Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Lobbista Dalík je venku z vězení. Proč ho soud pustil na svobodu?

27. dubna 2017
16:22

Nejvyšší soud (NS) zrušil odsuzující verdikt nad lobbistou Markem Dalíkem poté, co vyhověl jeho dovolání i dovolání šéfa žalobců Pavla Zemana. Případ vrátil pražskému vrchnímu soudu, který Dalíka poslal na čtyři roky do vězení za pokus o podvod. Odvolací soud bude muset znovu přezkoumat právní kvalifikaci, na jejímž základě byl odsouzen. Oznámil to dnes předseda trestního kolegia NS František Púry. Podle něj může soud trest zmírnit, ponechat stejný i zpřísnit.

Podle NS bylo dokazování a skutkové zjištění stavu kauzy dostatečné a odvolací soud nebude muset doplňovat důkazy. „Základní otázka je, podle jaké právní kvalifikace, zda podle starého zákona, nebo nového trestního zákoníku, se má to jednání kvalifikovat a v jaké sazbě,“ vysvětlil předseda NS Pavel Šámal.

Podle Púryho může i dál být Dalík odsouzen za pokus o podvod. Odvolací soud však chyboval v tom, že se nedostatečně zabýval tím, jestli se na Dalíka vztahuje zákon platný od roku 2010, nebo dřívější. „Pokud jde o podstatu trestného činu, tu Nejvyšší soud v rozhodnutí nezpochybňuje,“ řekl Púry.

Policisté vyšetřovali Dalíka, bývalého poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS), na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr. Svědek v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů.

Soud Dalíka nakonec poslal do vězení za to, že podváděl, když předstíral, že může zakázku ovlivnit, a pokusil se tím od zbrojařů vylákat peníze. Naopak se neprokázalo, že by šel pro úplatek na žádost někoho z vlády. Lobbista vinu popíral.

Nejvyšší soud zrušil rozsudek 12. dubna a propustil Dalíka z vězení ve Znojmě, kde si odpykával trest. Ve vězení strávil zhruba sedm měsíců.

VIDEO: Marek Dalík opustil vězení

salto ( 28. dubna 2017 07:24 )

To je ta skutečná PRAVDA a LÁSKA

babamotorkarka ( 27. dubna 2017 23:12 )

Souhlas Tomu namachrovanému klukovi a jeho povedené familii to nejenom srší z očí.

babamotorkarka ( 27. dubna 2017 22:52 )

Ot. : " Lobbista Dalík je venku. Proč ho soud pustil ? " Odpověď: Protože u "vesla" (soudů) sedí pravičáci ODS+TOP.

ivanak ( 27. dubna 2017 18:16 )

Proč ho soud pustil? Aby se mohl vysmívat všem poctivým,kteří poctivě pracují,aby sotva vydělali na bydlení a živobytí.Nikdy v tomto státě už nepůjdu k volbám,protože to,co se tady děje a je nepostižitelný už nemá obdoby.Hlavně,že ten Kajínek si to odsedí,tam je ta spravedlnost.

ivoadller ( 27. dubna 2017 17:40 )

Asi je do toho zapleteno víc modrých supů, než se čekalo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa