Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Po aféře se Zimolovou chatou povládne ČSSD na jihu Čech dál. S lidovci

Autor: ČTK, zst - 
18. dubna 2017
10:11

V Jihočeském kraji by měla vládnout koalice ČSSD, KDU-ČSL, Jihočeši 2012 a uskupení Pro Jižní Čechy. Zástupci stran podepsali prohlášení o budoucí spolupráci. Koalici musejí na svém zasedání 27. dubna schválit zastupitelé. ČSSD, KDU-ČSL, Jihočeši 2012 a Pro Jižní Čechy mají 28 mandátů z 55. Kraj od loňských podzimních voleb vedla koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012, ale minulý týden se rozpadla. Důvodem byly neshody mezi sociálními demokraty a hnutí ANO zejména kvůli řízení krajské organizace Jihočeské nemocnice.

„Věříme tomu, že tato koalice bude stabilní,“ uvedl předseda jihočeského KDU-ČSL Jan Bartošek. Zástupci se zatím přesně nedomluvili na personálním obsazení ve vedení kraje. „Počítáme s tím, že počet náměstků se nijak měnit nebude,“ uvedla Ivana Stráská, současná náměstkyně hejtmana za ČSSD. Dodala, že každý koaliční subjekt by měl mít ve vedení kraje zastoupení.

Vládnoucí uskupení se snažilo vytvořit i hnutí ANO. Oslovilo stejné partnery jako ČSSD a navíc chtělo ještě spolupracovat s ODS. Zástupci KDU-ČSL, Jihočechů 2012 a uskupení Pro Jižní Čechy však preferují vládnutí se sociální demokracií.

Spory mezi hlavními členy bývalé koalice, ČSSD a ANO, začaly na březnovém jednání zastupitelstva. Týkaly se vedení Jihočeských nemocnic. ANO kritizovalo fakt, že předseda představenstva Martin Bláha, který figuruje i ve vedoucích pozicích v okresních nemocnicích, pobírá ročně 7,2 milionu korun. Navíc ANO poukazovalo na to, že Bláha nechává stavět pro hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD) rekreační dům v Lipně nad Vltavou.

„Trváme na tom, aby se změnil systém odměňování členů vedení společnosti Jihočeské nemocnice,“ uvedl po podpisu dokumentu lídr uskupení Pro Jižní Čechy Jiří Švec. Podobně mluvili i ostatní koaliční partneři. Souhlasí s tím také sociální demokracie, do jejíž gesce krajské zdravotnictví patří.

Financování členů představenstva nemocnice i Zimolův rekreační objekt na Lipně kritizovali i opoziční zastupitelé a snažili se získat dostatečnou podporu pro svolání mimořádného zastupitelstva. Iniciativa získala nutný souhlas minimálně od třetiny zastupitelů a Zimola svolal mimořádné jednání na 27. dubna. Rezignuje na něm na funkci hejtmana a znovu už o ni nebude usilovat. Na hejtmanku navrhuje svou současnou náměstkyni Ivanu Stráskou (ČSSD), která dnes uvedla, že Zimola zatím neuvažuje o tom, že by v nové koalici působil v jakékoliv funkci ve vedení kraje.

Zimola se brání, bere si prý hypotéku

Můžu doložit, že jsem odeslal ze svých úspor zálohu dva miliony, na zbytek si zřejmě budu muset vzít hypotéku. Na vše máme řádné doklady. Pan Bláha přišel s projektem výstavby několika domů a nabídl nám to,“ řekl hejtman o svém dlouholetém kamarádovi Bláhovi a stavbě domu na Lipně.

Na tom, že staví dům pro hejtmana, nevidí ani Bláha – předseda představenstva společnosti Jihočeské nemocnice a ekonomický ředitel českobudějovické nemocnice – nic divného. „Koupil jsem pozemek, který byl velký, a nabídl jsem část hejtmanovi a jeho náměstkovi s tím, že si tam budu stavět rekreační chatu,“ řekl a dodal, že bylo logické postupovat v rámci jednoho stavebního povolení.

„Nestavím to za odměny z jihočeských nemocnic, mám společnost, která je úspěšná v několika zemích. Uráží mě, že musím něco takového vysvětlovat, neudělal jsem nic špatného,“ tvrdí také.

Jiří Zimola je jihočeským hejtmanem od roku 2008. Před čtyřmi lety se „proslavil“ účastí na lánské schůzce, kdy chtěl s dalšími kolegy z ČSSD odstranit z vedení strany Bohuslava Sobotku. Takhle celou akci komentoval před loňskými krajskými volbami:

Video  Zimola o tom, jak s rebely chtěl »sejmout« Sobotku: Byla to jen milá večeře  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kakapo ( 18. dubna 2017 08:38 )

Jenom jestli ta společnost Bláhy působící v několika zemích nemá jediný příjem z provizí stavebních, farmaceutických a dodavatelských firem Jihočeských špitálů. Taková pračka na peníze, není to nic neobvyklého.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa