Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kraus se vrací po „kakaové aféře“: ČSSD si ho bere do předsednictva

Autor: ČTK, bk - 
8. dubna 2017
14:57

ČSSD v sobotu do svého širšího vedení zvolila i někdejšího poslance Michala Krause, který složil v roce 2006 mandát kvůli kauze kolem cesty do Ghany, kde byl u jednání o investicích do továrny na zpracování kakaových bobů. Mezi desítku zvolených jmen se dostali například šéf Senátu Milan Štěch či poslanec Richard Dolejš, informoval novináře tiskový odbor ČSSD.

Někdejší šéf poslaneckého klubu sociální demokracie Kraus ve Sněmovně skončil kvůli kauze kolem cesty do Ghany, kde byl v roce 2001 spolu s podnikatelem Františkem Rigem. Kraus byl podezřelý z praní špinavých peněz, pokusu o podvod a později i korupce. Policie nakonec případ odložila.

Místopředseda ČSSD a volební manažer strany Jan Birke v osobě Krause problém nevidí. „To ještě neznamená, že se vrací do vrcholové politiky. Předsednictvo je orgán, který má 35 členů, pak je ústřední výkonný výbor, pak grémium, já bych to neviděl tak dramaticky,“ řekl.

Kakaová aféra

Aféra s továrnou na zpracování kakaových bobů vyplula na povrch v roce 2006. Michal Kraus, propletený s Františkem Rigem, tehdy nedokázal vysvětlit, odkud vzal 2 miliony na celý projekt. Kraus poté rezignoval na post šéfa poslanců ČSSD a rozpočtového výboru.

Předsednictvo ČSSD dnes doplnili také poslanci Jaroslav Foldyna, Robin Böhnisch a Jiří Petrů, někdejší senátoři Martin Tesařík a Alena Gajdůšková, Helena Kudelová, Hana Hozmanová. Birkemu se složení předsednictva líbí. „Je to úžasná parta, lidé, kterým mohu věřit, a platí u nich podaná ruka,“ uvedl.

Předsednictvo ČSSD řídí činnost strany mezi zasedáními ústředního výboru. Kromě předsedy, místopředsedů či šéfů poslaneckého a senátního klubu jsou členy i zástupci krajů a desítka dalších členů, které dnes vybíral ústřední výbor.

Podívejte se, jak vypadal březnový sjezd strany:

Video  Sjezd ČSSD: „Zdar jak sviňa!“ Babiš jako fíkus a nuda při projevu Sobotky  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Nejdůležitější rolí předsednictva je podíl na sestavování kandidátních listin. Po volbách v roce 2013 to bylo právě předsednictvo ČSSD, které vyzvalo předsedu strany Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby odstoupil z vyjednávání o vládě.

Nezadat ( 10. dubna 2017 10:32 )

joudajoudovy ( 10. dubna 2017 07:24 )

sobotka sve zlodeje a tunelare povolava do sluzby skoda, ze existuje pamet naroda? relapitupace Volby by drtivě vyhrálo ANO, komunisté dotahují ČSSD. Nový průzkum Aktualizováno 2.4.2017, 17:53 2. dubna 2017, 13:22 — Autor: EuroZprávy.cz / ČTK Podle průzkumu společnosti Kantar TNS pro Českou televizi by nyní volby do Sněmovny vyhrálo hnutí ANO. Na druhém místě je s velkým odstupem ČSSD, které na paty šlape KSČM. ANO by dostalo 32 procent hlasů, sociální demokraté 12,5 procenta a KSČM 11,5 procenta. Poslance by měli ještě ODS, lidovci, TOP 09 a Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura (SPD). Ve srovnání s průzkumem Kantar TNS zveřejněným v ČT před třemi týdny si ANO svůj podíl udrželo, sociálním demokratům klesl o 2,5 procentního bodu. Komunisté si naopak o 1,5 procentního bodu polepšili. ODS dva procentní body ztratila a nyní by ji volilo 8,5 procenta. O půl procentního bodu na 6,5 procenta si pohoršili lidovci. Beze změny na 6,5 procenta zůstaly volební zisky TOP 09 a SPD. Starostové a nezávislí (STAN), kteří se dohodli na volební koalici s lidovci, by dostali čtyři procenta hlasů. Spolu s KDU-ČSL by tak jen těsně přesáhli desetiprocentní mez, která je hranicí pro vstup do Sněmovny u dvojčlenných koalic.

Nezadat ( 9. dubna 2017 12:34 )

Kraus se vrací po „kakaové aféře“: ČSSD si ho bere do předsednictva.Tak ti pitomci doufají,že se zbaví Babiše a proto do vedení ČSSD nutně potřebují zdatné podvodníky a zloděje aby si vynahradili chudá léta kdy jim Babiš zarazil krádeže a podvody ve velké.

noacojezase ( 8. dubna 2017 23:31 )

Co se tady flákáš po večerce, zase si ošetřující personál neplní své povinnosti?

noacojezase ( 8. dubna 2017 22:29 )

No, necháme si od tebe poradit, strýčku Fido.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa