Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jourová o vládní krizi: Bylo mi trapně a smutno, média jsou u Babiše problém

Autor: Tomáš Polák - 
24. května 2017
06:30

Eurokomisařka Věra Jourová (ANO) pro Blesk.cz připustila návrat do české politiky. Momentálně jí prý připadá vzrušující, řekla ve Studiu Brusel. Jourová v rozhovoru také zhodnotila vládní krizi, kterou prý musela často vysvětlovat svým kolegům. Vyjádřila se i k tajně pořízeným nahrávkám šéfa svého hnutí Andreje Babiše. Podle Jourové je problematické už to, že Babiš vůbec média vlastní. Nebo minimálně do února vlastnil.

„Samozřejmě, že se mě tady lidé ptají, co se děje, protože Česká republika je dlouhodobě vnímaná jako stabilní a předvídatelná země, a najednou taková turbulence i s některými jaksi teatrálními prvky a nečekanými zvraty,“ uvedla Jourová k aktuálně končící vládní krizi.

„Musím říct, že jsem dávala dost často odpovědi na to, co si o tom myslím, a to, co jsem si říkala, je, že to už je asi předvolební kampaň, a že doufám, že ta vláda dovládne až do konce mandátu,“ řekla eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů.

Teatrálními prvky měla Jourová patrně na mysli incident na Pražském hradě z počátku krize, kdy premiér Bohuslav Sobotka přišel za prezidentem Milošem Zemanem na jednání, ten ale nechal připravit sál jako při předávání demise.

Bylo mi hrozně trapně a smutno, protože já prostory Pražského hradu považuji skoro za posvátné a dodneška s dojetím vzpomínám na dobu, kdy mě tam pan prezident jmenoval do funkce ministryně,“ komentovala Jourová a nešetřila kritikou.

„To, co se tam dělo v historii, jsou nedotknutelné věci, které se týkají české státnosti, hrdosti českého národa, toho všeho, co by mělo být doprovázeno velkou mírou důstojnosti a vážnosti. A to, co jsme viděli, to teda bylo od důstojnosti a vážnosti na hony vzdáleno,“ doplnila.

Video  Jourová o vládní krizi: Musela jsem to tady často vysvětlovat  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

„Babišovo vlastnictví médií je problém“

Během vládní krize se objevily také nahrávky, na kterých Andrej Babiš řeší s dnes už bývalým novinářem MF Dnes Markem Přibilem kauzy svých politických protivníků. Jourová prý sama neschvaluje, aby vládní představitelé vlastnili média.

„Nebyla jsem z toho nadšená, když jsem zjistila, že tam bude souběh silného a zásadního politického angažmá a vlastnictví médií. Zároveň ale musím říct, že pan Babiš média koupil ještě před tím, než jsme začali fungovat ve vládě,“ řekla Jourová. „Já si myslím, že to problém je, já to říkám dlouhodobě,“ upozornila. 

Mediální skupina Mafra, kam patří i MF Dnes, ještě do února patřila Babišovi, který ji pak převedl do svěřeneského fondu. Zásahy do médií ministr odmítá. Schůzku s novinářem označil za chybu a předem zorganizovanou provokaci.

Hrozbou politického zneužití médií v České republice se bude 1. června zabývat také Evropský parlament. To je například podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) pro Česko ostuda. Jourová ale volí jiná slova. „Je to určitě akce, která přinese nějakou negativní pachuť nebo souvislost s Českou republikou. Vůbec tomu nejsem ráda,“ dodala.

Návrat do Česka? Politika je teď vzrušující, míní Jourová

Do funkce eurokomisařky Jourovou navrhla v roce 2014 vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Nahrazení novým kabinetem po říjnových volbách se ale komisařka nebojí. „To si nepřipouštím. To by teda asi musel být velký průšvih, který bych provedla, aby to byl důvod k tomu, že by mě Česká republika chtěla stáhnout. Ale kdyby to byl průšvih tohohle kalibru, asi bych to udělala sama, ale neplánuji to,“ řekla s tím, že chuť se „vlomit“ do české politiky ale prý docela má.

„Mně to tam teď připadá docela vzrušující, tak to víte, že mě to zajímá. Mám různé chvilky, někdy si říkám: Jourová, je dobře, že jseš mimo, a pak si říkám: Safra, teď bych třeba chtěla někde pomoct nebo být užitečná zase doma. Ale teď jsem tady a snažím se být užitečná tím, co dělám,“ dodala pro Blesk.cz.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 24. května 2017 11:39 )

ale vas nikdo a nikdy volit ani nebude, tak klidek a pohodicka.

dagmarj ( 24. května 2017 09:23 )

tahle dáma, v okamžiku kdy opustila vazební věznici, má potřebu si nahrabat a je jí jedno, jak to bude. Ta je ochotná i celou republiku zaprodat. Takoví lidé nemají v politice co dělat!!! Ona je naprostý hnus. A díky takovýmu hnusu je pro mě Babiš naprosto nevolitelný!! Kajínek má oproti ní nad hlavou svatozář!!

joudajoudovy ( 24. května 2017 08:53 )

vysvetlim migranty: tim, ze jsme v bruselu byli prehlasovani dalsimi ministry vnitra a nepodali jsme zalobu s polaky i madary, jak se sobotka i fico kasali a nakonec V4 zradili, musime kvoty naplnit. proti rozhodnuti eu neexistuje opravny nastroj. jourova to vysvetlila na CT24 ale v podani bleskoveho kyble pomeji a dalsich medii, je jeji zduvodneni vytrzeno z kontextu. jourova neni vinik, vinikem je sobotka. skoda, ze sve aktivity nezameril timto smerem, misto likvidace babise, ktery se po volbach s tim bude muset popasovat a my take. co je hruzostrasne a media o tom mlci, ze k nam poslou vylodence z afriky jenz plni italii. macetojedy nikdo nechce a sup s nimi do byvalych soc-demo satelitu. mimo jine za pozornost stoji zakon eu na omezeni drzeni zbrani. vubec se nejedna o myslivce, kdy chovanec v mediich spustil protestni akce, ale o poloautomaticke zbrane, ktere z vetsi casti drzi prachati hracickove. zde sobotka chce podat zalobu na eu neb si chudacci nebudou moci hrat na vojacky s nazehlenymi puky a skrobenymi brigadyrkami. o co vlastne s migranty go? tradicni politicke strany s kaloukem a stanem to chteji hodit na ANO, ktere udajne migranty podporuje. kdo pozorne sleduje ANO s babisem, jsou proti prijeti i vyplate davek ve vysi zapadni evropy + nesouhlas s vystavbou socialnich bytu pro ne urcene, kdy si to cssd dalo za prioritu. o nase socialniky vubec nejde.

hedvicka ( 24. května 2017 08:12 )

Paní Jourová žije mimořádně mimo realitu. V EU si užívá hojnosti, mele nesmysly o migrantech, ta bude koukat, co se jich poflakuje po Praze i jinde, jde z nich hrůza, vždy si říkám, co se jim honí v palicích, kdo a kdy to tu někdo odnese, je zajímavé, že nikdy se nezmíní o těch již desetiletí trvajících porevolučních časech, rozkradených, vytunelovaných hlavně ods, čssd , top 09, kdu čsl... , jsme ve všem na posledních místech. Myslím, že si tu v ČR v posledních dnech paní Jourová docela naběhla, snad jí to otevřelo oči, viz. různé její diskuze v televizi. Paní Jourová vzchopte se, vaše myšlení je pokřivené, myslete na to, jak se to tu vedlo a vede a co nás čeká v případě slavných "kvót", které vám nikdy nebyly cizí a i jste je odhlasovala, je už na čase.

wooligan ( 24. května 2017 08:10 )

pojďme ji volit! to je ona. naše spása

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa