Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Babiš nemá žádné etické standardy,“ tvrdí mediální expertka z Bruselu

Autor: Tomáš Polák - 
6. května 2017
07:30

Svobodná žurnalistika v Evropě je v ohrožení. V rozhovoru pro Blesk.cz to řekla mezinárodně uznávaná odbornice na média Karen Dondersová z Vlámské Svobodné univerzity v Bruselu. Ta se také opřela do českého ministra financí Andreje Babiše (ANO) kvůli jeho vlivu v mediální skupině Mafra vydávající deník MF Dnes. Podle odbornice se nemůže česká společnost nazývat demokratickou, pokud něco takového dovolí. Babiš i po úniku nahrávky, podle které chtěl agendu deníku ovlivňovat, jakékoli zásahy odmítá.

Mafra ještě do února patřila Babišovi, který ji pak převedl do svěřenského fondu. „Média jsou chápána, jak výzkumníky, tak veřejností, jako čtvrtá mocenská síla společnost: Máme zákonodárnou, výkonnou, soudní moc a média, jako jakousi čtvrtou moc. Jde o hlídacího psa ostatních mocenských sil, systém kontroly a rovnováhy,“ vysvětlila Dondersová. Aby takový systém fungoval, je ale nutné, aby každý z mocenských účastníků řídil pouze jednu sílu.

„Pokud kdokoliv z vlády kontroluje média, přímo či nepřímo, tak tento celý systém kontroly a rovnováhy přestane fungovat. V podstatě tím úplně mizí důvod existence žurnalistiky,“ uvedla odbornice.

Babiš se na únik nahrávek hodně hněvá. Podal trestní oznámení kvůli tomu, že je podle svých slov dlouhodobě odposloucháván. Podívejte se na celý rozhovor pro Blesk.cz:

Video  Celý rozhovor s Babišem: Vím, kdo na mě sbírá kompro! A svatbu s Monikou do toho netahejte.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

I kdyby politik nebo vláda neovlivňovali obsah médií, už jenom fakt propojení hraje podle Dondersové velkou roli pro veřejnost, která přestane médiím věřit. Vzájemné propojení lidé totiž vnímají. „Řeknou si totiž: Proč by měla mít vláda nebo nějaký politik kontrolu nad médii, když v nich nechce mít žádný vliv? A pokud nemají kontrolu nad tím, co se zveřejňuje, proč riskují důvěru občanů ve specifickou funkci, které média ve společnosti mají?“ zamyslela se v rozhovoru odbornice.

Odbornice: Chybí evropská úprava

Podle Dondersové chybí legislativní úpravy v mnoha zemích i kvůli tomu, že jde o tak neetickou praktiku, že by nikoho nenapadlo to zákonem upravovat. „Ale jak vidíme v několika evropských zemích, děje se to,“ povzdechla si. Jako příklad uvedla Itálii, Maďarsko, Polsko, ale i třeba Českou republiku.

„A právě proto by se to mělo řešit na evropské úrovni. Evropská rada nebo parlament by měly podobnou praxi přímo zakázat, což znamená: Pokud jste aktivní v politickém mandátu, nesmíte mít absolutně žádnou vlastnickou kontrolu nad jakýmkoliv typem médií. Myslím, že to je opravdové minimum, co by se mělo dít,“ konstatovala.

Nahrávka s Babišem je pro premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) jedním z důvodů, kvůli kterým podal návrh na odvolání šéfa státní kasy ze své vlády:

Podle Dondersové je ale velkým problémem nejenom vlastnické propojení politiků s médií ale také prosazování vlivu a tlak na novináře i v případech, kdy politici média nevlastní. Především v západních zemích pak podle ní existuje čím dál tím častěji „neviditelná“ vazba blízkých vztahů mezi jednotlivými politiky a samotnými novináři.

Podle výzkumnice je tak dokonce svobodná novinařina v nebezpečí. „Abych byla upřímná, každý rok vidíme ve výzkumech, že máme více a více příkladů, kdy je svoboda novinářství pod tlakem a vyhrůžkami v evropských zemích. Přestože jsme v minulosti viděli větší nezávislost medií, teď se situace otáčí,“ míní výzkumnice.

Donersová: Babišův případ dobře znám

Dondersová zná dobře i český případ ministra financí Andreje Babiše, který ještě do letošního února vlastnil mediální skupinu Mafra. Vždy jsem velmi překvapená, že něco takového je dnes, v rámci Evropské unie, vůbec možné, protože to je samozřejmě naprosto nepřípustné,“ uvedla. Podle ní už první výsledky výzkumu naznačily, že poté, co získal Andrej Babiš nad mediální skupinou kontrolu, se změnila editorská linka Mladé fronty Dnes stejně tak jako její reklamní strategie.

„V jiných případech nemusí změna vlastníka znamenat změnu obsahu, ale v tomto případě to tak očividně bylo,“ konstatovala Dondersová. To ostatně naznačují i aktuálně uniklé nahrávky, na kterých dnes už bývalý redaktor MF Dnes Marek Přibyl řeší s Andrejem Babišem články proti politickým protivníkům. 

„Pokud se někdo stane ministrem financí a sám si neuvědomí, že vlastnění jednoho z nejdůležitějších novinových titulů v zemi může být problém, tak se ptám, zda by takový člověk měl vůbec práci ministra vykonávat, protože to očividně znamená, že nemá žádné etické standardy,“ kritizovala odbornice. Problém podle ní nastává už ve chvíli, kdy kdokoliv zastává jakýkoliv politický mandát.

„Je to stejné, jako kdyby se soudce stal ministrem. To prostě nefunguje. Existuje dělba moci a je to přímo proti systému kontroly a rovnováhy, což je i proti základním principům demokracie. A pokud to porušíte, znamená to, že nerespektujete ani je. To samozřejmě může společnost přijmout, ale pak se nesmí nazývat demokratickou, když dovolí svému ministrovi vlastnit média,“ uzavřela.

Karen Dondersová je vedoucím výzkumným pracovníkem na Vlámské Svobodné univerzitě v Bruselu, kde vede MEDIA unit výzkumného centa imec-SMIT. Pravidelně přednáší po celém světě. Vydala nespočet mezinárodně uznávaných publikací ohledně evropských mediálních trhů.

Vládní krize přehledně den po dni: Takto graduje válka Sobotky, Babiše a Zemana

Video  Vládní krize přehledně: Takhle graduje válka Sobotky, Babiše a Zemana.  - Klára Brunclíková, David Vaníček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Video  Sobotkova vláda podá demisi: Nebudu z Babiše dělat obětního beránka  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...


cotonice ( 7. května 2017 00:28 )

Etické standardy nemá dnes v této republice nikdo až na pár slušných důchodců. Má je snad Sobotka ??? Demise jo, demise né. Je to zamindrákovanej socan , zoufalec a nedouk, žvanil jeden prolhanej ......

žanyn ( 6. května 2017 22:46 )

A kterej podnikatel, oligarcha či politik je má? Dnes už ani spousta medii zblbnutých ovčanů ne.

askub ( 6. května 2017 19:19 )

Jako představa je to pěkný, ale bojím se že se to nestane.

pb007 ( 6. května 2017 18:53 )

Začalo to nějak takto pane doktor: Mám rád Dalajlámu Nejsem premiér, jsem premiér Altnerovi zaplatím, Altnerovi nezaplatím. Jsem pro kvóty, nejsem pro kvóty. Demisi podám, demisi nepodám. Ministra neodvolám. Ministra odvolám. Nemám rád Dalajlámu

pb007 ( 6. května 2017 18:50 )

Začalo to nějak takto pane doktor: Mám rád Dalajlámu Altnerovi zaplatím, Altnerovi nezaplatím. Jsem pro kvóty, nejsem pro kvóty. Demisi podám, demisi nepodám. Ministra neodvolám. Ministra odvolám. Nemám rád Dalajlámu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa