá oslavu, ale to asi není jeho cíl. Je to provokatér a to se mě vůbec nelíbí, že zneužijí Hrad k provokativnímu účelu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa