Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Elektronické občanky budou, kývl Senát. Chovanec narazil s bičem na uprchlíky

Autor: zst - 
31. května 2017
17:06

Jeden úspěch, jedna stopka. Takovou bilanci si odnesl ze Senátu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) po projednání zákonů o pobytu cizinců a novely, která zavádí občanské průkazy s elektronickými čipy.

Senát odmítl zpřísnění podmínek pobytu a zaměstnávání cizinců v Česku, které u poslanců prosadilo ministerstvo vnitra v rámci novely cizineckého zákona. Bylo by to v rozporu s ústavou, právem EU i lidskoprávními závazky ČR, rozhodli senátoři. Už dříve navrhli zamítnout zákon oba přidělené senátní výbory. Novelu tak dostane Sněmovna k opětovnému projednání.

„Nic to neznamená, novela zákona měla dostatečnou podporu ve Sněmovně,“ poznamenal k tomu před novináři senátor Tomáš Grulich (ODS). Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) výtky odmítl s tím, že jsou podle jeho úřadu neopodstatněné. Podívejte se na jeho komentář:

K názoru Milana Chovance se přiklání i Grulich, naopak opačný názor má exministr Jiří Dienstbier (ČSSD).

„My tam kolizi s ústavou nevidíme,“ prohlásil Chovanec na plénu. Připomněl, že novelu poslala Sněmovna do Senátu hlasy 148 poslanců, což je víc, než kolik je třeba k přehlasování veta horní komory. Novela je podle ministra potřebná i kvůli omezení ekonomické migrace.

Dienstbier namítal, že návrh například nepřípustně ruší dozor státních zástupců nad výkonem zajištění cizinců v detenčních zařízeních nebo omezuje právo na sloučení rodin cizinců. „V této podobě je návrh neústavní a je v rozporu s evropským právem a lidskoprávními smlouvami,“ uvedl někdejší ministr pro legislativu a lidská práva. Zamítnutí novely vedle obhájců lidských práv požadovala také Hospodářská komora ČR.

Novela má mimo jiné po vzoru azylového zákona umožnit zastavení řízení o povolení pobytu, pokud by se cizinec bez vážného důvodu k řízení nedostavil, lhal by, předkládal padělané doklady. Na řízení má mít vliv také cizincovo odsouzení pro úmyslný trestný čin. Podnětem byly nedávné problémy se zahraničními pracovníky v některých českých průmyslových zónách.

Občanky s čipy dostaly zelenou

Senátoři naopak v souladu s rozhodnutím poslanců poslali k prezidentovi novelu zákona týkající se vydávání občanských průkazů s čipem. „Nebudete muset přinést foto v papírové podobě, použijí se fotky, které už jsou v jiných registrech nebo Vás vyfotí, požádat budete moci v jakékoliv obci s rozšířenou působností, žádost půjde elektronicky, tím se zrychlí vyřízení žádosti,“ vysvětlila význam novely poslankyně a velká podporovatelka Věra Kovářová (STAN).

Nový občanský průkaz s čipem na zadní straně Nový občanský průkaz s čipem na zadní straně | Foto: archiv Blesku

Lidé budou moci žádat o vydání osobních dokladů navíc v kratší lhůtě, poplatek bude ale v takovém případě vyšší.

Reakce Milana Chovance po schválení elektronických občanek ve Sněmovně:

bumb ( 31. května 2017 18:52 )

bumb ( 31. května 2017 18:20 )

zindula,SUPER a pravdivě napsané.

joudajoudovy ( 31. května 2017 17:53 )

bič na cizince? t big brother arrived in t Czech Republic

moiaza ( 31. května 2017 17:14 )

Zajímavá osobnost ten náš pán ministr. Vysokou školu vystudoval za pár měsíců, přitom neumí žádnou cizí řeč. Musí to být hodně pevná podržtaška, že tak mizerná škola stačí na ministra. Vlastně proč ne? Stropnickému stačil k ministrovi titul komediant.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa