Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tajný kryt pro 30 vyvolených komunistů: Tady měli „papaláši“ přečkat katastrofu

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
22. července 2017
07:10

Nejdůležitější z nejdůležitějších – jen takoví komunističtí „papaláši“ by se v případě útoku mohli ukrýt v bunkru v ústředí strany, které bývalo v dnešním ministerstvu dopravy na pravém břehu Vltavy. Kryt pro 30 členů ústředního výboru byl vybudován v 50. letech, strana budovu využívala od roku 1960 až do revoluce. Podívejte se do útrob bunkru v dalším díle seriálu Když promluví zdi.

Paranoia, nebo reálné obavy o bezpečnost? Možná trochu od obojího donutilo komunisty přesídlit svůj ústřední výbor do budovy ze 30. let, někdejšího ministerstva železnic. To tu sídlilo ještě deset let po válce, KSČ se tu usadila teprve v roce 1960 a existence protiatomového krytu byla zřejmě jedním z důvodů.

Podívejte se do prostor krytu, kam se mělo vejít 30 vyvolených. Co vše bylo součástí vybavení? Kde stál původní kryt z války? A proč už není v provozu únikový východ z krytu?

„Budování toho krytu – ty dokumenty – byly tenkrát tajné, tenkrát ten ústřední výbor, to byly všechno přísně tajné dokumenty. Máme k tomu nějaký plánek, který jsme si nechali udělat,“ vysvětluje problém s dohledáváním historických podrobností zaměstnanec vnitřní správy ministerstva dopravy Zdeněk Košťál. Zbytek zničili komunisté při svém odchodu v roce 1990.

Plánek protiatomového krytu Plánek protiatomového krytu | Alexandr Malachovský / Blesk

V plně funkčním krytu by komunističtí bossové zřejmě vydrželi kolem 14 dní. Jde ale jen o odhady, protože neexistují dokumenty o tom, jak dobře byl kryt zásobován jídlem.

Dnes je bunkr částečně muzeem dochovaných věcí z doby rudé totality. Kromě čtvrttunového původního stolu Gustáva Husáka je tu také jeho portrét, jedna z dobových skříní nebo část zařízení kanceláře.

Původní stůl Gustáva Husáka z doby, kdy byl generálním tajemníkem ÚV KSČ. Původní stůl Gustáva Husáka z doby, kdy byl generálním tajemníkem ÚV KSČ. | Alexandr Malachovský / Blesk

V roce 2002 zasáhly vzhledem k poloze suterén dnešního ministerstva dopravy ničivé povodně. Co bylo ve sklepení ukryto, bylo nenávratně poničeno nebo zcela zmizelo. „Nebylo to zajištěno proti povodním, takže tyto prostory byly kompletně vytopeny po strop – tady bylo všechno pod vodou,“ poznamenal Košťál.

Další díly seriálu najdete zde: Když promluví zdi

 

asijo ( 22. července 2017 09:18 )

Ty taky ne,protože by si věděl,že komunisti mysleli i na lidi,dnešní politici jen na sebe.

moiaza ( 22. července 2017 08:38 )

Jastana to píše za mě. Přesně tak. 30 koumunistů Blesku leží v hlavě a každý pohlavár a milionář má podobný kryt zařízený mnohem luxusněji. Dokonce jsou firmy, které na zakázku podobné kryty stavía zákazek mají hodně. Nevysmívejte se komunistům, když jste dnes daleko horší.

santikxauz ( 22. července 2017 08:04 )

Naši politici mají haciendy za mořem,takže nevidím v tom podstatný rozdíl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa