Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za Babiše už našli náhradu. Nesmí být spojena s Agrofertem, varuje Sobotka

Autor: simao, ČTK - 
6. května 2017
21:15

Hnutí ANO má kandidáta na ministra financí, pokud prezident Miloš Zeman z této funkce odvolá vicepremiéra a šéfa hnutí Andreje Babiše. Babiš to v sobotu řekl České televizi. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nesmí být tento kandidát spjat s Agrofertem.

„Někoho máme, ale není důležité, kdo to je, já to nechci komentovat,“ řekl ČT Andrej Babiš (ANO), který se dnes vydal mj. mezi mladé na brněnský Majáles či na festival Utubering.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) souhlasí, aby ANO svého kandidáta navrhlo. Požaduje ale, aby byl tento člověk odborně připraven. „A za druhé, nesmí tam být podobný problém jako u Andreje Babiše, to znamená podnikatelská minulost spojená s operacemi Agrofertu,“ řekl v televizi Sobotka.

Babiš kupoval korunové dluhopisy už jako politik

Hlavním úkolem nového ministra má podle Sobotky být, aby Finanční správa zkontrolovala všechny jednokorunové dluhopisy, které využil i Babiš, jako někdejší majitel Agrofertu.

Podle magazínu Reportér pořizoval Babiš korunové dluhopisy, které se nedaní, nejprve jako zvolený poslanec, další pak po nástupu do funkce ministra financí. A to i půl roku poté, co se vedení resortu ujal po Miroslavu Kalouskovi (TOP 09).

VIDEO: Andrej Babiš byl ve čtvrtek hostem studia Blesk. To to ještě vypadalo, že chce premiér Sobotka podat demisi celé vlády. V pátek však Sobotka otočil a rozhodl se pro odvolání Babiše

Video  Celý rozhovor s Babišem: Vím, kdo na mě sbírá kompro! A svatbu s Monikou do toho netahejte  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Babiš tvrdí, že se s korunovými dluhopisy ničeho protiprávního nedopustil a za to, že se nedaní, může právě Kalousek.

„Cenné papíry s šestiprocentním ročním výnosem koupil ve třech balících, všechny již jako aktivní politik. První a zároveň největší část koupil měsíc poté, co byl v říjnu 2013 zvolen poslancem za hnutí ANO: 22. listopadu 2013 zaplatil 1,3 miliardy korun (přesně 1 320 309 999 Kč),“ uvádí Reportér.

Další měl Babiš nakoupit za 153 milionů korun a necelých 83 milionů korun, celkově za dluhopisy zaplatil 1,5 miliardy korun a ročně z nich získává 90 nedaněných milionů korun, dodává magazín.

VIDEO: Takhle mluvil Andrej Babiš o korunových dluhopisech, ještě než tento týden naplno propukla vládní krize

Babiš poukázal na „fotbalovou kauzu“

Svůj agrochemický a potravinářský holding Agrofert však Babiš převedl do svěřenského fondu, což vyžadoval nový zákon o střetu zájmů. Podle premiéra Sobotky je Babiš zatížen podezřeními, že neodváděl daně a že úkoloval novináře v médiích, která v minulosti vlastnil, jak mají psát.

Babiš dnes uvedl, že Sobotka soustavně porušuje koaliční smlouvu a uzavřel pakt s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Reagoval tak na Sobotkův výrok o „mocenském paktu“ Babiše s prezidentem Zemanem.

„Je to jen hra, jak mě dostat z politiky. Proč? Aby ČSSD mohla dál dělat kšefty, jako například teď v dotacích pro fotbal, kde je pochybně rozdával dobrý přítel pana Sobotky a poradce ministryně školství Karel Březina. Ostatně, náměstkyně paní ministryně školství Kateřiny Valachové a její blízká přítelkyně Simona Kratochvílová je od včera ve vazbě,“ vzkázal dnes Babiš na Facebooku.

VIDEO: Přehledně: Ultimátum Babišovi, dopis Sněmovně, Sobotkovy „podrazy“, demise nedemise, mučedník Babiš a hradní potupa

Video  Vládní krize přehledně: Takhle graduje válka Sobotky, Babiše a Zemana  - Klára Brunclíková, David Vaníček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Babiš tak narážel na dotační kauzu, která zasáhla ministerstvo školství i Českomoravský fotbalový svaz, jehož šéf Miroslav Pelta skončil ve vazbě. Policie si posvítila i na předsedu Unie sportu Miroslava Jansta, vlivného člena ČSSD.

„Choval se tak, jak mu to umožnili politici. Teď ho chtějí kritizovat, že se choval nemorálně? To je pro mě absolutní cynismus. Oni nesou odpovědnost za to, jak se Babiš choval v rámci systému, co mu umožnili. Jsem ale přesvědčen, že ČSSD je schopna Babiše porazit, protože strana ukázala, že umí vládnout,“ říkal Jansta v březnu před sjezdem ČSSD v rozhovoru pro lidovky.cz.

Že Babiše nakonec porazí, věří i premiér Sobotka. V pořadu Ptám se, pane premiére v pátek na Blesk.cz řekl: „Nemůžu tolerovat situaci, kdy ministr financí má vážné skandály a odmítá z toho vyvodit odpovědnost a z vlády odejít.“ To, že ministr financí čelí podezření, že se v minulosti snažil vyhýbat placení daní, je dle Sobotky u každého ministra financí „vražedná věc“.

VIDEO: Sobotka byl v pátek hostem pořadu Ptám se, pane premiére. Vysvětloval, proč demisi vlády nakonec nepodá

Video  Sobotka v Blesku: O (ne)demisi, potupě na Hradě a Babišových nahrávkách  - Blesk TV
Video se připravuje ...

velka_0 ( 7. května 2017 23:32 )

Jaromír Zapp, Olomouc A já už se ani nedivím jak je dnes jednoduché "vrtěti psem". Nejsem volič Babiše, ale ten strach, co z něj ti političtí zlosynové mají a ta brutální snaha jej zlikvidovat, za pomoci prodejných novinářů a televizních stanic i když v podstatě na něj nic nemají a všechna jejich rádoby obvinění jsou jen z oblasti hypotéz, mě nutí se zamýšlet nad tím,že on ten Babiš-politik je stejně úspěšný a efektivní jako byl Babiš-podnikatel. ………..........................…. Jiří: Jak to, že v případě Rátha jsou nahrávky nelegální a nelze je k odsouzení použít? Pokud všichni účastníci včetně Moravce odsuzují Babiše na základě nahrávek, kdo je LEGÁLNĚ pořídil, na čí popud vznikly? Pokud toto nikdo nevysvětlí, pak všichni porušujete principy demokracie a právo na spravedlivý proces...... ………………………………….. Josef U.: Sobotka s Kalouskem a ostatní strany jsou tak zoufalí s preferencí že jsou schopni udělat cokoli aby Babiše dostali s kola ven, věřím že to do voleb vydrží.Kalousek symbol korupce se staví do role ochránce demokracie to je vrchol drzosti.Věřím že lidé daji šanci ANU.Kdo nadělal dluhy přeci tzv.trad. strany co udělal Sobotka s restitucema nic.Prodrbal OKD a o tom nikdo s novinářů nepíše.

velka_0 ( 7. května 2017 23:27 )

Ludvík K.: Pan Babiš by měl poukázat na zvěrstva, která na našem národě spáchala polistopadová totalita havlistů za podpory ODS, KDÚ, TOP 09,ČSSD : -ukradli lidem národní majetek v hodnotě 8 bilionů -zorganizovali genocidu národa- za 26 let po převratu se narodilo o 1 272 000 dětí méně než za stejnou dobu před převratem -do země přizvali přes 500 000 imigrantů aby to zamaskovali -zadlužili stát, občany i podniky nesplatitelnými dluhy -z majetku národa a daní dali církevním prelátům 170 miliard -zrušili 200 000 pracovních míst ve výzkumech a vývojích -vyrobili 30 000 bezdomovců z nichž posílají na smrt umrznutím nebo upitím několik set ročně -počet vražd se zdvojnásobil a v roce 1998 ztrojnásobil -vybili 2 000 000 ks skotu a na každé druhé vesnici zeje prázdnotou kravín nebo slepičárna -neustále vymýšlejí jak lidi okrádat např. fotovoltaika kdy se baronům platí 12,5 Kč za KWh vytáhne z kapes lidí 900 miliard - vodárny dali Němcům a ti nám naší vodu prodávají za 100 násobek ceny roku 89 atd. .............................................. Junioři, krůtí brko, dřepíte u PC a nejste schopni svolat se přes sítě v zájmu naší/vaší budoucnosti ?! Chcete dalších 27 let vlády ODS, TOP, KDU a ČSSD ? Mládí, kde jsi ? Mladí, kde se válíte ? Proč se nesvoláte na celonárodní akci na Václavák pro Babiše ? Nevidíte mediálně-politicko-policejně-justiční štvanici všech proti 1 člověku, který chtěl "jen" pozavírat mld tuneláře z našich daní ? Ubožáci z TOP, ODS, KDU, co to tady předvádíte ? Potopu u voleb na vás !

babamotorkarka ( 7. května 2017 23:24 )

Milan Šmid: PROČ BY do TV MĚL BABÍŠ CHODIT ? CO BY ZMOHL PROTI ČESKÉ STRANĚ ZKORUMPOVANÝCH DEMAGOGŮ, KTEŘI SPOLEČNĚ S ODS, KDU-ČSL, TOP 09, UNII SVOBODY A ODA NECHALI ROZKRÁST A VYTUNELOVAT REPUBLIKU SVÝMI KAMARÁDY NEBO TO UDĚLALI PŘES NASTRČENÉ OSOBY ?? KDO BYL ODSOUZEN ZA MILIARDOVÉ DAŇOVÉ UNIKY ? NIKDO , TAK „skvěle“ VLÁDNE ČSSD A ODS,TOP 09 A LIDOVCI ! TEN, KDO PŘEJEDE PODNIKATELI PSA, dostane VyŠŠÍ TREST, JAK TI, CO KRADOU MILIARDY !! DIKY SOBOTKO A SPOL, BĚŽTE UŽ DO PEKEL I S TOU JUSTIČNÍ MAFIí, KTEROU OVLADÁTE !!!!!! ......................... Jiří : K tomu nemusím být žádný Andrejův obdivovatel, abych neviděl totální amatérismus ve snaze něco na něj najít za každou cenu, ze strany Sobotky. Od samého počátku této kauzy. Ostatně, pokud zabaví např. celníci zboží, vyrobené nelegálním způsobem, tak co s ním podle zákona udělají? Podle zákona, který platí ho zničí a nedovolí jeho jakékoliv další šíření. Pan Sobotka, když neuspěl s jeho morálkou ohledně dluhopisů, tak mu byl podstrčen odposlech ministra jeho vlastní vlády a namísto jakéhokoliv odsouzení tohoto katastrofálního způsobu získávání informací, tento odposlech používá jako hlavní důkazový materiál, jenom že se mu to momentálně hodí? A já mám věřit, že to myslí s národem dobře? Přiznám se, že mi po Andreji Babišovi příliš moc není, ale to, co se děje za podpory médií a všech vzácně "semknutých" stran, které zde působí už skoro 30 let, to mě klidným rozhodně nenechává - jednou zde budou žít naše děti a jejich děti. ........................................

babamotorkarka ( 7. května 2017 22:32 )

Mládí, kde jste ? Proč nezorganizujete přes sociální sítě celonárodní akci pro Babiše ? Nevidíte mediálně-politicko-policejně-justiční štvanici všech proti 1 člověku, který chtěl "jen" pozavírat mld-tuneláře z našich daní ?

amgal ( 7. května 2017 19:47 )

Sobotka má plný kalhoty , aby se neprojednalo OKD a Bakalovy byty. Tak pořádá hon na Babiše. To asi nemají ve vládě co projednávat, když stále omílá Babiše.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa