Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka káral Zemana za Liberec, kvůli nahrávkám Babiše svolá bezpečnostní radu

Autor: Václav Lang - 
10. května 2017
22:20

Až těsně před odletem na státní návštěvu Lucemburska se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dozvěděl, že prezident Miloš Zeman svolal narychlo do Liberce setkání vládních špiček. Ve středu večer na něm měli předsedové koaličních stran řešit cestu z vládní krize. Premiér za sebe vyslal 1. místopředsedu Milana Chovance a novinářům v Lucemburku řekl, že takové jednání považuje za zbytečné a neefektivní. Uvedl také, že na příští týden svolá bezpečnostní radu státu, která se bude zabývat zveřejněnými nahrávkami vicepremiéra Andreje Babiše (ANO).

„Je to prostě způsob, jakým Hrad pracuje, jakým způsobem dělá politiku. Myslím si, že je to zbytečné, malicherné, že by se dalo jednat úplně jiným způsobem, ale těžko mohu jednat za prezidenta republiky. Prezidentem republiky je Miloš Zeman a ten se chová právě takovýmto způsobem,“ odpověděl Sobotka na dotaz Blesk.cz.

„Myslím, že to není úplně ideální způsob, minimálně je to neefektivní,“ dodal a zopakoval, že jeho zhruba 24hodinová služební cesta byla známa dlouho dopředu, navíc měl prezident od pátku dost času, aby zareagoval na jeho návrh odvolat z vlády ministra financí Babiše.

Podívejte se, jakou potupu nachystal minulý týden na Hradě prezident Zeman:

Video  Moment potupy: Sobotka mluvil, Zeman odešel v půlce věty  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Premiér pochválil demonstranty

Od schůzky Andreje Babiše, Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) a Milana Chovance v libereckém Grand hotelu Imperial s prezidentem Zemanem čekal, že se konečně dozví termín, ke kterému hlava státu Babiše odvolá. Marně.

Sobotka se ve středu večer po jednání se svým lucemburským protějškem Xavierem Bettelem vyjádřil také k demonstracím, které na mnoha místech republiky probíhaly právě proti Babišovi a Zemanovi. Ocenil účastníky a řekl, že kdyby mohl, přišel by se podívat na Václavské náměstí.

„Je ohromné, že se tolik lidí projevilo, že ukázali po celé republice, že jim záleží na tom, co se v naší republice děje, že se tolik lidí dokázalo postavit za dodržování ústavy,“ řekl premiér.

Sobotka se podle svých slov také rozhodl vyhovět návrhu lidovců na svolání bezpečnostní rady státu, která by řešila citlivé odposlechy, na nichž je zachycen Babiš. „Určitě této žádosti vyhovím a určitě tam pozvu zástupce příslušných složek, tak abychom obdrželi aktuální informace o tom, co se odehrává,“ zmínil. Bezpečnostní rada by se měla sejít příští týden.

Odvolání Babiše bylo prý v pořádku

Premiér se vrátil také k dopolednímu jednání koaliční rady. Zástupců vládních stran se prý zeptal, zda chtějí odejít z vlády, případně vypovědět koaliční smlouvu. Žádná z partají s ničím z toho nesouhlasila. Vyzval proto ANO, aby doručilo návrh na nového ministra financí. „Až tu nominaci obdržím, tak se k ní vyjádřím,“ reagoval na dotazy ohledně možného Babišova nástupce.

Zároveň Sobotka odmítl, že by jeho způsob odvolání ministra financí odporoval koaliční smlouvě. „Já myslím, že jsem jiný způsob zvolit nemohl, protože jak jistě víte, Andrej Babiš byl opakovaně vyzýván, aby sám odstoupil, aby problém vyřešil, nicméně nikdo jiný než předseda vlády to rozhodnutí přijmout nemohl, čili podle mého názoru to rozhodnutí je v souladu s koaliční smlouvou,“ řekl. „Pokud by hnutí ANO skutečně bylo přesvědčeno, že koaliční smlouva není dodržována, tak má celou řadu nástrojů, jak reagovat,“ uzavřel.

Premiér Sobotka byl hostem i Studia Blesk. Podívejte se na záznam pořadu:

Video  Sobotka v Blesku: O (ne)demisi, potupě na Hradě a Babišových nahrávkách  - Blesk TV
Video se připravuje ...

ARMAGEDON2017 ( 14. května 2017 19:37 )

Správné znění:Prohlášení blba co si říka zde ..zdenekk,alias dvacetiletý slabozraký autista Mikuláš „Miki“ Kopas (alias zdenekk, ignotus, informatik, partyzánka.michel, Hunt a mnoho dalších nicků) ,tedy: SOBOTKO,KALOUSKU.. ty náš milý zas raný fízlácký šmejde, my vaši věrní PODRAZACI a Top09 vam věříme i když jste práskači, ojebávači,zloději, podrazáci, mafiáni, křiváci a lháři. A já autista a blb zdenekk Miki Kopas -kuřbuřt vas miluju k zulíbání...

kukukuuu ( 11. května 2017 16:21 )

A Ty zapařenou mozkovnu od těch Tvých chujovin.

brusic ( 11. května 2017 10:24 )

ale ziji potomci cha cha party a jejich podrztasky, vcetne umelcu. kdyz vymenili kabatky za logo s demokracii, jejich stb slozky se palili za prahou. policajti privolane hasice od lidi na misto ani nepustili. ve vzduchu se pry vznasely ohorele papiry a proto to prasklo.

kukukuuu ( 11. května 2017 10:15 )

Miki, nabízím tykačku (tak jako Ty Kárlovi). Co Ty na to ?

123123 ( 11. května 2017 09:56 )

Kopas alis Zdenekk či jak se hlásíš? Zalez ty hnise zaplacený. Už si spokojený? Máš co si chtěl?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa