Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pravidla pro cizince v Česku zpřísní, poslanci přehlasovali Senát

Autor: Václav Lang, ČTK - 
27. června 2017
17:04

Pro cizince usazené v České republice budou nově platit přísnější pravidla. Například budou moci být vyhoštěni, pokud se dopustí trestného činu. Poslanci v úterý přehlasovali senátory, kteří novelu cizineckého zákona zamítli. V případě přijetí zákona hrozí, že se senátoři obrátí na Ústavní soud.

Novela má po vzoru azylového zákona umožnit zastavení řízení o povolení pobytu, pokud by se cizinec bez vážného důvodu k řízení nedostavil, lhal by, předkládal padělané doklady. Na řízení má mít vliv také cizincovo odsouzení pro úmyslný trestný čin. Podnětem byly nedávné problémy se zahraničními pracovníky v některých českých průmyslových zónách.

Omezit nežádoucí ekonomickou migraci má novela postihem takzvaného skrytého agenturního zaměstnávání bez povolení úřadu práce. Zavádí také kategorii nespolehlivého zaměstnavatele v případě jeho zadlužení, neplacení pojistného za zaměstnance nebo nelegálního zaměstnávání. Taková firma by cizince nemohla zaměstnávat. Proti tomu bouřily zaměstnavatelské svazy v čele s Hospodářskou komorou.

Senátoři původně návrh odmítli s tím, že jsou změny v rozporu s ústavou, právem EU i lidskoprávními závazky ČR. Sněmovna je ale v úterý přehlasovala v poměru 113 ku devíti.

Poslanci se vrhli na senátora

Rozhodnutí horní komory v úterý na plénu hájil senátor Václav Láska (SZ), podle kterého zákon „není o azylu, o uprchlících, není o tom, čemu dneska říkáme migrační krize“.

Novinka podle něj dopadne hlavně na ty cizince, kteří u nás pracují, studují nebo mají založené rodiny. Jmenoval například americké učitele angličtiny, dělníky z postsovětských zemí nebo korejské top manažery. Pochybuje prý o tom, že by novela přinesla zvýšenou bezpečnost republiky. Naopak prý hrozí, že cizince vyhostíme do země, kde zuří válka, za „malicherný“ prohřešek.

Opatření jsou podle kritiků v rozporu s mezinárodními závazky ČR a také s ústavním pořádkem. Láska jako příklad uvedl odejmutí práva na soudní přezkum, kterým je podle něj zrušení povinnosti soudů ukončit řízení o propuštění cizince v případě, že je propuštěn před dokončením soudního líčení. Opatření sice podle senátora ulehčí soudům, ale také znemožní cizinci žádat odškodnění.

Poslanců se dotklo, že na plénu nezůstal u prezentování stanoviska Senátu, ale pustil se i do osobních hodnocení.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) návrh hájil s tím, že jeho cílem je posílit boj s nelegální migrací, zatímco má být zachována podpora ekonomické a prorůstové migrace. „Ale ta migrace musí být řízená, koordinovaná,“ řekl.
Zákon nyní dostane k podpisu prezident.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krat5 ( 27. června 2017 19:54 )

nevím o co jde senátu, pokud jsem tomu rozuměla dobře, tak problémy by měli ti cizinci, kteří by nedodržovali naše zákony....takže senát nechápu

marlen52 ( 27. června 2017 18:40 )

ať sem žádné neberou a nebudou muset vymýšlet co s nima až něco udělají

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa